avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu maternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu maternal

pentru calculul concediului maternal se iau incalcul urmatoarele :1. Cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical inscrise in certificatul de concediu medical.

in cazul meu ar trebui sa iau in calcul veniturile incepand cu luna februarie pana in iulie inclusiv, in aceasta perioada au existat 2 contracte unul cu perioada determinata cu finalizare la 10 martie si unul activ inca , doresc sa stiu daca pentru calcul trebuie sa cumulez veniturile pe perioada in care se suprapun(februarie si martie)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:48, 20 Septembrie 2015
In cazul in care ambele contracte individuale de munca sunt la acelasi angajator pentru stabilirea indemnizatiei pentru concediul de maternitate se vor avea in vedere veniturile din ambele contracte individual de munca.
nu sunt la acelasi angajator
In acest caz, fiecare angajator are obligatia sa va plateasca indemnizatia de maternitate.

OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 33. - Pentru persoana asiguratã care se aflã în douã sau mai multe situaţii prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform prezentei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator.

Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:
Art. 72. - (1) Pentru persoana care se aflã în douã sau mai multe situaţii dintre cele prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform acestei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator. În aceastã situaţie primele douã exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintã spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celãlalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintã cele douã exemplare în copii certificate de cãtre medicul prescriptor.

(2) Pe copiile certificate se va înscrie «Conform cu originalul» şi se va aplica ştampila unitãţii, parafa şi semnãtura medicului prescriptor, precum şi, dupã caz, parafa şi semnãtura medicului şef de secţie, în cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.
Indemnizatia pentru concediu medical se plateste numai de catre angajatorii cu care persoana are contract individual de munca in momentul intrarii in concediu medical.
In cazul dvs, deoarece va desfãşurati activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform legii, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal julias julias de astazi sunt in concediu prenatal.spuneti-mi va rog daca cei 85% primiti sunt din media veniturilor sau numai din venitul salarial mentionez ca sunt ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal Icleanu Icleanu buna ziua, doresc sa intru in concediu prenatal si vreau sa stiu ce beneficii am daca sunt administratorul unei firme, cum se calculeaza indemnizatia si daca ... (vezi toată discuția)
Plata cumul de functii; angajata in concediu de maternitate elena pop elena pop angajata la societatea cu functia de baza se afla in concediu de maternitate in luna aprilie.Pe alta societate este angajata prin cumul de functii.In luna ... (vezi toată discuția)