avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... valabilitate acte de mana
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

valabilitate acte de mana

Buna ziua,

Suntem 2 frati iar tatal meu a trecut pe fratele meu toate proprietatile, insa a intocmit doar o hartie de mana, semnata de doi martori. Acum tatal meu s-a razgandit si vrea sa anuleze acest act. Va rog sa imi spuneti daca acest act de mana are valabilitate si cum poate fi anulat.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Manuela Bernat , Consilier juridic 13:40, 18 Iulie 2009
Buna ziua.

Avand in vedere faptul ca s-a intocmit o hartie de mana cu martori, aceasta are valabilitate ca inceput de proba scrisa.
Oricand, tatal dumneavoastra se poate razgandi si tocmai de aceea este necesar ca sa va prezentati la notar pentru incheierea unui testament in forma autentica care in situatia asta are o valoare mare.

Oricum, daca prin testament, tatal lasa proprietatile doar unui copil, acela care nu are testamentul pe numele lui poate ataca testamentul . Oricum, aveti in vedere faptul ca in momentul in care tatal incheie testamentul acesta sa fie in deplinatatea facultatilor mentale.

Ar fi bine ca de fiecare data cand se semneaza ceva sa se gandesca lumea bine! Nu la toate se poate o data asa o data invers!
Indiferent ce act va mai face tatal Dvs. impotriva fratelui care are inscrisul sub semnatura privata, acest frate cu inscrisul va putea oricand ataca in instanta orice act. Pt ca prima data i -sa dat lui. Poate invoca si ca e senil deja tata si nu mai isi "aduce aminte", cu acte de la medic poate fi si convingator!
Ce fel de act s-a semnat cu martori? vanzare cumparare? Ce scrie de pret? e real? s-a platit? Sa ceara in instanta chiar tatal Dvs. anularea actului repsectiv pe motiv ca nu s-a dat pretul, de exemplu ... Dar atatea alte circumstante mai conteaza, ... prescrierea, daca a trecut mult timp, dobandirea prin uzucapiune daca fratele cel cu inscrisul a folosit bunul acesta in timp indelungat, ... ... ... Consultativa cu un avocat care sa vada toate actele!
Nu a fost ceva de genul ca s-a razgandit peste noapte. Fratele meu l-a pacalit ca va avea grija de el in schimbul unei parti din proprietati. Insa actul de mana a fost astfel formulat incat reiese ca ii lasa lui toate proprietatile si nu jumatate. Este un fel de testament nu s-a precizat nici o suma. Oricum va merge la un notar sa anuleze actul respectiv.
Va multumesc.
Daca actul este un testament, il poate revoca. Daca este un contract, il poate desfiinta doar prin instanta, nicidecum unilateral, nicidecum la notar.
daca e testament se poate revoca la notar
Daca scrie in contract ca in schimb fratele se angajeaza sa aiba grija de tatal si nu are grija, iara se poate anula in instanta!
succes

Alte discuții în legătură

Acte necesare vanzare apartament RoxanaRAM RoxanaRAM Buna ziua! Care sunt actele necesare pentru a face vanzare-cumparare sau mostenire pentru un apartament? Intreb in contextul in care am o matusa de 82 de ... (vezi toată discuția)
Bună seara! o întrebare am și eu. am un act de moștenire ... Fuscel titel Fuscel titel Bună seara! O întrebare am și eu. Am un act de moștenire scris de mana cu martori, asa procedam atunci,este valabil?pot sa atac în instanta cu el? ... (vezi toată discuția)
Nepotii dupa frate sunt mostenitori rezervatari ? x21102007 x21102007 Buna ziua, 1. Copiii fratilor defunctului pot contesta un testament autentic, in calitate de mostenitori rezervatari ? 2. Un testament autentic poate fi ... (vezi toată discuția)