avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Directorul general (admin.unic) si lichidatorul mi-au ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Directorul general (admin.unic) si lichidatorul mi-au "furat" 7.500 lei.

In august 2014, societatea la care lucram de la momentul infiintarii a procedat la concedieri colective motivate de dizolvarea/lichidarea societatii. Salariatii au beneficiat de ajutoare de concediere (ca drept teoretic) la momentul incetarii CIM. Pana in vara acestui an (2015) nu s-a platit nimic din acele ajutoare de concediere. Astfel, am beneficiat in aceasta vara de un procent de sub 30% din valoarea ajutorului de concediere.
Inaintea acestor plati partiale cu cateva saptamani, lichidatorul m-a notificat tardiv (cu 3 zile intarziere din cele 7 zile in care aveam dreptul sa contest notificarea la Biroul Procedurilor de Insolventa) ca mi-a inlaturat de la masa credala suma de 7.500 lei, motivat de un raport al Curtii de Conturi. Raportul Curtii de Conturii nu l-am vazut niciodata, insa in continutul notificarii m-au informat ca suma de 7.500 lei a fost inlaturata pentru ca am beneficiat (in 2012) de o indemnizatie de secretar de Consiliu de Administratie, indemnizatie care, chipurile, nu ar fi avut baza legala.
Din punctul meu de vedere, s-a savarsit un abuz grosolan, din mai multe motive:
1. Apreciez ca indemnizatia de secretar a fost perfect legala (in 2012, in momentul reorganizarii societatii in societate pe actiuni, Presedintele Consiliului de Administratie a emis Decizia nr. 1 in care eu si o alta colega de la "firma mama" eram nominalizati ca secretari ai CA, specificandu-se, fara echivoc, valoarea de 750 lei/sedinta);Legea societatilor comerciale nu interzice remunerarea secretarului CA; in plus, statele de plata au fost semnate de directorul economic, de persoana care exercita controlul preventiv, de directorul general (in 2012).
2. Directorul general /lichidatorul mi-au comunicat notificarea tardiv, asa incat sa nu pot contesta in cele 7 zile.
3. Consider ca lichidatorul trebuia sa ma dea in judecata pentru a recupera cei 7.500 lei, nu sa ii ia "cu japca", inlaturand suma de la masa credala.

Oricum, stateam si foarte prost cu banii (eram in somaj), imi erau necesari 200 de lei taxa de timbru si nu aveam nici un semnal ca voi mai primi, vreodata, vreun leu din acele ajutoare de concediere. Daca as fi vrut sa fiu la curent cu "manevrele" lichidatorului, in timp util, ar fi trebuit sa platesc vreo 700 de lei sa ma abonez la Buletinul Procedurilor de Insolventa.

As avea doua intrebari:

1) Credeti ca mai exista vreo sansa sa imi recuperez cei 7.500 lei? Sunt dispus sa platesc un avocat, daca am siguranta ca va castiga procesul. Sansa ar fi sa actionez in instanta pe lichidator sau societatea la care am lucrat care este, oricum, reprezentata de lichidator, fiind in faliment?
2) Considerati ca indemnizatia de secretar de CA nu avea temei legal? Ati mai intalnit o astfel de speta (Curtea de Conturi sa impute acea suma) ?;

Multumesc, din suflet, pentru orice opinii care ma pot ajuta.
Numai bine!
Ultima modificare: Vineri, 18 Septembrie 2015
Aqua_blue, utilizator

Alte discuții în legătură

Cum poate plati o societate in insolventa obligatiile stabilite printr-o decizie civila ? cristina69 cristina69 Buna ziua, Va rog sa imi spuneti punctul dvs. de vedere referitor la urmatoarea speta: Un fost angajat disponibilizat a atacat in instanta decizia de ... (vezi toată discuția)
Creditor si in acelasi timp debitor al unei firme in faliment. nu m-am inscris la masa credala cristibelean cristibelean Am livrat niste echipamente unei firme. O parte mi le-a platit, altele nu pentru ca \"a venit criza\". Atunci am convenit cu clientul sa imi presteze niste ... (vezi toată discuția)
Faliment ... AndreiLRX AndreiLRX Buna , am o S.C care a adunat niste datori la finante in anul 2008 datori rezultate din facturarea unor materiale catre o societata care la cateva zile dupa ... (vezi toată discuția)