avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Protectia muncii - CIM cu norma intreaga pentru ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Protectia muncii - CIM cu norma intreaga pentru lucratorii din SIPP

Buna ziua
Sunt angajat la o firma cu jumatate de norma , 4 ore, pentru ca sunt pensionat pe caz de boala gradul trei, angajatorul vrea sa ma numeasca responsabilul biroului de ssm , stiu ca legea prevede ca pot fi responsabili numai cei cu norma intreaga. Intrebarea este daca exista vreo portita legislativa care sa imi permita acest lucru deoarece eu imi doresc asta si am si studiile necesare. Multumesc !
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 09:40, 27 Septembrie 2015
Normele metodologice de aplicare a Legii ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-Art.23 (1) Serviciul intern de prevenire şi protecţie trebuie să fie format din lucrători care
îndeplinesc cel puţin cerinţele prevăzute la art.49 şi, după caz, alţi lucrători.
(2) Conducătorul serviciului intern de prevenire şi protecţie trebuie să îndeplinească
cerinţele prevăzute la art.50.
(3) Incepand cu data de 1 iulie 2011, serviciul intern de prevenire si protectie trebuie sa fie format din lucratori care au contract individual de munca cu norma intreaga incheiat cu angajatorul.
Nu exista nicio prevedere legislativa care sa permita "portite" la acest art.23
O varianta ar fi sa va obtineti abilitare de la ITM ca serviciu extern de prevenire si protectie si sa va inregistrati ca PFA. Apoi incheiati un contract de prestari servicii cu firma la care sunteti acum angajat. Dar ca sa va puteti abilita trebuie sa indepliniti mai multe conditii:
-sa aveti studii superioare de inginerie
sa aveti curs de SSM de 80 de ore
sa fi absolvit un curs postuniversitar in domeniul SSM
sa aveti vechime de min. 5 ani in domeniul SSM.
Cunosc un caz similar.
Dupa intrarea in vigoare a prevederii prin care serviciul intern de prevenire si protectie trebuia sa fie format din lucratori care au contract individual de munca cu norma intreaga incepand cu data de 01.07.2015 respectivul lucrator care avea contract de munca 4 ore pe zi, pentru ca era pensionat medical gr III de invaliditate, s-a vazut pus in situatia de a nu mai putea practica meseria cu toate ca avea pregatirea necesara in domeniul SSM.
In urma unui control facut de ITM s-a considerat ca organizarea serviciului intern nu este corespunzatoare pt ca este condus de un lucrator care nu are incheiat CIM cu durata de 8 ore (norma intreaga).
Respectivul lucrator a cerut in scris punctul de vedere al Inspectiei Muncii. Raspunsul primit a fost ca in cazul lui prin “norma intreaga” se intelege programul de 4 ore/zi , 20 ore/saptamana, pentru ca atat ii permite legea sa lucreze. Norma intreaga fiind considerata acea norma maxima permisa de lege, dupa caz.
Similar o alta situatie este cea a tinerilor de pana la 18 ani, in cazul carora, durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana (art. 112 alin. (2)). Prin urmare, in cazul salariatului minor, norma intreaga este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana.
Pentru a fi general aplicabil, dupa parerea mea, punctul de vedere al Inspectiei muncii, de care aminteste @inspector ssm ar trebui sa fie facut public, respectiv aprobat printr-un ordin al Ministerului muncii sau o modificare a Normelor metodologice aprobate prin HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare.
Daca ITM din judetul unde lucrati, nu are cunostinta de existenta acelei adrese, la primul control este posibil ca angajatorul sa fie amendat contraventional. Pentru siguranta, cred ca este bine sa cereti si dvs. oficial, punctul de vedere al Inspectiei muncii.
Potrivit art. 112 alin. (1) din Codul muncii , republicat, pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.

Alin. (2) din acelasi articol prevede ca in cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana.

In acelasi sens, sunt si dispozitiile art. 10 din HG 600/2007 privind protectia tinerilor la locul de munca.

Aceste dispozitii legale privind durata timpului de lucru au caracter imperativ si definesc salariatul cu norma intreaga.

Asadar norma intreaga de munca este un concept reglementat de Codul muncii , iar numai prin legi speciale se poate stabili o durata mai mica a normei intregi de munca.

Pe cale de consecinta, apreciem ca nu exista posibilitatea ca angajatorul sa stabileasca prin regulamentul intern ca norma intreaga de lucru reprezinta o durata a timpului de munca sub 8 ore pe zi si sub 40 de ore pe saptamana.

De altfel, programul ReviSal permite inregistrarea urmatoarele mentiuni la inregistrarea unui contract individual de munca cu norma intreaga:
- Norma intreaga 8/40;
- Norma intreaga 6/30;
- Norma intreaga legi speciale.

[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Conducator serviciu intern MadaCaravan MadaCaravan Buna ziua! S.a mai schimbat cumva legislatia ssm referitor la norma de lucru a unui angajat in pozitia de conducator serviciu intern intr.o unitate? Poate o ... (vezi toată discuția)
Baza legala. va2le3 va2le3 Buna ziua, Unitate cu 160 salariati si un punct de lucru in alt judet cu 92 salariati, un total de 252 salariati. Pentru fiecare locatie prin ... (vezi toată discuția)
Lucrator desemnat cornel1969 cornel1969 Firma are 80 de angajati. Un punct de lucru se afla la CNE Cernavoda, altul la Otopeni, sediul central la Bucuresti. Avem numit un lucrator desemnat dar care ... (vezi toată discuția)