avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Necesitatea autorizarii pentru lucrul in instalatii ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Necesitatea autorizarii pentru lucrul in instalatii electrice de JT a altor categorii de salariati decat electricieni.

Buna ziua,

Am urmatoarea situatie:

Echipa de ingineri de service a firmei efectueaza lucrari de instalare si intretinere echipamente de birotica (multifunctionale, imprimante, plottere, etc..).
Dorim sa ne diversicam activitatea si sa instalam, programam si intretinem dispozitive din categoria SMART HOME care necesita interventii in instalatia electrica a beneficiarului respectiv montarea acestor comutatoare elctronice, monitorizate soft, in diverse locuri din incinta acestuia pentru comanda prizelor sau a intrerupatoarelor, actionarea usilor de garaj, a portilor, etc...

Intrebarea mea este daca este necesara autorizarea inginerilor de service pentru lucrul in instalatii electrice de JT asa cum este prevazut in NSSM 11.
Mentionez ca nici unul din ei nu este angajat ca electrician.

Multumesc,

Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 20:28, 28 Septembrie 2015
Puteti angaja un electrician care sa detina/ obtina autorizatia pentru lucru in instalatii de joasa tensiune sau daca unul din actualii lucratori detine calificare (absolvire de facultate in domeniul electric), sa obtina autorizarea pentru lucru in instalatii de joasa tensiune.
Fostele NSSM nr.11 se refera la fabricarea geamului. Toate NSSM au fost aprogate prin Legea nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, fiind inlocuite de Cerintele minime de securitate si sanatate in munca.
In cazul dvs. trebuie aplicate prevederile Ordinului ANRE nr. 11/ 13.03.2013. Il gasiti pe internet.
HG 1146/2006 cerintele minime pentru asigurarea securitatii si sanatatii lucratorilor care utilizeaza la locul de munca echipamente de munca,

3.3.2.3. Pentru protectia impotriva electrocutarii prin atingere directa trebuie sa fie realizate urmatoarele masuri organizatorice:
a) executarea interventiilor la instalatiile electrice (depanari, reparari, racordari etc.) trebuie sa se faca numai de catre personal calificat in meseria de electrician, autorizat si instruit pentru lucrul respectiv;

Dupa cum s-a spus si mai sus asta se face conform prevederilor Ordinului Nr. 11 din 13 martie 2013 privind aprobarea Regulamentului pentru autorizarea electricienilor, verificatorilor de proiecte, responsabililor tehnici cu executia, precum si a expertilor tehnici de calitate si extrajudiciari in domeniul instalatiilor electrice
In al doilea rand electricienii tr autorizati anual, intern, din punct de vedere al securitatii muncii.

3.3.25. Instalatiile sau echipamentele de munca electrice trebuie sa fie exploatate, intretinute, reglate, reparate si puse sub tensiune numai de catre personal calificat in meseria de electrician autorizat din punctul de vedere al securitatii muncii. Autorizarea personalului pentru lucru la instalatiile tehnice electrice in activitatile de exploatare, intretinere si reparatii trebuie sa se realizeze, conform regulamentului pentru autorizarea electricienilor din punctul de vedere al securitatii muncii, pe baza de examen medical, psihologic si test de verificare a cunostintelor profesionale, de securitate si sanatate in munca si de acordare a primului ajutor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizare electrician silvpant19 silvpant19 daca electricianul meu din institutia unde lucrez nu este autorizat si are doar o diploma acesta trebuie autorizat ANRE??? (vezi toată discuția)
Autorizare interna electricieni joasa tensiune Mihai Alice Mihai Alice Buna ziua, Angajatul-persoana fizica a carui functie este de electrician si lucreaza doar in conditii de joasa tensiune, necesita o autorizare emisa de ANRE, ... (vezi toată discuția)
Electricienii angajati, fara autorizatie anre gina68 gina68 Electricienii angajati in cadrul unei institutii, care deservesc statii de pompare, pot desfasura activitatea de operare ( manevre) la aceste instalatii ... (vezi toată discuția)