avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drum de acces complex residential - cine contribuie la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drum de acces complex residential - cine contribuie la intretinerea lui?

Buna ziua,

Am semnat un antecontract de vanzare cumparare (AVC) pentru un apartament dintr-un complex residential situat pe bulevardul Timisoara in Bucuresti. Acesta este format din 3 blocuri si are circa 210 locuri de parcare, urmand ca pe viitor dezvoltatorul sa construiasca si alte blocuri.

In draftul de contract de VC primit se precizeaza ca proprietarii de apartamente trebuie sa plateasca intretinerea drumului de acces, conform unei cote indivize care se va calcula in viitor (drumul de acces are 2407mp conform AVC-ului semnat). Cu o zi inainte de semnarea la notar, dezvoltatorul mi-a transmis dupa multe rugaminti, contractul completat cu datele mele si ale apartamentului, insa cu modificari majore fata de cel trimis initial:

1. drumul de acces s-a marit la 4000mp facandu-se alipiri a inca 3 drumuri din complex
2. s-a introdus o clauza prin care mi s-a spus ca se vor aduce alipiri viitoare la drumul de acces pe masura ce se construiesc celelate blocuri din complex (totalizand circa 9000mp)

Pana sa primesc contractul completat (adica cu circa 21 de ore inainte de semnare), timp de o saptamana am tot intrebat dezvoltatorul de ce proprietarii de parcari nu contribuie la plata intretinerii drumului de acces. I-am intrebat daca eu sunt proprietar de apartament si cumpar 10 locuri de parcare, atunci platesc la fel ca si vecinii de pe coloana care nu au parcari?

Mi-au raspuns ca DA, ceea ce nu mi se pare corect. Dezvoltatorul, fiind proprietar pe majoritatea locurilor de parcare (care nu se vand!), normal ca nu vor sa contribuie la intretinerea drumului. Practic mi-au confirmat ca daca as cumpara toate locurile de parcare din complex, atunci as plati doar cota indiviza conform suprafetei apartamentului meu si nimic in plus.

Intreabarile mele sunt:
1. cine trebuie sa plateasca intretinerea drumului de acces, DOAR proprietarii de apartamente sau impreuna cu proprietarii de locuri de parcare? (facandu-se un calcul al cotei indivize pentru apartamente si parcari); exista vreo reglementare in acest sens, cui as putea sa ma adresesz? As vrea sa sesizez o institutie abilitata care ma poate ajuta.
2. este legal ca dezvoltatorul sa faca alipiri la drumul de acces in CVC si sa modifice definitia acestuia, dupa ce am agreat o suprafata identificata printr-o schita cadastrala in AVC?
3. dezvoltatorul poate sa sa evite o cota indiviza fixa si sa imi impuna una variabila in CVC, in functie de ce vor construi in viitor?

Mi-a fost aprobat contractul de credit si sunt blocat in acest moment pentru ca nu stiu cui sa ma adresez; am incercat sa discut cu dezvoltatorul, insa am fost luat la misto, jignit etc. #-o

As aprecia foarte mult niste sfaturi. Va multumesc!



Ultima modificare: Miercuri, 23 Septembrie 2015
dorian_, utilizator

Alte discuții în legătură

Loc de parcare fara cota parte indiviza EUR/GBP EUR/GBP Buna ziua, Locuiesc intr-un complex rezidential construit in 2018. Complexul are o parcare subterana pe 2 nivele si una supraterana. Accesul la parcarea ... (vezi toată discuția)
Incalcare sau nu? lege 230/2007 - ansamblu rezidential avocatuser avocatuser Buna ziua, Eu locuiesc in cadrul unui ansamblu rezidential nou ca si varsta. Acest ansamblu are in componenta sa urmatoarele tipuri de ... (vezi toată discuția)
Deszăpezire rebell_rose rebell_rose Buna ziua, La o un complex rezidențial cu 9 blocuri , s-a făcut deszăpezire .La întreținere trebuie sa plătească toți proprietarii conform cotei ... (vezi toată discuția)