avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1415 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Care este valoarea reala a unei chitante de mana ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Care este valoarea reala a unei chitante de mana intr-un proces?

Am fost data in judecata in urma semnarii unei chitante de mana prin care vindeam un teren arendasului meu (contractul de arenda era in vigoare dar nu e mentionat pe nicaieri). MOTIVUL: amanarea mea!Din cauza ca nu m-a anuntat de inteniile lui, am raspuns actiunii lui de constatare a dreptului de propr. cu o cerere de acordare a unui termen ptr a-mi lua un aparator (la sfatul unui specialist).Ce sanse am eu?In ce conditii poate chitanta sa-mi puna dreptul de proprietate in pericol - atestat cu titlu de proprietate si act de mostenitor?Daca sustin un proces, pot castiga eu cauza?Multumesc
Desi nu stim ce se mentioneaza in "chitanta de mana" aceasta are caracter de inscris si se poate folosi in cadrul unui proces .
Mai mult decat atat , se pare ca , dumneavoastra a-ti primit o suma de bani si a-ti facut o promisiune de vanzare pe care nu a-ti mai respectat-o ( asa zisa "amanare" ) , sansele de a fi obligata la plata actualizata a despagubirilor ori chiar la "obligatia de a face respectiva vanzare in conditiile legii " sunt de partea reclamantului .

Oricum , cel mai bine este sa apelati la un avocat din orasul dumneavoastra .
Vanzarea in sine este nula de drept, dar acea chitanta poate fi interpretata ca un antecontract sau o promisiune de vanzare, iar in atare conditii promitentul cumparator poate solicita pronuntarea unei hotarari care sa suplineasca vointa partilor si sa tina loc de contr. v-c.
Vanzarea unui teren se realizeaza numai prin contract de vanzare/cumparare in forma autentica, caci altfel nu este valabila, deci, promisiunea de vanzare/cumparare a unui teren se realizeaza tot prin act autentic
forma autentica a contractului de vanzare cumparare a unui imobil este conditie ad validitatem, nerespectarea acesteia atragand nulitatea absoluta. nu strica sa va luati un avocat, insa
ave, dupa cum e formulat titlul, in proces penal te poate salva de la ani grei de puscarie pentru furt din gestiune, par example.
fortuna vis, maximilian

Alte discuții în legătură

Cati ani e valabil un contract de vanzare cumparare facut de mana cu martori chana chana si daca dupa expirarea contractului de vanzare cumpare tranzactia este considerata nula?,,va multumesc (vezi toată discuția)
Chitanta de mana este antecontract? PPPP PPPP Buna ziua, Am o problema mai delicata. X vinde printr-o chitanta de mana lui Y o dependinta dintr-un imobil asupra careia avea doar folosinta la data ... (vezi toată discuția)
ChitanȚĂ de mÂnĂ bună ziua, am rugamintea, către cei în cunoștință de cauza, ... Marian Hainagiu Marian Hainagiu Bună ziua, Am rugamintea, către cei în cunoștință de cauza, să îmi transmiteți un model de chitanță de mână cu martori întocmită cu ocazia ... (vezi toată discuția)