avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 996 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contabilitate asociatie de propietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contabilitate asociatie de propietari

procesul verbal semnat de presedinte prin care scot bani din fondul de penalizari se poate considerea , act justicativ in contabilitate ?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 14:41, 1 Octombrie 2015
cred ca eu nu am fost prea clar , mai explic odata : presedintele plateste persoane fizice fara sa fie o convetie/contract ,bani acestia sunt scosi din contabilitate cu un proces verbal ........cum justifica presedintele acesti bani
Nu are voie nimeni sa scoata banii asociatiei din casierie ori din banca pe baza unui proces verbal.
Din acsa ori din banca se fac plati catre furnizori sau prestatori numai in baza unor instrumente de plata legale. Din casierie pleaca banii in baza unor chitante. Ca o exceptie pot fiscosi bani din casierie in baza unei dipozitii de plata. Se poate folosi, de exemplu, dispoizitia de plata atunci cand se returneaza unui proprietar foindul de rulment. Se poate folosi D.P. , tot ca exemplu, atunci cand i se da ao suma de bani cuiva (administrator, instalator...) ca avans, sa cumpere ceva pentru asociatiei iar dupa cumparare aduce la asociatie factura, chitanta sau bon fiscl cu care justifica suma luata prin DP.
Dar, repet, nu exista nici o prevedere legala prin care sa se scoata bani, sa se achite cuiva bani pe baza unui proces verbal. Procesyul verbal poate sta la baza intocmirii unor facturi, chitante.. dar acest PV nu estre un instrument legal de efectuare a unor operatiuni de trezorerie.
Am rugamintea ca cei ce sustin ca se poate folosi PV pentru a face o plata (fara chitanta, bon, factura, ordin de plata, foaie de varsamant...), sa arate care este legea, articolul. Poate ma insel eu si sunt gata sa-mi cer scuze si sa mai invat!
Utilizatorul ne-a intrebat daca este legal PV prin care se scot banii din fondul de penalizari. Asta e problema. Adica sursa banilor.

Ca dupa aceea la PV se ataseaza contract de prestari servicii si i se plateste prestatorului (persoana fizica neautorizata) care nu are cum emite nici factura, nici chitanta, iar asociatia plateste impozit si CASS, asta este alta poveste.

Ca sa ma exprim in termeni practici.
Banii se iau din casa si i se dau omului in mana. O alta parte din bani (impozit si CASS) se plateste la ANAF tot din casa.
Cand se face lista, aceasta suma nu apare in lista ca sa fie recuperata de la locatari, ci se arata prin PV ca este scazuta din fondul de penalizari.
asa se fura bani din ASOCIATIA DR LOCATARI ,se strang ceva bani in fondul de penalizari " baieti destepti" se gandesc cum sa-i cheltuie ,se face o "munca de lamurire "catre propietari ca la "negru" este mai rentabil scot bani din contabilitate cu proces verbal si stiu ei cum sa-i imparta , nefiind inregistrati fiscal AHAF-ul nu face control ,Primaria nu are raporturi cu asociatiile de locatari la fel si ITM ,de lege 34 / 2015 nici nu este vorba , daca se gaseste un "nebun" sa intrebe, acesti domni care profita de acesta situatie , il transforma in dusmanul asociatiei
Si credeti ca nu se fura si cu factura si chitanta?

Pentru ca ati aratat cine nu controleaza asociatiile, credeti ca in cazul in care ar exista contract de prestari servicii, factura si chitanta, i-ar controla cineva?

Este datoria locatarilor s-o faca, iar daca considera ca isi fac dusmani, atunci sa stiti ca si-i vor face si cu facturi si fara, si cu contract de prestari servicii si fara.

Alte discuții în legătură

Asociatie locatari/proprietari facturi bur3bista bur3bista Buna seara, Am o nedumerire si am gasit multe raspunsuri contradictorii asa ca scriu aici. Va rog puteti sa imi spuneti daca o Asociatie de ... (vezi toată discuția)
scadere reparatii efectuate Dimian1234 Dimian1234 Subiect: Scadere reparatii efectuate Buna ziua ! As dori o lamurire asupra urmatorului aspect : In cadrul unei asociatii de proprietari se efectueaza o ... (vezi toată discuția)
Zilieri ursulina ursulina Bună ziua! Sunt ad-tor de asociaţie. Am avut nevoie de cineva care să desfunde o coloană de evaluare apă pluvială. Am găsit un vecin care s-a oferit, a ... (vezi toată discuția)