avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Declarare scadență anticipată după împlinirea ...
Discuție deschisă în Executare silită

Declarare scadență anticipată după împlinirea termenului contractual la un credit bancar

Bună seara,
am o întrebare, poate cineva mă va lămuri.
Speță:
Contract bancar încheiat pe perioada decembrie 2004 - decembrie 2009, plățile ratelor sunt sistate din ianuarie 2006, banca declară scadență anticipată creditul în decembrie 2010.
Întrebare:
care este data de la care începe să curgă termenul de prescripție extinctivă de 3 ani pentru a se promova o executare silită? ultima plată efectuată + 3 luni conform contract sau decembrie 2010?
Cu mulțumiri pentru răspunsuri.
Cel mai recent răspuns: papati , utilizator 10:24, 18 Septembrie 2015
Din punctul meu de vedere, termenul de prescriptie a dreptului la executarea silita incepe sa curga din decembrie 2009 cand a incetat de drept contractul de credit.
Este o opinie și vă mulțumesc pentru răspuns, dar cred că și o motivare ar fi ideală. Eu consider că sintagma ”când se naște dreptul de a cere executarea silită” - art. 405 C.pr.civ. alin. 2. - acoperă altceva, deoarece în opinia mea dreptul este născut în anul 2007 aprilie pentru neplata ratelor care nu este întreruptă de nimic până în data din decembrie 2010 când este declarată scadența anticipată a creditului? care deja era ajuns la termen de un an, iar astfel creditorul rămas în pasivitate nu mai poate beneficia de un nou început pentru un alt termen de la care să curgă o a doua prescripție. Este trecut și în contract că creditorul poate declara scadența anticipată și poate demara executarea silită, astfel consider că dreptul de a cere era născut în momentul când creditorul putea demara orice acțiune și nu de la data împlinirii termenului contractual.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita si implinirea termenului de prescriptie ioncamelia ioncamelia Buna ziua, As dori va rog un raspuns cat mai clar vav de termenul de executare silita dar si prescriptie in privinta unui credit bancar. acesta a fost ... (vezi toată discuția)
Prescriptia elena 26 elena 26 Dragii mei va intreb daca cineva ma poate ajuta daca mai exista prescriptia unui debit dupa 3 ani in care nu s-a depus nici macar un leu in debitul respectiv? ... (vezi toată discuția)
De cand incepe perioada de 3 ani pt prescriptie barbone_2006 barbone_2006 buna ziua. este vb de un credit nevoi personale,fara garantii si fara giranti, obtinut in 2008 si achitat constiincios pina in dec 2009. de la acea data pur ... (vezi toată discuția)