avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Angajare persoana cu handicap grad II
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Angajare persoana cu handicap grad II

Poate o persoana care primeste pensie de invaliditate pentru handicap grad II, sa se angajeze la un magazin de prestari servicii?
Handicapul nu este locomotor, este boala cronica (infectia cu HIV) care i-ar permite munca.
Daca deja lucreaza care sunt repercursiunile legale? Pierde/sisteaza pensia, incadrarea in grad? Pensia se pierde/sisteaza in mod automat sau trebuiesc aduse niste documente pentru sistarea pensiei pe perioada angajarii?

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:55, 13 Noiembrie 2015
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 114
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
...

e) pensionarul de invaliditate, incadrat in gradul I sau II, se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu exceptia consilierilor locali sau judeteni;
...
(4) Suspendarea platii pensiei si/sau a indemnizatiei pentru insotitor se poate face si la cererea pensionarului, situatie in care suspendarea platii se face incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata cererea.

Art. 115
In sistemul public de pensii, reluarea platii pensiei se face, la cerere, dupa cum urmeaza:
a) incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inlaturata cauza care, potrivit legii, a dus la suspendarea platii pensiei, daca cererea a fost depusa in termen de 30 de zile de la data la care cauza suspendarii a fost inlaturata;
...

2. - Asadar se suspenda plata pensiei de invaliditate gr. II daca pensionarul obtine venituri pentru care se retine contributia pentru pensii (ex: salariu).
- Daca nu anunta la Casa de Pensii ca are venituri din salarii i se va retine ulterior pensia incasata necuvenit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiintare pfa de catre un pensionar Tudoritaanghel Tudoritaanghel Sunt pensionar cu gradul II de invaliditate cu drept de lucru de 4 ore.Am dreptul de a -mi infiinta PFA. (vezi toată discuția)
Conditii reluare pensie de invaliditate savinermia savinermia Buna seara,unde se poate citi d p d v legal,conditiile pentru reluarea pensei de invaliditate? Multumesc! (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate+serviciu 4 ore lucian_drugus lucian_drugus Buna ziua! Sunt pensionar de invaliditate, cu capacitatea de munca pierduta in totalitate (adica gradul II, cred) din 2014. Si am lucrat 3 luni de zile la o ... (vezi toată discuția)