avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Decontare cheltuieli inmormantare de catre angajator ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Decontare cheltuieli inmormantare de catre angajator pentru deces in timpul serviciului

Buna ziua, un angajat al societatii, sofer de camion, a decedat in Ungaria, in parcare, in camion, din cauza unor probleme medicale, aflandu-se, evident, in timpul serviciului. Doresc sa stiu daca exista vreo prevedere legala (eu nu am gasit) care sa oblige societatea la plata cheltuielilor facute, de catre familie, in Ungaria, cu repatrierea decedatului : obtinerea certificatului de deces, pastrarea cadavrului la camera frigorifica, sicriu, transport in Romania, etc. Mentionez ca la nivel de societate nu exista incheiat contract colectiv de munca. Solicit prevedere legala, mostenitorii ameninta cu plangere la ITM. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:47, 26 Septembrie 2015
Daca nu exista prevedere in contractul colectiv de munca sau,in contractul individual de munca, nu exista o obligatie legala,doar una morala.
De cea morala stiam si eu, hotararea apartine administratorului judiciar, societatea este in insolventa.
Vedeti daca va incadrati in prevederile Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale
Art. 45. -
(1) In cazul decesului asiguratului, ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale, beneficiaza de despagubire in caz de deces o singura persoana, care poate fi, dupa {{caz:}} sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul, mostenitorul, in conditiile dreptului comun, sau, in lipsa acesteia, persoana care dovedeste ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces
(2) Cuantumul despagubirii in caz de deces este de 4 salarii medii brute, comunicate de Institutul National de Statistica.

Art. 46. - Cererea pentru obtinerea despagubirii in caz de deces se depune la sediul asiguratorului, insotita de actele din care rezulta dreptul solicitantului, potrivit prezentei legi.

Art. 47. -
(1) Admiterea sau respingerea cererii se face prin decizie emisa de asigurator in termen de 20 de zile de la data depunerii cererii
(2) Decizia se comunica in scris solicitantului in termen de 5 zile de la data emiterii ei.
Art. 48. - Plata despagubirii in caz de deces se face in termen de 15 zile de la data comunicarii deciziei prevazute la art. 47.
Ultima modificare: Joi, 24 Septembrie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
@friday_325 mentionati, citez: "... un angajat al societatii, sofer de camion, a decedat in Ungaria, in parcare, in camion, din cauza unor probleme medicale, aflandu-se, evident, in timpul serviciului. .... "
In cazul prezentat de dvs., angajatorul trebuia sa anunte evenimentul produs la ambasada/ consulatul Romaniei din Ungaria, institutia teritoriala ungara care se ocupa cu ssm si ITM din judetul unde este inregistra firma/ Inspectia muncii. Documentele de cercetare a evenimentului produs in Ungaria de catre firma de profil ungara si toate celelalte documente necesare repatrierii se solicita de catre angajator prin ambasada. Toate aceste documente se pun la dispozitia ITM/ Inspectia muncii care va cerceta evenimentul produs si va dispune inregistrarea acestuia ca accident de munca de catre firma romana unde era angajat soferul.
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a)inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art.5 lit f);
b)asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de
incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
-art.5 lit. f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune;
Normele metodologice de aplicare a Legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin HG nr. 142/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.143 (1) Comunicarea evenimentelor produse in afara granitelor tarii, in care sunt implicati lucratori ai unor angajatori romani, se face conform prevederilor art. 108-113.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) angajatorul are obligatia de a comunica evenimentul si misiunii diplomatice sau oficiului consular roman din tara respectiva.
(3) Orice eveniment produs pe teritoriul altei tari in care sunt implicati lucratori romani, detasati sau pusi la dispozitie de catre angajatori romani la angajatori straini, respectiv utilizatori straini, pentru efectuarea unor lucrari pe teritoriul altui stat, se comunica imediat de catre angajatorul roman misiunii diplomatice sau oficiului consular roman din tara respectiva.
(4) Angajatorii romani care detaseaza ori pun la dispozitie lucratori la angajatori straini, respectiv utilizatori straini, au obligatia sa includa in cuprinsul conventiilor internationale si contractelor bilaterale incheiate cu partenerii straini clauze cu privire la comunicarea evenimentelor.
(5) Evenimentele in care sunt implicate persoane din cadrul misiunilor diplomatice sau al oficiilor consulare romane, precum si persoane care indeplinesc sarcini de stat sau de interes public in afara granitelor tarii vor fi comunicate Ministerului Afacerilor Externe din Romania de catre misiunile diplomatice sau oficiile consulare romane. Ministerul Afacerilor Externe are obligatia de a comunica aceste evenimente Inspectiei Muncii.
-art.108 (1) Orice eveniment va fi comunicat conform prevederilor art. 26 si art. 27 alin. (1) din lege.
Toate firmele din Romania cotizeaza obligatoriu la Fondul national unic pentru AM si BP din care se deconteaza prestatii si servicii conform prevederilor din Legea nr.346/ 2002 republicata in 2009, privind asigurarea pentru AM si BP,
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
In cazul prezentat de dvs. sunt aplicabile prevederile de la art.18 lit.f) si lit.g) in conditiile in care evenimentul este cercetat si inregistrat ca AM.
Daca firma nu a comunicat evenimentul produs la ITM/ Inspectia muncii, o puteti face dvs. printr-o sesizare scrisa, depusa cu nr. de inregistrare/ data. Sesizarea insotita de documente certe care sa prezinte producerea evenimentului (act de deces, PV de cercetare la fata locului al politiei ungare, certificat medico-legal emis de institutul de medicina legala din Ungaria, copie dupa inregistrarea facuta la spital cand a fost adusa victima, etc.) se poate transmite la ITM/ Inspectia muncii si prin posta cu confirmare de primire.
Nu cred ca nu exista contract colectiv de munca la firma, acest lucru fiind obligatoriu si se depune la ITM cu nr. de inregistrare/ data. In CCM se mentioneaza prevederi legate de evenimente produse, soldate sau nu cu AM si/ sau BP, care mentioneaza cuantumul ajutoarelor materiale/ banesti acordate victimelor/ urmasilor victimelor.
In special firmele de transport, incheie asigurari pentru AM cu firme de asigurari, nominale sau pentru un nr. de .... lucratori, tocmai pentru cazul producerii unor evenimente. Cuantumul asigurarii se incaseaza de catre firma, desi ar trebui sa ajunga la victime/ urmasii victimelor.
Daca nu ajungeti la o intelegere amiabila cu firma, puteti deschide actiune in instanta impotriva firmei si sa solicitati instantei sa aprobe efectuarea unei expertize tehnice judiciare in specialitatea protectia muncii.
gigipopa a scris:

....
Nu cred ca nu exista contract colectiv de munca la firma, acest lucru fiind obligatoriu si se depune la ITM cu nr. de inregistrare/ data. ....



Incheiere ccm la nivel de unitate nu este obligatorie.Nu exista niciun text de lege care sa prevada asa ceva.

Atat Codul Muncii cat si Legea nr.62/2011 prevad ca , negocierea colectiva la nivel de unitate este obligatorie, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 21 de salariati.

La sfarsitul negocierilor, partile pot sau nu incheia ccm.

Alte discuții în legătură

Accident de munca - produs in belgia, angajat al unei firme din romania si detasat in belgia Gina C Gina C Buna ziua! Sotul meu este angajat la o firma.de constructii dinGalati si detasat inBelgia. Luni,29oct 2018 a cazut de pe schela rupandu.si piciorul in zona ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi am? - accident de muncă în germania Unname Unname Buna ziua, fratele meu a avut un accident de munca pe teritoriul Germaniei,El fiind cu contract de munca pe teritoriul Romaniei.Are o tija metalica in jurul ... (vezi toată discuția)
Accident de munca soldat cu deces nasaudean nasaudean Buna ziua. din pacate fratele meu a decedat in accident , accident de tir au decedat si colegul sau .( a fost sefer de tir) . era in timpul programuliui, de ... (vezi toată discuția)