avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 148 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... lucrator desemnat
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

lucrator desemnat

Firma are 80 de angajati. Un punct de lucru se afla la CNE Cernavoda, altul la Otopeni, sediul central la Bucuresti. Avem numit un lucrator desemnat dar care nu face acest lucru decat temporar, functia principala fiind de sef departament tehnic.
Este in regula pentru a respecta legislatia. Trebuie infiintat serviciu SIPP avand in vedere ca lucram la CNE Cernavoda? Daca da, din cati membri?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:26, 31 Decembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dupa cum prezentati situatia existenta nu respectati legislatia in vigoare.
HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-Art. 20 (1) Desemnarea nominala a lucratorului/ lucratorilor pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie se face prin decizie scrisa a angajatorului.
(2) Angajatorul va desemna lucratorul numai din randul lucratorilor cu care are incheiat contract individual de munca cu norma intreaga.
(3) Angajatorul va consemna in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze.
-Art. 21 Pentru a putea sa desfasoare activitatile de prevenire si protectie, lucratorul desemnat trebuie sa indeplineasca cel putin cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, potrivit prevederilor art. 49,
Lucratorul desemnat trebuie sa efectueze activitati de prevenire si protectie si sa aiba CIM cu norma intreaga pentru resepctiva activitate. Lucratorul trebuie sa fi absolvit cu diploma un curs ssm de 80 de ore si sa aiba pregatire in domeniul tehnic.
-Art. 22 (1) Angajatorul va stabili numarul de lucratori desemnati in functie de marimea intreprinderii si/ sau unitatii si/ sau riscurile la care sunt expusi lucratorii, precum si de distributia acestora in cadrul intreprinderii si/ sau unitatii.
(2) Angajatorul trebuie sa asigure mijloacele adecvate si timpul necesar pentru ca lucratorii desemnati sa poata desfasura activitatile de prevenire si protectie conform fisei postului.
Conform criteriilor susmentionate, la fiecare punct de lucru trebuie sa existe cel putin un lucrator desemnat cu activitati de prevenire si protectie, angaajt cu CIM.
-Art. 18 (1) In cazul intreprinderilor si/ sau unitatilor care au intre 50 si 249 de lucratori, angajatorul trebuie sa desemneze unul sau mai multi lucratori ori sa organizeze unul sau mai multe servicii interne de prevenire si protectie pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie din cadrul intreprinderii.
(2) In cazul intreprinderilor si/ sau unitatilor prevazute la alin. (1) care desfasoara activitati dintre cele prevazute in anexa nr. 5, angajatorul trebuie sa organizeze unul sau mai multe servicii interne de prevenire si protectie.
(3) In cazul in care lucratorii desemnati, serviciile interne de prevenire si protectie nu au capacitatile si aptitudinile necesare pentru efectuarea tuturor activitatilor de prevenire si protectie prevazute la art. 15, angajatorul trebuie sa apeleze la servicii externe pentru acele activitati de prevenire si protectie pe care nu le poate desfasura cu personalul propriu.
Trebuie infiintat SIPP si desemnat un sef de serviciu si membri in cadrul serviciului, firma dvs. avand 80 de lucratori angajati.
-Art. 23 (1) Serviciul intern de prevenire si protectie trebuie sa fie format din lucratori care indeplinesc cel putin cerintele prevazute la art. 49 si dupa caz, alti lucratori.
(2) Conducatorul serviciului intern de prevenire si protectie trebuie sa indeplineasca cerintele prevazute la art. 50.
(3) Incepand cu data de 1 iulie 2011, serviciul intern de prevenire si protectie trebuie sa fie format din lucratori care au contract individual de munca cu norma intreaga incheiat cu angajatorul.
Raspandirea activitatii firmei dvs. la mai multe puncte de lucru, cu riscuri profesionale diferite, impune organizarea SIPP cu sef nominalizat prin decizie a angajatorului si angajarea de lucratori in cadrul SIPP, cu sarcini de serviciu clare pentru fiecare punct de lucru. Toti lucratorii, inclusiv seful trebuie sa fie angajati cu CIM de 8 ore si sa aiba pregatirea mentionata la art.49/ art.50, dupa caz, in domeniul ssm.
Nu ati precizat ce activitate desfasurati la CNE Cernavoda ca sa putem vedea daca se incadreaza in activitatile nominalizate in ANEXA 5 la normele metodologice de aplicare a Leg 319/2006. Daca activitatea nu este dintre cele precizate in anexa 5, lucratorul desemnat are cel putin nivel de pregatire mediu in domeniul SSM si contract cu norma intreaga, numirea acestuia poate fi considerata ca se incadreaza in limitele legale.
O parte din personal lucrează in incinta CNE la termoficare, sunt operatori punct termic și fochiști, iar alții la punctele termice din oraș.. ideea este ca CNE este sub incidența SEVESO. In anexa 5 apare Legea 804 care este abrogata, in locul ei este Legea 59/2016.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu asta e problema, pt ca Hotărârea nr.804 din 25 iulie 2007 a fost abrogata de Legea nr.59 din 11 aprilie 2016, deci inlocuita de aceasta in toate prevederile legale unde este mentionata.
Dupa cum ati precizat unitatea dumneavoastra nu desfasoara activitati dintre cele prevazute in anexa nr. 5, faptul ca lucrati intr-o unitate unde se desfasoara astfel de activitati de lucratorii altei societati nu inseamna ca aveti obligatia sa organizati serviciul intern.
Art. 18 alin. (2) din NM de aplicare a Leg 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006 În cazul întreprinderilor şi/sau unităţilor prevăzute la alin. (1) care desfăşoară activităţi dintre cele prevăzute în anexa nr. 5, angajatorul trebuie să organizeze unul sau mai multe servicii interne de prevenire şi protecţie.
OK mulțumesc
Ca sa sintetizez trebuie nominalizat din rândul angajaților cel puțin un lucrător desemnat care sa facă in principal activități de prevenire și sa aibă pregătirea conf. ART 49 din HG 1425/2016

Alte discuții în legătură

Sipp - lucrator desemnat mvasilescu mvasilescu As doriu sa stiu daca intr-o societate poate exista in acelasi timp SIPP si lucratori desemnati sau sunt doua forme diferite de organizare a activitatii de SSM (vezi toată discuția)
Serviciu de protectia muncii ciprian2015 ciprian2015 Se poate desfiinta un compatiment de protectia muncii pentru o societate de 220 de angajati si prin fisa postului sa fie pentru sefii de compartimente la ... (vezi toată discuția)
Baza legala. va2le3 va2le3 Buna ziua, Unitate cu 160 salariati si un punct de lucru in alt judet cu 92 salariati, un total de 252 salariati. Pentru fiecare locatie prin ... (vezi toată discuția)