avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 374 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Este sau nu este legalã convenþia civilã de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Este sau nu este legalã convenþia civilã de prestãri servicii ?

Bună ziua ! :)
Am citit pe net niste articole, şi cum pentru mine nu sunt tocmai clari termenii juridici, am rămas cu o nelămurire: În cazul unei asociaţii de locatari, este sau nu este legală folosirea Convenţiei civile de prestări servicii, pentru angajarea Administratorului si a personalului de îngrijire?
Dacă este legală, ce obligaţii fiscale mai are de onorat Asociatia ?
Dacă nu este legală, care e forma cea mai avantajoasă de angajare a personalului respectiv?
Vă mulţumesc ! :)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:37, 30 Martie 2011
Folosirea conventiei civile este legala si binenteles in avantajul ambelor parti / daca prestatorul are contract de munca la alta societate, sau este pensionar.
Dar, nu poate fi folosita in loc de angajare.
CC se foloseste numai pentru activitati ocazionale, fara caracter permanent.
De ex consiliu de administratie il puteti plati cu CC, femeia de servici numai cu contract de munca.
Pentru a justifica legalitatea si necesitatea unei conventii civile, trebuie aduse argumente legate spre exemplu, de durata contractului si de relatia dintre prestator si beneficiar. Altfel spus, s-ar putea justifica existenta unei conventii civile in conditiile în care - spre exemplu - este vorba de o activitate temporara, iar prestatorul persoana fizica nu se afla intr-o relatie de subordonare fata de beneficiar.

Pentru activitatea de administrare care include activitati de administrare tehnica, de contabilitate si casierie, asociatia de proprietari poate angaja fie persoane fizice atestate pentru functia de administrator de imobile, fie poate incheia contract de administrare cu persoane juridice specializate si autorizate, care au ca obiect de activitate numai domeniul asociatiilor de proprietari ori care au ca activitate principala administrarea imobilelor pe baza de tarife sau contract. Persoanele fizice pot fi angajate prin incheierea unui contract individual de munca, conform celor stabilite prin negociere directa.
Aşadar şi prin urmare, administratorul si femeia de serviciu trebuiesc angajati cu contract de muncă, chiar dacă lucrează doar 2 zile pe săptămână, câte 2 sau 3 ore ?!?! :O Îmi cer scuze, că insist, dar vreau sa fiu sigură că am înţeles corect :) ... deci trebuie să meargă Preşedintele Asociaţiei la Camera de muncă şi să-i înscrie acolo cu un contract permanent ?
În cazul acesta, mai am o intrebare: femeia de serviciu este pensionată de boală (nu ştiu gradul, dar ştiu că e din cauza vederii) poate fi angajată ?
Până acum, administratorul, văd că a fost plătit pe bază de convenţie şi vărsam lunar la Finante un impozit de 16% din retribuţia brută. Femeia de serviciu, aşişderea. Deci nu e corect ! :sorry:
Din câte ştiu, administratorul, nu mai lucrează altundeva, dar e atestat de primărie şi mai administrează 2 sau 3 asociaţii...
Nu este obligatorie incheierea unui contract de munca cu astfel de persoane ... ei isi pot exercita atribtiile si in baza unui contract de prestari servicii.

Pensionarii cu gradul I sau gradul II de invaliditate nu pot cumula pensia cu salariul ... deci nu pot desfasura o alta activitate din care sa obtina venituri.
Vă mulţumesc !:)
Aş mai avea totuşi o MARE rugăminte... imi puteţi indica baza legală ca să am argumente la o eventuală polemică ? :">

Alte discuții în legătură

Administrator imobil : contract de munca sau conventie civila Ionel Manolache Ionel Manolache Asociatia noastra a schimbat administratorul cu o persoana pensionata care are atestat de Administrator. Aceasta lucreaza in regim de 8 ore pe saptamana, dar ... (vezi toată discuția)
Angajare stoianavadanei stoianavadanei va rog sa-mi spuneti, daca femeia de serviciu la asociatia de proprietari este angajata cu conventie civila nu cu c.i.m. iar asociatia plateste toate taxele ... (vezi toată discuția)
Contract de munca sau conventie civila IRIMESCU NICOLAE IRIMESCU NICOLAE Sint de mult timp administrator, contabil + casier la blocul unde locuiesc. Acum citeva saptamini am primit de la un bloc vecin oferta de a prelua asociatia si ... (vezi toată discuția)