avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... disponibilizari, plati compensatorii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

disponibilizari, plati compensatorii

Buna ziua
Acum 2 saptamani de zile la firma pentru care lucram s-au facut disponibilizari si din pacate am fost si eu pe acea lista.
Am primit 2 salarii compensatorii, aici recunosc ca nu am negociat pentru mai mult in ideea in care am crezut ca imi voi gasi destul de usor de munca.Acum constat ca situatia este destul de dificila in tara noastra si este destul de greu sa imi gasesc cel putin pe acelasi nivel salarial intr-un timp util.
Eu am semnat o decizie conform art 55 lit b. ca incepand cu data de 30.06.2009 mi-am incheiat activitatea in firma.
In aceeasi decizie este specificat la art.3 ca poate fi contestata in termen de 30 de zile de la data comunicarii catre Tribunalul Municipiului Bucuresti.
Intrebarea mea este daca am semnat aceasta decizie pot sa ii mai actionez in instanta, sa contest decizia?
Puteti sa imi spuneti in lege , angajatorul cate salarii compensatorii este obligat sa plateasa?
Vreau sa mi se faca dreptate si sa le cer mai multe salarii compensatorii pentru a nu avea probleme financiare.
Mentionez ca nu am stat in preaviz si ca decizia mi-a fost comunicata vineri iar de luni nu am mai venit la munca
Multumesc anticipat pentru ajutor
Cel mai recent răspuns: Edbah , utilizator 08:15, 17 Iulie 2009
Daca ati incetat CIM-ul in baza art. 55, li. b), inseamna ca ati incetat prin acordul partilor.
In aceasta situatie nu se aplica regula previzului, nu puteti beneficia de ajutor de somaj, iar angajatorul nu era obligat sa va ofere nici macar cele 2 salarii compensatorii.
Ultima modificare: Joi, 16 Iulie 2009
Edbah, utilizator
Multumesc pentru raspuns
Puteti sa imi spuneti va rog in mod normal cate salarii compensatorii ar trebui sa primeasa angajatul atunci cand este disponibilizat?
In mod normal in baza carui articol ar fi trebuit sa fiu disponibilizat ca sa primesc indemnizatie de somaj si plati compensatorii?
Cf CCMUNN ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
Numarul salariilor compensatorii este cel stabilit prin CCM de unitate, daca exista asa ceva.
Daca nu exista se aplica CCM-ul de la nivelul urmator, ramura sau national.
Acestea ofera de regula un (1) salariu compensator (CCM national), exceptia fiind CCM-ul la nivel de ramura comert cu doua salarii.

Ca sa puteti beneficia de salarii compensatorii si indemizatie de somaj trebuia sa fiti concediat din motive neimputabile dumneavoastra (art. 65 Codul Muncii).
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Legea 76/2002 monik monik buna ziua. legea 76 se aplica numai concedierilor colective sau si celor individuale? cazul meu este incetarea CIM prin acordul partilor si doream sa stiu cum ... (vezi toată discuția)
Somaj cu sau fara plati compensatorii andrea_palko andrea_palko Buna ziua, Am fost anuntata ca mi se desfiinteaza postul in care lucrez si ca voi fi trimisa in somaj, intrebarea mea este: am dreptul la ceva plati ... (vezi toată discuția)
Somaj melcsy melcsy buna ziua. cum putem desface CIM al uni anagjat ca sa poate beneficieze de somaj? adica omul respectiv mai are 3 luni pana la pensie, dar nu-l putem tine ... (vezi toată discuția)