avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisia?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisia?

buna ziua. daca cineva isi depune demisia in ziua de....este obligat sa mai stea cele 15 zile de preaviz? si daca nu se prezinta 3 zille lucratoare consecutiv la munca angajatorul are dreptul saii desfaca contractul de munca si sa ii treaca in cartea de munca cu litera I.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:23, 16 Iulie 2009
1. In cazul demisiei trebuie respectata perioada de preaviz inscrisa in contractul individual de munca.
2. In perioada de preaviz salariatul se afla sub contract cu angajatorul si trebuie sa respecte clauzele contractuale si prevederile CCM si ale Regulamentului intern. Incalcarea acestora, cu vinovatie, duce la sanctionarea salariatului, inclusiv cu concedierea pe motive disciplinare, conform art.61, lit.a) din Codul muncii.
3. Se mai spune in Codul muncii:
Art.79 (8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
ce ar trebui facut ca o persoana sa poata pleca de la locul de munca incepand cu ziua de...sau cum ar trebui sa sune demia lui pentru ziua respectiva...???
Puteti face o cerere de incetare a contractului cu acordul partilor, cf art 55 lit b codul muncii.
Prin acord se stabileste o data de incetare de comun acord cu angajatorul.
In situatia in care angajatorul nu respecta clauzele contractului individual de munca , puteti demisiona fara a efectua preavizul.
Aveti grija ca, daca aveti functie de conducere, perioada de preaviz in cazul demisiei este 30 de zile, nu 15. Verificati in contractul de munca, scrie acolo cate zile sunt.
Si da, daca absentati nemotivat in timpul preavizului, va poate desface contractul de munca pe motive disciplinare. Insa nu se poate lua aceasta masura fara ascultare prealabila a Dvs. Altfel, decizia de concediere este nula.
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin

Alte discuții în legătură

Conflict de munca!!! victorkif victorkif buna,am si eu o problema....u n angajat si-a dat demisia in timpul concediului de odihna, acordand patronului preavizul de 15 zile. patronul i-a desfacut ... (vezi toată discuția)
Decizie incetare cim negrila negrila daca demisia e inregistrata la societate pe 01.07.2010, se sta in preaviz pana pe 15? si decizia de incetare a cim cand se depune la ITM? (vezi toată discuția)
Demisia ralukdas ralukdas Am fost angajat de către o firmă pe o perioadă determinată.Înainte cu o lună de a-mi expira contractul mi-am dat demisia şi am refuzat să stau în ... (vezi toată discuția)