avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... conflict de munca!!!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

conflict de munca!!!

buna,am si eu o problema....u n angajat si-a dat demisia in timpul concediului de odihna, acordand patronului preavizul de 15 zile. patronul i-a desfacut contractul de munca cu 3 zile inainte de expirarea preavizului , cu art.61 lit a. ce primeaza, demisia sau concedierea>?????????????
Cel mai recent răspuns: Bianca Radulescu , Alte profesii 01:15, 16 Martie 2009
Pot sa zic ca este ciudat modul in care au gandit acei judecatori. Atunci...de ce mai exista codul muncii?
Nu găsesc nicio problemă în hotărârea instanţei. Nu e vorba de prioritatea demisiei faţă de o decizie de concediere (şi nici invers) - cazul ţine mai mult de respectarea unor termene şi de desfăşurarea în timp a evenimentelor.

1. Salariatul era în concediu de odihnă. Conform legii, concediul de odihnă nu este un caz de suspendare a contractului de muncă, deci termenul de preaviz la demisie nu se suspendă.

2. Dacă demisia a fost comunicată (în formă scrisă) angajatorului, nu are absolut nicio relevanţă faptul că angajatorul a "scris pe ea k nu este d acord cu ea". Demisia nu e o cerere pe care s-o aprobe cineva; e o simplă înştiinţare despre intenţia salariatului de a termina contractul de muncă după ce se împlineşte termenul de preaviz stabilit de lege sau de alte acte. Dacă angajatorul refuză primirea înştiinţării, salariatul poate folosi orice mijloc de probă pentru a arăta că, într-adevăr, a demisionat.

3. În cazul dat, decizia de concediere nu respectă procedura cercetării disciplinare şi este, ca atare, nulă. Salariatul trebuie convocat la cercetarea disciplinară cu cel puţin cinci zile lucrătoare înaintea acesteia. Or, din câte spui, mai rămăseseră doar trei zile până la sfârşitul termenului de preaviz şi, implicit, al contractului. În trei zile salariatul respectiv urma să nu mai aibă nicio relaţie contractuală cu angajatorul său şi, în consecinţă, nici nu mai putea fi supus vreunei cercetări disciplinare din care să rezulte o decizie de concediere.

P.S.: Te rog să nu mă înţelegi greşit, dar... "spune-ti si mie dak e ok c s-a intamplat"??!?!?! După x ani de şcoală e atât de greu să scrii cum trebuie în română?
Ultima modificare: Duminică, 15 Martie 2009
klewos, utilizator
Deciziile pentru demisii se fac in baza articolelor:

79 (1) demisie cu preaviz
(7) demisie cu renuntare totala sau partiala la preaviz de catre angajator
(8) fara preavizdaca angajatorul nu a respectat obligatiile contractuale
55 b. incetarea CIM-ului cu acordul pastilor la o data stabilita de catre parti

Din punct de vedere legal NU SE POATE CONCEDIA PE PERIOADA CONCEDIULUI DE ODIHNA!!!

In cazul concedierii cu 61 a. se presupune ca a savarsit o abatere disciplinara grava sau repetata iar in acest caz NICI O SANCTIUNE NU POATE FI APLICATA DE CATRE ANGAJATOR INAINTE DE EFECTUAREA CERCETARII DISCIPLINARE PREALABILE. Etapele fiind:

1.intocmirea unui referat
2.numirea comisiei de cercetare disciplinara
3.convocarea salariatului cu cel putin 5 zile lucratoare inainte
4.ascultarea opiniei salariatului
5.intocmirea procesului verbal
6.emiterea deciziei

Angajatul are 30 zile la dispozitie sa depuna contestatie la TRIBUNALUL SECTORULUI DE CARE APARTINE SOCIETATEA....dar in orice caz este total ilegal si decizia cu 61 a. si concedierea in timpul concediului.:rtfm:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz demisie Raluca Gorun Raluca Gorun Buna ziua, Daca un angajat isi da demisia si angajatorul NU renunta la preaviz, dar angajatul nu vrea sa se mai prezinte la locul de munca in timpul ... (vezi toată discuția)
Desfacerea disciplinara a contractului de munca kristina1 kristina1 mi am pus demisia la fostul loc de munca in data de 26.11, nu am stat in preaviz, iar azi am primit o decizie de desfacere disciplinara a contractului in care ... (vezi toată discuția)
Demisia formulata corect Razvan1692 Razvan1692 Buna ziua, Mi-am depus demisia la vechiul loc de munca.dar formula pe care am folosit-o este \"doresc incetarea contractului de munca incepand cu data de ... (vezi toată discuția)