Buna ziua
Va rog sa imi spuneti punctul dvs de vedere cu privire la speta mai jos aratata:
Mai multe filiale ale unei societati comerciale au fuzionat prin contopire (devenind astfel sucursale) Mentionez faptul ca fiecare dintre acestea aveau un CCM incheiat la date diferite, care erau in vigoare la data fuziunii, ulterior acestea incetandu-si efectele fiecare la alta data calendaristica. In urma fuziunii nu a fost incheiat un CCM- valabil la nivelul societatii nou-create. Ulterior, la aproximativ 8 luni dupa fuziune, conducerea noii entitati formate a adoptat o hotarare de consiliu de administratie prin care se prevede faptul ca se mentin in continuare toate drepturile salariale precizate in CCM-urile stabilite la nivel de sucursala , chiar daca valabilitatea lor a incetat pana la data incheierii unui alt CCM unic.
INTREBARE: Poate fi mentinut in vigoare un CCM-care a expirat? In opinia mea, un ccm nu poate fi modificat unilateral printr-o hotarare de CA. oare gresesc? Si totusi au fost unele sucursale care au acordat drepturi banesti in baza acestei hotarari.
Multumesc mult.Am cerut aceasta parere pentru ca un fost angajat al sucursalei X (unde nu s-au acordat drepturi banesti in baza unui ccm expirat) a actionat in instanta societatea si a aratat ca la alte sucursale au fost acordate drepturi banesti in baza Hot de CA mai sus aratata, desi nu mai exista ccm valabil. Sper ca instanta va respinge actiunea ca fiind lipsita de temei legal, intrucat chiar daca, in speta, exista un singur ccm valabil la nivelul unei sucursale, aplicabilitatea acestuia nu se extinde si la alte sucursale la care au expirat ccm-urile in vigoare..
Intr-adevar, clauzele contractului colectiv de munca incheiat la nivelul unei sucursale isi produce efecte pentru toti angajatii din acea sucursale, nu si din celelalte.
Legea nr.62/2011 prevede expres ca, modificarile aduse contractului colectiv de munca se consemneaza intr-un act aditional semnat de toate partile care au incheiat contractul.