avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Serviciu de protectia muncii
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Serviciu de protectia muncii

Se poate desfiinta un compatiment de protectia muncii pentru o societate de 220 de angajati si prin fisa postului sa fie pentru sefii de compartimente la atributii suplimentare ?
Poate cineva sa faca protectia muncii fara un comitet cum prevede legea si un inspector ssm ?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:58, 16 August 2016
Se poate desfiinta serviciul intern in cazul in care:
-unitatea are intre 50 si 249 de lucratori;
-activitatea desfasurata nu este prevazuta in anexa 5 la Normele metodologice;
-angajatorul desemneaza prin decizie scrisa unul sau mai multi lucratori pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie sau incheie contract de prestari servicii cu un serviciu extern de prevenire si protectie.
Pentru a desfasura activitatea de prevenire si protectie, pregatirea sefilor compartimentelor, care devin si lucratori desemnati, trebuie sa indeplineasca ceritele art. 49 din Normele metodologice.
In unitate trebuie sa functioneze un comitet de securitate si sanatate in munca, iar in cazul in care in unitate sunt intre 101 si 500 de lucratori, vor fi numiti cel putin 3 reprezentanti ai lucratorilor, in numar egal cu reprezentantii angajatorului.
In mod corect se poate desfasura activitatea de prevenire doar asa cum prevede legea.
Ultima modificare: Marți, 16 August 2016
ytrewq, utilizator
Normele metodologice de aplicare a legii ssm nr. 319/ 2006 aprobate prin HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-Art.18 (1) In cazul intreprinderilor si/ sau unitatilor care au intre 50 si 249 de lucratori, angajatorul trebuie sa desemneze unul sau mai multi lucratori ori sa organizeze unul sau mai multe servicii interne de prevenire si protectie pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie din cadrul intreprinderii.
(2) In cazul intreprinderilor si/ sau unitatilor prevazute la alin. (1) care desfasoara activitati dintre cele prevazute in anexa nr. 5, angajatorul trebuie sa organizeze unul sau mai multe servicii interne de prevenire si protectie.
(3) In cazul in care lucratorii desemnati, serviciile interne de prevenire si protectie nu au capacitatile si aptitudinile necesare pentru efectuarea tuturor activitatilor de prevenire si protectie prevazute la art. 15, angajatorul trebuie sa apeleze la servicii externe pentru acele activitati de prevenire si protectie pe care nu le poate desfasura cu personalul propriu.
Legislatia mentioneaza posibilitatea infiintarii SIPP sau desemnarea unuia/ mai multor lucratori care se ocupa de activitatea ssm.
Desemnarea lucratorilor care desfasoara activitati in domeniul ssm se poate face cu respectarea legislatiei:
-Art. 20 (1) Desemnarea nominala a lucratorului/ lucratorilor pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie se face prin decizie scrisa a angajatorului.
(2) Angajatorul va desemna lucratorul numai din randul lucratorilor cu care are incheiat contract individual de munca cu norma intreaga.
(3) Angajatorul va consemna in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze.
Art. 21 Pentru a putea sa desfasoare activitatile de prevenire si protectie, lucratorul desemnat trebuie sa indeplineasca cel putin cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, potrivit prevederilor art. 49.
Art.22 (1) Angajatorul va stabili numarul de lucratori desemnati in functie de marimea intreprinderii si/ sau unitatii si/ sau riscurile la care sunt expusi lucratorii, precum si de distributia acestora in cadrul intreprinderii si/ sau unitatii.
(2) Angajatorul trebuie sa asigure mijloacele adecvate si timpul necesar pentru ca lucratorii desemnati sa poata desfasura activitatile de prevenire si protectie conform fisei postului.
Sefii de compartimente au sarcini in domeniul ssm, dar lucratorii desemnati cu activitati de prevenire si protectie sunt angajati cu CIM cu norma intreaga si desfasoara activitatile mentionate la art.15, activitati pe care sefii de compartimente din cadrul firmei nu pot avea timpul necesar sa le presteze.
Intr-o unitate cu 220 de lucratori, desfiintarea SIPP fara a incheia contract de prestari servicii cu un SEPP poate fi un risc prea mare pentru orice angajator, chiar daca activitatile prestate de firma nu fac parte dintre cele mentionate in anexa 5.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lucrator desemnat cornel1969 cornel1969 Firma are 80 de angajati. Un punct de lucru se afla la CNE Cernavoda, altul la Otopeni, sediul central la Bucuresti. Avem numit un lucrator desemnat dar care ... (vezi toată discuția)
Sipp - lucrator desemnat mvasilescu mvasilescu As doriu sa stiu daca intr-o societate poate exista in acelasi timp SIPP si lucratori desemnati sau sunt doua forme diferite de organizare a activitatii de SSM (vezi toată discuția)
Prestari servicii securitate si sănătate în muncă remuspr remuspr Se poate încheia un contract de prestări servicii potrivit codului civil cu o persoană fizică pentru asigurarea ssm la nivel de unitate ? Persoana ... (vezi toată discuția)