avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 881 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... punctaj pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

punctaj pensie de urmas

buna ziua.in noiembrie 2002 sotul meu a murit.s-a stabilit o pensie de urmas pentru cei doi copii si mi s-a cerut sa aduc adeverinta de la facultate ca a urmat cursurile la zi. dupa ce am depus adeverinta , pensia copiilor a scazut.inseamna ca de fapt pentru absolventii de facultate faptul ca li se considera 0.25 puncte pentru fiecare an inseamna o amendare a pensiei?asa o sa patesc si eu?
mai am o a doua problema.la ajutorul de deces care mi s-a acordat de la unitate , mi s-au retinut toate contributiile cas , cass , somaj.acum firma si-a inchis activitatea .sa cer o adeverinta pentru acele retineri , pentru a o avea la pensionare?ca nu apare pe adeverinta care a venit de la pensii , cu punctajul anual.
am inteles ca plata pensiei de urmas se face si pe perioada studiilor de masterat.dar fiului meu cel mare i s-a siatat pensia , de catre cp mh , spunandu-mi-se ca masteratul e o a doua forma de iinvatamant si statul nu plateste decat pentru una.anul acesta urmeaza anul doi de masterat.poate solicita pensie?
va multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Iulie 2009
anacami2, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:35, 3 August 2009
1. Daca nu s-au schimbat conditiile de acordare a pensiei de urmas, scaderea cuantumului acesteia poate fi o doar o eroare.
Sesizati Serviciul Plati din cadrul Casei Teritoriale de Pensii.

2. Ajutorul de deces nu este un venit cu caracter permanent dar, desigur, o adeverinta puteti sa cereti.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
da , intradevar , nu e cu caracter permenent , de aceea m-am mirat ca s-au facut acele retineri.cat priveste micsorarea pensiei , mi-a venit o a doua decizie cu punctajul micsorat , pe care scrie de mana "in urma depunerii adeverintei de facultate".apoi luna urmatoare mi s-a diminuat pensia primita cu valoarea " in plus" platita in perioada pana am depus adeverinta si s-a recalculat pensia.
Au emis o decizie de debit pentru perioada in care ati primit pensia de urmas dar nu ati facut dovada ca va continuati studiile.
Art. 92, alin. (1), lit. e) din Legea nr. 19/2000 le permitea sa va suspende pensia.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
in fiecare an am dus adeverintele copiilor.dar micsorarea pensiei a fost in acelasi an scolar 2002-2003.
dar la a doua intrebare : cel mare poate primi pensie acum in al doilea an de masterat?
Da, va primi pensia de urmas pe perioada in care isi continua studiile, inclusiv masterul, cu conditia sa nu depaseasca varsta de 26 de ani.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas lidia21 lidia21 Buna!!! Am si eu o intrebare...daca ma casatoresc mai am dreptul la pensie de urmas? Tatal meu a decedat anul trecut,eu inca urmez cursurile unei ... (vezi toată discuția)
Caz/pensie de urmas liah liah Buna tuturor! Am un caz mai aparte, cred, fata de raspunsurile citite aici: Cei doi copii ai mei au luat pensia de urmas dupa decesul tatalui de multi ani, ... (vezi toată discuția)
Nelamurire - pensie de urmas Zizika87 Zizika87 Am 22 de ani, am terminat facultatea in vara aceasta, iar din toamna incep cursurile de master. Cat am fost studenta am primit pensia de urmas. Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)