avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Contributia la pensii
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Contributia la pensii

Am I.I. pentru care pana acum am platit comf. deciziei de impunere 16% impozit si 5,5% sanatate; intrebarea mea este daca este obligatorie si plata contributiilor la pensii ;atata timp cat eu nu insusesc venituri mai mari de 10.000 RON/an ?
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 19:51, 29 Septembrie 2015
In primul an de la infiintare trebuie sa depuneti declaratia 600 in max 15 zile de la infiintare odata cu d220 si sa platiti lunar 222 lei minim pentru contributie la pensie.
De la 1 ianuarie 2016 cand va intra in vigoare noul cod fiscal, oricum va deveni obligatorie contributia la pensie chiar daca titularul I.I. mai are sau nu in alta parte un contract de munca valabil.
Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale pentru persoanele fizice autorizate este venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig. Contribuabilii al caror venit ramas dupa deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate in scopul realizarii acestui venit, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim mentionat, nu datoreaza contributie de asigurari sociale.

Potrivit Legii nr. 187/2014 Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2015, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 961 din 30 decembrie 2014, castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2015 este de 2.415 lei.

2.415 x 35% = 845 lei
2.415 x 5 = 12.075 lei
Deci daca eu nu am venituri mai mari de 845 lei/luna sa inteleg ca nu sunt obligat sa completez d.600 si sa platesc catre bugetul asigurarilot sociale de stat?
Da. Ce ati detaliat dumneavoastra e corect dar se aplica incepand cu anul al doilea de la infiintare pentru ca acele date sunt de fapt cele realizate in anul precedent nu cele estimate ca le-ati putea realiza in anul curent.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxe cas ailenicristiangabriel ailenicristiangabriel Buna ziua, care este plafonul minim lunar la care nu trebuie platita contributia pentru pensie ,in cadrul PFA? (vezi toată discuția)
Pensie anticipata sianka sianka sora mea nu a lucratnici o data doreste sa cotizeze la pensie dar vrea sa plateasca din urma pe sapte ani se poate si ce trebuie sa faca (vezi toată discuția)
Plata contributii nataliaz nataliaz Buna ziua, as dori sa stiu daca, nefiind angajata momentan, imi pot plati asigurarile sociale si ce mai e necesar (?) pentru a beneficia de pensie cand voi ... (vezi toată discuția)