avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Asociat firma
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Asociat firma

Buna ziua.
Ma puteti ajuta va rog cu o informatie?
Cum pot afla daca mai sunt asociat intr-o firma,neavand acces la actele firmei?
Momentan nu sunt in tara si am o vaga banuiala ca asociatul meu,care este si administratorul firmei,ma minte.
Poate administratorul firmei sa ma scoata din acte fara stirea mea?
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: florysky , utilizator 14:24, 11 August 2014
Puteti solicita un certificat constatator de la Registrul Comertului.

Excluderea unui asociat poate avea loc in conditii stricte si limitativ prevazute de lege(31/1990).

Printre acestea, pot fi:
– Neefectuarea aportului. Asociatul poate fi exclus daca intarzie sa efectueze aportul stabilit de prevederile contractului de societate. Cel exclus va suporta consecintele intarzierii in efectuarea aportului.

- Supunerea asociatului procedurii insolventei sau incapacitatea asociatului. Asociatul care a fost supus procedurii insolventei sau care a devenit incapabil din punctul de vedere al atributiilor ce-i revin, poate fi exclus din societate.

- Imixtiunea in administrarea societatii, folosirea bunurilor societatii si savarsirea unor acte de concurenta. Asociatul poate fi exclus daca savarseste anumite fapte considerate o manifestare a lipsei de loialitate fata de societate, precum: amestecul fara drept in administrarea societatii; intrebuintarea, fara consimtamantul scris al celorlalti asociati, a capitalului, bunurilor sau creditului societatii in folosul sau; participarea, fara consimtamantul celorlalti asociati, ca asociat cu raspundere nelimitata, in alte societati concurente sau avand acelasi obiect, sau efectuarea de operatiuni in contul sau ori al altora, in acelasi fel de comert sau intr-unul asemanator.

- Savarsirea de catre asociatul administrator a unor fapte pagubitoare pentru societate. Asociatul care indeplineste functia de administrator va putea fi exclus din societate daca savarseste o frauda in dauna societatii ori se serveste de semnatura sociala sau de capitalul social in folosul lui sau al altor persoane.

- Exercitarea de catre creditorul personal al asociatului a opozitiei impotriva hotararii de prelungire a duratei societatii (valabil pentru SNC, SCS, SRL). Daca opozitia creditorului personal a unui asociat facuta impotriva hotararii privind prelungirea duratei societatii a fost admisa de o instanta judecatoreasca, asociatul debitor al oponentului poate fi exclus din societate.



Excluderea unui asociat se pronunta prin hotarare judecatoreasca, la cererea societatii sau a oricarui asociat. Cererea societatii de excludere a unui asociat trebuie sa se bazeze pe o hotarare a tuturor asociatilor, cu exceptia asociatului in cauza.
Ultima modificare: Luni, 11 August 2014
Cabinet de Avocat Feraru Diana, Avocat
va multumesc frumos

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Excludere asociat din firma niculaucarmen niculaucarmen Intr-o societate cu 3 asociati, cu parti sociale de 70%, 20% si 10%, se doreste excluderea asociatului cu capital de 10%. In ce contitii poate fi exclus ... (vezi toată discuția)
Instrainare parti sociale srl leorot leorot Buna ziua, sunt asociat unic la un srl. Doresc sa introduc in firma pe cumnatul meu, cu cel mai mic procent admisibil legal, deoarece acesta vrea sa lucreze ... (vezi toată discuția)
Schimbare administrator firma valici valici Care sunt pasi si ce acte trebuie facute pentru schimbare administrator? (vezi toată discuția)