avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... angajare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

angajare

va rog sa-mi spuneti, daca femeia de serviciu la asociatia de proprietari este angajata cu conventie civila nu cu c.i.m. iar asociatia plateste toate taxele pentru angajat si angajator, aceasta beneficiaza de toate drepturile, respectiv asigurare medicala, vechime pensie, somaj?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 09:05, 3 Aprilie 2013
Administratorul, contabilul, ingrijitorul (femeia de serviciu), instalatorul, mecanicul si cenzorul din afara asociatiei se pot angaja prin conventie civila de prestari servicii. In acest caz, asociatia plateste impozitul, precum si cotele pentru somaj si pensii pentru angajat.

Este cea mai avantajoasa forma pentru asociatie (plateste taxe de valoare mai redusa) si pentru persoana (are aceleasi drepturi pentru pensie si somaj ca in cazul unui contract de munca).

Stoianavadanei a scris

multumesc pentru raspunsul la intrebarea de aseara, ,,daca femeia de serviciu la asociatia de proprietari este angajata cu conventie civila nu cu c.i.m. iar asociatia plateste toate taxele pentru angajat si angajator, aceasta beneficiaza de toate drepturile, respectiv asigurare medicala, vechime pensie, somaj?,, si mi s-a raspuns: ,,Administratorul, contabilul, ingrijitorul (femeia de serviciu), instalatorul, mecanicul si cenzorul din afara asociatiei se pot angaja prin conventie civila de prestari servicii. In acest caz, asociatia plateste impozitul, precum si cotele pentru somaj si pensii pentru angajat.
Este cea mai avantajoasa forma pentru asociatie (plateste taxe de valoare mai redusa) si pentru persoana (are aceleasi drepturi pentru pensie si somaj ca in cazul unui contract de munca).

dar acum, intrebarea este, ce fel pot completa in d112 numai aceste contributii, atata timp cat calculele in aceasta declaratie se fac automat?

Interventie moderator

Va rog sa continuati discutia aici, sa nu mai deschideti alte topicuri cu aceeasi tema. Multumesc!
Femeia de serviciu se angajeaza la o asociatie de proprietari cu CIM. Activitatea ei este o activitate dependenta, asa ca nu o puteti angaja cu conventie civila.

Asociatia de proprietari este persoana juridica si trebuie sa se comporte ca un angajator.
Deci se incheie un CIM cu timp de lucru partial.
In Decl.112 se declara persoana si venitul brut in sectiunea A a Anexei 1.2

PS. Asa cum ati pus intrebarea initial, asociatia nu plateste taxele ca angajator. In cazul in care asociatia face conventii civile pentru activitati permanente si dependente (asa cum le califica Codul Fiscal), este pasibila de amenzi consistente aplicate de ITM.

Cititi HG 500/2010. [ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 3 Aprilie 2013
elga50, moderator
Probabil dvs. stiti mai bine... Eu stiam ca, potrivit alin. (5) al art. 17 din Hotararea Guvernului nr. 1.588/2007 privind Normele de aplicare a Legii nr. 230/ 2007 privind asociatiile de proprietari, Comitetul executiv poate angaja personal specializat pentru indeplinirea atributiilor ce ii revin, in baza unei conventii civile de prestari de servicii.

Alte discuții în legătură

Pfa asociatie de proprietari OpreaGabriela OpreaGabriela buna ziua, ca si pfa se poate tine evidenta contabila in partida simpla la o asociatie de proprietari cu care am incheiat un contract de prestari servicii? (vezi toată discuția)
Fiscalitate venituri personal asociatii de proprietari mag1962 mag1962 1)Daca Administratorul este pensionar ce contributii trebuie sa dea Administratorul si Asociatia de _Proprietari catre stat conform noului cod fiscal? 2)Se ... (vezi toată discuția)
Contributii 2012 alimik alimik Ce contributii sociale se calculeaza si se retin pentru drepturile lunare (regulate) cuvenite administratorului ,cenzorului si femeii de serviciu , unei ... (vezi toată discuția)