buna,am si eu o problema....u n angajat si-a dat demisia in timpul concediului de odihna, acordand patronului preavizul de 15 zile. patronul i-a desfacut contractul de munca cu 3 zile inainte de expirarea preavizului , cu art.61 lit a. ce primeaza, demisia sau concedierea>?????????????
Concedierea nu putea fi efectuata in timpul concediului de odihna fara efectuarea cercetarii disciplinare.Angajatorul trebuie dat in judecata pentru a se obtine anularea deciziei de desfacere a contractului de munca
Durata preavizului poate fi redusa din initiativa angajatorului, conf.art.79 ali,7.Fiind vorba de demisie nu este nicio problema.Preavizul in cazul demisiei este o obligatie a salariatului nu a angajatorului.Primeaza demisia.
Desfacerea CIM in baza art 61 lit a) codul muncii se face doar dupa ce in prealabil s-a efectuat cercetarea disciplinara. Aceasta cercetare disciplinara trebuie sa urmeze toti pasii prevazuti in codul muncii si in CCMUNN.
Daca considerati ca desfacerea CIM a fost facuta abuziv, aveti posibilitatea sa contestati decizia de desfacere in termen de 30 de zile la Tribunal.
Eu nu inteleg de ce i s-a desfacut contractul cu 61 lit.a, poate din greseala.Sau poate angajatul stia ceva si s-a gandit sa fie cu un pas inainte.Recunosc ca la prima citire nu am bagat de seama art.61.
angajatul si-a dat demisia, patronul a scris pe ea k nu este d acord cu ea...si la revenirea din concediu a aflat k i s-a desfacut contractul cu art.61 lit.a. angajatul a dat in judecata angajatorul, si-a facut apararea pt concediere...k nu a fost convocat la cercetare prealabila, decizia d concediere nu i-a ajuns acasa si alte chestii care s-au incalcat prin codulmuncii....noua judecatori au fost implicati in acest proces..cu fond, recurs si rejudecare pe fond, ca in final unul sa dea hotarare k concediere nu cont, ci faptul k angajatul si-a dat inainte de concediere demisia. spuneti-mi si mie dak e ok c s-a intamplat?????/ adica nici macar un moment in cei doi ani d judecata nu a fost vb d demisie, ci numai de concediere, si acum vine judecatorul ala si spune k primeaza demisia... imi convine asta...dar e vorba de drepturile salariale c nu i-au fost acordate si de faptul k nici un moment nu a fost vb de demisie
p.s. se mai pot face greseli...nu e o crima...asa ca te rog...