Am cumparat o locuinta in luna iulie 2015. M-am mutat in locuinta pe 16.08.2015.
In data de 20.09.2015 in urma efectuarii unor lucrari de drenaj am descoperit un conductor subteran aliemntat din reteaua proprie dar care prezenta 3 derivatii paralele ingropate in pamant si zidul comun cu proprietatea vecina iar aopi trecute cablurile prin gauri perforate in zid catre proprietatea vecina. La acele fire se pot conecta cel putin 3 consumatori in folosul vecinului dar care inregistreaza consumul in contorul meu.
As dori detalii despre procedura de urmat.
Pana in acest moment am facut sesizare la organele abilitate pentru cercetarea furtului de current electric, insa fiecare si-a declinat competenta: Politia a declinat competenta pentru ca nu are expertiza sa constate existent tensiunii in acele cabluri iar operatorul de distributie si-a declinat competenta prin faptul ca posibilul furt se intampla pe proprietatea mea, fata d ecare ei nu au nici o responsabilitate.
Mentionez ca locuinta se afla intr-un ansamblu cu case cu pereti comuni si este construita in 2011 iar lucrarea suspectata de furt pare a fi veche inca de la inceputuri.
Va rog sa imi dati un raspuns despre procedura de urmat , avand in vedere ca dupa 48 de ore de la depunerea sesizarilor la Politie si distribuitor, situatia este la fel ca inainte de descoperire iar furtul poate continua si acum.
Daca politia nu poate constata existent tensiunii, trebuie sa dispunsa efectuarea unei expertize/constatari. Plangerea se poate depune si la parchet, daca vedeti ca politia nu se misca. Oricum, plangerea trebuie inregistrata si trebuie sa primiti o solutie oficiala, nu doar un raspuns oral.
Politia a intocmit aseara (21.09.2015 ora 22) un proces verbal de constatare , in care a consemnat doar declaratia mea, fara a se deplasa in gradina la locul faptei, De altfel acest echipaj a fost al doilea, primul venind ieri dimineata, (21.09.2015) la 27 de ore de la depunerea reclamatiei, telephonic. Simultan cu prezenta Politie in interiorul proprietatii mele se afla si un echipaj al distribuitorului, chemat de mine pentru constatarea unui furt de energie electrica. Echipajul a declarant in fata Politiei ca nu are competenta de a intervene in instalatia particulara iar acest lucru s-a consemnat in PV de constatare, sub semnatura. Politia a declarant ca nu poate forta reprezentantul furnizorului sa faca constatarea existentei curentului electric in acele fire. Mai mult, am primit ”indicatia” sa ma adresez unui electrician autorizat care sa imi verifice instalatia iar declaratia acestuia sa constituie proba in viitorul dosar de cercetare penala. Problema e ca astazi toata ziua am cautat , fara success, un electrician autorizat care sa fie dispus sa efectueze o lucrare in folosul Politiei.
In mod normal politia trebuie sa dispunsa efectuarea unei expertize, dupa cum am spus. Asta inseamna sa trimita un expert judiciar din domeniul electric, care va intocmi un raport de expertiza sau de constatare (constatarea merge mai repede, e pentru cazuri de urgenta). Va recomand sa faceti personal si in scris toate cererile si sa le inregistrati la parchet (inclusiv cea pentru efectuarea constatarii/expertizei).
Va multumesc pentru sfaturi. Se pare ca voi avea nevoie si de un avocet in aceasta speta deoarece aseara cand am ajuns acasa proprietarul casei in care se afla culpa privind posibilul furt de current era present la domiciliu (el inca nu locuieste la acea adresa, facnad doar lucrari de amenajare interioara). A fost inofrmat de vecini ”binevoitori” ca eu am chemat Politia si furnizorul. M-a invitat pe proprietate la el sa imi explice ca acele fire sunt de fapt ingropate prin pamant la el si ca tubul traseului de current trece intamplator pe peretele casei melesi ca de fapt el aprinde becul de la un intrerupator din casa lui. Dupa aceste explicatii halucinante mi-a spus ca de fapt eu il pot fura de current, pentru ca traseul cablului lui ar trece pe proprietatea mea si ca de fapt eu sunt posibilul hot. Solutia a fost s ail invit la mine pe proprietate si sa I dovedesc ca firele sunt alimentate cu current de la reteaua mea, pentru ca lucrul este evident.
A sunat apoi electricianul care a facut lucrarea respectiva si care urma sa inchida circuitul cu un bec chia la sfarsitul acestei saptamani si acesta sustinea , impotriva evidentelor, ca lucrarea este pe teritoriul proprietatii vecine si nu a mea.
Astazi dupa amiaza va veni un electrician expert ANRE la mine in proprietate pentru a-mi oferi expertiza electrica autorizata. Problema este ca dupa aceasta etapa situatia va necesita existent unui avocat, deoarece plangerea mea va trebui sa continue in format legal (avand in vedere ca in timpul discutiilor am facut si presupuneri in afara cadrului problemei).