avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale excludere asociat din firma
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

excludere asociat din firma

Intr-o societate cu 3 asociati, cu parti sociale de 70%, 20% si 10%, se doreste excluderea asociatului cu capital de 10%. In ce contitii poate fi exclus asociatul , in cazul in care acesta refuza sa se retraga de bunavoie, prin buna intelegere, cu toate ca i s-a propus un pret bun???????????
Cel mai recent răspuns: ContSters43393 , utilizator 15:11, 16 Iulie 2009
Excluderea poate avea loc in conditii stricte si limitativ prevazute de lege. Printre acestea, pot fi:
Neefectuarea aportului. Asociatul poate fi exclus daca intarzie sa efectueze aportul stabilit de prevederile contractului de societate. Cel exclus va suporta consecintele intarzierii in efectuarea aportului.

Supunerea asociatului procedurii insolventei sau incapacitatea asociatului. Asociatul care a fost supus procedurii insolventei sau care a devenit incapabil din punctul de vedere al atributiilor ce-i revin, poate fi exclus din societate.

Imixtiunea in administrarea societatii, folosirea bunurilor societatii si savarsirea unor acte de concurenta. Asociatul poate fi exclus daca savarseste anumite fapte considerate o manifestare a lipsei de loialitate fata de societate, precum: amestecul fara drept in administrarea societatii; intrebuintarea, fara consimtamantul scris al celorlalti asociati, a capitalului, bunurilor sau creditului societatii in folosul sau; participarea, fara consimtamantul celorlalti asociati, ca asociat cu raspundere nelimitata, in alte societati concurente sau avand acelasi obiect, sau efectuarea de operatiuni in contul sau ori al altora, in acelasi fel de comert sau intr-unul asemanator.

Savarsirea de catre asociatul administrator a unor fapte pagubitoare pentru societate. Asociatul care indeplineste functia de administrator va putea fi exclus din societate daca savarseste o frauda in dauna societatii ori se serveste de semnatura sociala sau de capitalul social in folosul lui sau al altor persoane.

Exercitarea de catre creditorul personal al asociatului a opozitiei impotriva hotararii de prelungire a duratei societatii (valabil pentru SNC, SCS, SRL). Daca opozitia creditorului personal a unui asociat facuta impotriva hotararii privind prelungirea duratei societatii a fost admisa de o instanta judecatoreasca, asociatul debitor al oponentului poate fi exclus din societate.
Conditiile excluderii unui asociat din societate

Excluderea unui asociat se pronunta prin hotarare judecatoreasca, la cererea societatii sau a oricarui asociat. Cererea societatii de excludere a unui asociat trebuie sa se bazeze pe o hotarare a tuturor asociatilor, cu exceptia asociatului in cauza.

Daca cererea de excludere a unui asociat se face numai de catre unul dintre asociati, trebuie citata societatea si asociatul parat. Daca societatea este constituita numai din doi asociati, prin admiterea cererii unuia dintre asociati de excludere a celuilalt, societatea ramane cu un singur asociat si, in consecinta, va fi dizolvata. Acest lucru nu va avea loc daca asociatul ramas hotaraste continuarea existentei sub forma societatii cu raspundere limitata cu asociat unic.

In toate cazurile de admitere a cererii de excludere a unui asociat din societate, hotararea judecatoreasca ramasa definitiva se va depune, in termen de 15 zile, la registrul comertului pentru a fi inscrisa, iar dispozitivul hotararii se va publica in Monitorul Oficial.
Efectele excluderii unui asociat din societate

Cel exclus din societate pierde calitatea de asociat de la data excluderii. El va avea dreptul la beneficii si va suporta pierderile pana in ziua excluderii sale, insa nu va putea cere lichidarea lor pana ce acestea nu vor fi repartizate potrivit prevederilor contractului de societate. De asemenea, asociatul exclus are dreptul la contravaloarea partilor sale sociale. Daca la data excluderii exista anumite operatii in curs de executare, asociatul nu-si va putea retrage partea care i se cuvine decat dupa terminarea acestora.

Societatile de capitaluri nu dispun de reguli specifice privind excluderea actionarilor, reglementarile pentru societatile de persoane descrise anterior nefiind aplicabile din cauza diferentelor foarte mari intre cele doua tipuri de societati. Prin urmare, indiferent de tipul actionarului, persoana fizica sau fond de investitii, nu se poate pune problema excluderii.
citeste statutul firmei si vezi care sunt conditiile de excludere.dar numai faptul ca doi actionari nu-l mai vor pe al treilea si vor sa-l excluda din firma fara motiv intemeiat nu se poate.
niculaucarmen a scris:

Intr-o societate cu 3 asociati, cu parti sociale de 70%, 20% si 10%, se doreste excluderea asociatului cu capital de 10%. In ce contitii poate fi exclus asociatul , in cazul in care acesta refuza sa se retraga de bunavoie, prin buna intelegere, cu toate ca i s-a propus un pret bun???????????


Art. 222 din Legea nr. 31/1990, la alin. 1, spune urmatoarele:

Poate fi exclus din societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau cu raspundere limitata:
a) asociatul care, pus in intarziere, nu aduce aportul la care s-a obligat;
b) asociatul cu raspundere nelimitata in stare de faliment sau care a devenit legalmente incapabil;
c) asociatul cu raspundere nelimitata care se amesteca fara drept in administratie ori contravine dispozitiilor art. 80 si 82;
d) asociatul administrator care comite frauda in dauna societatii sau se serveste de semnatura sociala sau de capitalul social in folosul lui sau al altora.

Prin urmare, nu se poate dispune excluderea din SRL a asociatului neadministrator, deoarece :
- cazul de excludere prevazut la lit. a) nu mai are aplicabilitate in prezent;
- cazurile de excludere prevazute la lit. b) şi c) se aplica doar asociatului cu raspundere nelimitata;
- iar cazul de excludere prevazut la lit. d) se aplică doar asociatului – administrator.



Pe linga situatiile prevazute la art. 222, daca asociatul este asociat-fondator, se poate verifica respectarea dispozitiilor art. 6 alin 2 din Legea 31/1990r2, in sensul de a se constata ca asociatul a suferit vreo condamnare, ulterior constituirii societatii.
Oricum, procedura finala se rezolva prin intermediul instantelor judecatoresti.
Excluderea asociatului se face prin intermediul instantei de judecata iar modificarile se fac in Registrul Comertului in baza hotararii judecatoresti.
Cauzele de exlcludere sunt prevazute expres de lege - mare atentie.

Depinde ce intelegeti dvs. prin pret bun.
Alte sugestii
Puteti sa faceti o evaluare contabila a societatii , se stabileste valoarea contabila a unei parti sociale care se inmulteste cu nr de parti sociale detinute.
Puteti sa faceti o divizare a societatii prin care dvs si celalalt asociat sa ramaneti cu societatea mama iar cel de al 3 lea cu societatea desprinsa - cu activitatile si bunurile stabilite de comun acord.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociat firma florysky florysky Buna ziua. Ma puteti ajuta va rog cu o informatie? Cum pot afla daca mai sunt asociat intr-o firma,neavand acces la actele firmei? Momentan nu sunt in tara ... (vezi toată discuția)
Cum "scap" de asociatul meu? dara2 dara2 Cum as putea sa-l "dau afara" din societate pe asociatul meu cu parti egale in ritmul in care aporturile in firma au fost aduse numai de catre mine? Ipotetic ... (vezi toată discuția)
Excludere asociat andre_1973 andre_1973 Poate fi exclus un asociat dintr-o societate cu raspundere limitata ,care si-a confectionat o stampila falsa in numele societatii ? A semnat si stampilat(cu ... (vezi toată discuția)