avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SALARIAT CITAT CA MARTOR
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SALARIAT CITAT CA MARTOR

Buna ziua!
Avem cazul unui salariat care este citat la parchet in calitate de martor intrun proces oarecare (el spune ca nu cunoaste cauza dosarului!) si absenteaza de la munca o zi. Persoana respectiva cum va fi pontata in acea zi? Mentionez ca exista CCM la nivel de unitate dar nu prevede nimic in acest sens. Este vorba de invoire (= zi neplatita) sau de o alta speta (el are tot concediul de odihna efectuat...)?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:03, 1 Octombrie 2015
Invoirea este acordata de catre angajator, atunci cand este de acord cu solicitarea salariatului de a lipsi temporar de la locul de munca in vederea rezolvarii unor interese personale.

Invoirea nu este reglementata legal. In baza principiului libertatii de vointa a partilor contractului individual de munca, in practica, fara a exista o prevedere legala, se utilizeaza si invoirea salariatului de la serviciu, cu plata salariului.

Durata maxima a unei invoiri trebuie sa fie reglementata in Reg.Intern al angajatorului si/sau in ccm aplicabil acestuia.

Pentru prezenta in fata instantei , salariatul nu este nevoit sa-si ia o zi de CO sau de CFP, se poate face cerere de invoire la care ataseaza copie de pe citatie.
Si daca face cerere de invoire atunci nu va fi platit in ziua respectiva?
Ramane la latitudinea angajatorului daca i-o plateste sau nu.

Nu exista text de lege pentru astfel de situatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Invoire str8 str8 Buna ziua. Doresc sa stiu daca pentru numarul de ore in care trebuie sa fiu la tribunal (reclamant) in contradictoriu cu angajatorul meu (parat), trebuie ... (vezi toată discuția)
Cerere de invoire de la servici valcris valcris Buna ziua. Ajutati-ma, va rog, cu o problema. Un angajat doreste sa se invoiasca de la servici 4 zile consecutive. Poate sa faca acest lucru pe baza unei ... (vezi toată discuția)
Invoire profesor misu1972 misu1972 Buna ziua, Conform legii,profesorii pot beneficia de invoire prin cerere adresata directorului? Mentionez ca am avut nevoie de trei zile libere in care l ... (vezi toată discuția)