buna seara
doresc sa cumpar un teren din veniturile mele dar as dori ca sotul meu sa nu fie trecut in acte.sunt casatorita legal.ce trebuie facut ca el sa nu aiba niciun drept asupra terenului.el nu realizeaza venituri.este de acord ca el sa nu fie trecut in acte. am inteles ca mi se cere certificatul de casatorie si automat este un bun comun.
Bunul este comun nu pentru ca vi se cere certificatul de casatorie, ci pentru ca sunteti casatorita.
Poate suna ciudat, dar ce ar trebui sa faceti ar fi sa divortati.
De fapt problema pe care o puneti este ”cum pot face ca, in cazul in care voi divorta, sotul sa nu poate pretinde niciun drept asupra terenului” - motivele pot fi diverse si nu neaparat rau-intentionate.
Poate parintii dumneavostra doresc sa cumpere acel teren si sa vi-l doneze. Va vor face astfel un cadou, cadou care va fi bun propriu potrivit Codului Civil - cu singura remarca de a nu avea frati si sa va intelegeti bine cu parintii.
Ce fel de venituri , din munca ? Ati strans aceste venituri inainte de casatorie ? Daca ati strans din munca in timpul casatoriei, suma e un bun comun, daca inainte, un bun propriu.
Daca suma de bani e bun propriu puteti cumpara bunul si ramane propriu pt ca inlocuieste un bun propriu , veti specifica asta in act si sotul consimte. Astfel veti intabula bunul ca propriu.
Bunurile proprii Art. 340
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
a) bunurile dobandite prin mostenire legala, legat sau donatie, cu exceptia cazului in care dispunatorul a prevazut, in mod expres, ca ele vor fi comune;
b) bunurile de uz personal;
c) bunurile destinate exercitarii profesiei unuia dintre soti, daca nu sunt elemente ale unui fond de comert care face parte din comunitatea de bunuri;
d) drepturile patrimoniale de proprietate intelectuala asupra creatiilor sale si asupra semnelor distinctive pe care le-a inregistrat;
e) bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii si alte asemenea bunuri;
f) indemnizatia de asigurare si despagubirile pentru orice prejudiciu material sau moral adus unuia dintre soti;
g) bunurile, sumele de bani sau orice valori care inlocuiesc un bun propriu, precum si bunul dobandit in schimbul acestora;
h) fructele bunurilor proprii.
Asta e varianta cea mai simpla si cea mai putin costisitoare.
Mai aveti posibilitatea sa schimbati regimul matrimonial in cel al separatiei de bunuri
Regimul bunurilor Art. 360
(1) Fiecare dintre soti este proprietar exclusiv in privinta bunurilor dobandite inainte de incheierea casatoriei, precum si a celor pe care le dobandeste in nume propriu dupa aceasta data.
(2) Prin conventie matrimoniala, partile pot stipula clauze privind lichidarea acestui regim in functie de masa de bunuri achizitionate de fiecare dintre soti in timpul casatoriei, in baza careia se va calcula creanta de participare. Daca partile nu au convenit altfel, creanta de participare reprezinta jumatate din diferenta valorica dintre cele doua mase de achizitii nete si va fi datorata de catre sotul a carui masa de achizitii nete este mai mare, putand fi platita in bani sau in natura.
ar mai fi o varianta , sa divortati, cumparati terenul si va recasatoriti..
Ori schimbati in prealabil regimul matrimonial in cel al separatiei de bunuri ori il cumparati figurand ca si casatorita iar apoi efectuati un partaj voluntar in timpul casatoriei asupra acestui bun imobil prin care sotul va vinde contra unei sulte cota sa devalmasa pentru a va intregi dreptul de proprietate la 1/1. Ambele operatiuni se pot face la notariat.