avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie invaliditate

Fiica mea cu grad de handicap grav congenital permanent , varsta 18 ani, a fost incadrata corect in grad invaliditate 1 litera c(boala obisnuita) ? In conditiile in care nu va putea munci vreodata, iar Casa de Pensii a refuzat sa incheie un contract cu fiica mea, poate primi pensie de invaliditate? Fata e nedeplasabila, in pampers, are 340 lei indemnizatie de handicap .Ea are o boala genetica rara.
Ultima modificare: Joi, 24 Septembrie 2015
andreeaviviana, utilizator
Cel mai recent răspuns: negru daniel , utilizator 12:22, 4 Octombrie 2015
1. Daca nu are un stagiu de cotizare minim le pensie (sa zicem o luna de zile) nu poate beneficia de pensie de invaliditate.

2. Pentru refuzul Casei de Pensii de a incheia un contract de asigurare sociala cu fiica dvs. puteti sa sesizati Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) , pe e-mail, la:
cnpp.ro/petitii-si-sesizari

3. Am rugamintea sa postati si aici raspunsul primit, poate mai ajuta si pe altii! Multumesc!
Multumesc,cu siguranta voi adauga raspunsul de la CNPP. Oare de ce o persoana care are invaliditate gr 1 de la nastere trebuie sa aiba stagiu de cotizare ? Niste legi facute de incompetenti, in timp ce la lit b), schizofrenie, Sida, neoplazii,Tbc, persoanele puteau avea stagii de cotizare, fiind boli dobandite...o persoana cu invaliditate de la nastere, cum este fiica mea, la varsta de 18 ani , cand ar fi trebuit sa intre pe piata muncii, se prezenta tot cu invaliditate gr 1...bolile rare genetice nu apar deloc in lege si sigur nu pot fi boli obisnuite , lit c).
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Septembrie 2015
1. Conform legii nici o pensie nu se acorda fara un anumit stagiu minim de cotizare.

2. - Pentru cazurile de care vorbiti dvs. exista acordarea legala a indemnizatiei de handicap.
- Problema ar fi, poate, in ce priveste cuantumul indemnizatiei de handicap si acolo trebuie sa umble legiuitorii nostri.
,,pensia de invaliditate se va acorda indiferent de stagiul realizat, in toate cazurile in care beneficiarul a fost incadrat in grad de invaliditate ."Decizia nr.680/2012 se refera la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.73 din legea 263/2010. De altfel , orice persoana poate beneficia de o indemnizatie de handicap si o pensie...
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Septembrie 2015
1. - Expresia "pensia de invaliditate se va acorda indiferent de stagiul realizat, in toate cazurile in care beneficiarul a fost incadrat in grad de invaliditate" este corecta numai ca fiica dvs. nu are nici un stagiu realizat la pensie, cat de mic.

2. - Art. 73 din Legea 263/2010, care prevedea un minimum de stagiu de cotizare in functie de varsta, s-a modificat astfel:

Art. 73
Persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unor boli obisnuite sau a unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate, daca au realizat, in conditiile legii, stagiu de cotizare.

- Nu se mai precizeaza cat sa fie acest stagiu de cotizare ceea ce inseamna ca acesta poate fi oricat de mic.

3. Indemnizatia de handicap poate fi cumulata cu pensia de invaliditate.

Alte discuții în legătură

Reducerea varstei standard de pensionare pentru persoanele incadrate in grad de handicap micaha micaha Buna ziua, Ma numesc M.C. Am varsta de 57 de ani si o vechime neintrerupta in munca de 35 de ani (in invatamant - profesoara). Am o boala congenitala: ... (vezi toată discuția)
Daca am grad de handicap 1 grav. pot lua si pensie de invalid? bogdiani bogdiani buna ziua stimati avocati.in primul rand tot respectul pentru munca care o faceti.as vrea sa ma ajutati si pe mine.sa imi da-ti niste sfaturi bune... despre ... (vezi toată discuția)
Noua limita de pensionare a persoanelor cu handicap accentuat (grad. ii) florina2769 florina2769 Am 43 de ani,15 ani lucrati si as dori sa stiu daca ma pot pensiona dupa noua lege data la sfarsitul anului 2012\\inceputul anului 2013.Nu stiu exact daca a ... (vezi toată discuția)