avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Infiintare pfa de catre un pensionar
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Infiintare pfa de catre un pensionar

Sunt pensionar cu gradul II de invaliditate cu drept de lucru de 4 ore.Am dreptul de a -mi infiinta PFA.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:37, 30 Septembrie 2015
Daca aveti diploma (cursuri, specializare) in domeniul in care doriti sa faceti PFA, puteti.
Nu tine de varsta sau pensie, ci de calificarea in domeniul respectiv.
Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 6
(1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
...

IV. persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
...

c) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
...

Art. 114
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
...

e) pensionarul de invaliditate, incadrat in gradul I sau II, se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu exceptia consilierilor locali sau judeteni;
...

(4) Suspendarea platii pensiei si/sau a indemnizatiei pentru insotitor se poate face si la cererea pensionarului, situatie in care suspendarea platii se face incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata cererea.

Art. 115
In sistemul public de pensii, reluarea platii pensiei se face, la cerere, dupa cum urmeaza:

a) incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inlaturata cauza care, potrivit legii, a dus la suspendarea platii pensiei, daca cererea a fost depusa in termen de 30 de zile de la data la care cauza suspendarii a fost inlaturata;
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare persoana cu handicap grad ii Mintruber Mintruber Poate o persoana care primeste pensie de invaliditate pentru handicap grad II, sa se angajeze la un magazin de prestari servicii? Handicapul nu este ... (vezi toată discuția)
Conditii reluare pensie de invaliditate savinermia savinermia Buna seara,unde se poate citi d p d v legal,conditiile pentru reluarea pensei de invaliditate? Multumesc! (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate gr iii si salariu Dani88 Dani88 Buna ziua, Am o nelamurire legata de pensie si dreptul de a ma angaja cu contract de munca, CIM. Am gradul III de invaliditate, adica drept de munca 4ore. ... (vezi toată discuția)