avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensia urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensia urmas

o pensionara cu o pensie de urmas de 1600 lei doreste angajare cu contract de munca. Poate fi angajata cu salariul minim pe economie? 1050 lei?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:34, 15 Septembrie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 114
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
...

h) sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, realizeaza venituri brute lunare pentru care, potrivit legii, asigurarea este obligatorie, daca acestea sunt mai mari de 35% din castigul salarial mediu brut prevazut la art. 33 alin. (5);
...

Art. 115
In sistemul public de pensii, reluarea platii pensiei se face, la cerere, dupa cum urmeaza:
a) incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inlaturata cauza care, potrivit legii, a dus la suspendarea platii pensiei, daca cererea a fost depusa in termen de 30 de zile de la data la care cauza suspendarii a fost inlaturata;
b) incepand cu luna urmatoare celei in care a fost depusa cererea, daca depunerea acesteia s-a facut dupa expirarea termenului prevazut la lit. a);
...

2. - Castigul salarial mediu brut prevazut pe anul 2015 este de 2415 lei.
- 35% x 2415 = 845 lei.

3. Deci daca va avea un venit salarial brut mai mare de 845 lei pe luna i se va suspenda plata pensiei de urmas.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Situatie pensie de urmas andreigabriell andreigabriell sotul decedat la varsta de 59 de ani cu 40 de ani vechime (invatamant) ; sotia casnica 57 ani si 5 luni intrebare !!! dreptul la pensie de urmas trebuie ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas mereswine mereswine Buna ziua! Ma numesc __________ si in urma absolvirii Academiei de Politie am fost incadrat in Politie (din august 2010). Actualmente sunt si studentul unei ... (vezi toată discuția)
Pensia de urmas gabitachirila gabitachirila Sotia supravietuitoare cu pensie de limita de varsta de 1.159 lei are dreptul la pensie de urmas dupa sotul decedat, respectiv 50% din aceasta ? Fac precizarea ... (vezi toată discuția)