avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acte necesare vanzare apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acte necesare vanzare apartament

Buna ziua!

Care sunt actele necesare pentru a face vanzare-cumparare sau mostenire pentru un apartament?
Intreb in contextul in care am o matusa de 82 de ani care mi-a facut acum 20 de ani acte de mostenire pe apartamentul ei. Detin acest act si detin si actele ei de proprietate pt acel apartament, insa imi fac griji sa nu cumva sa semneze ceva (ea fiind putin senila) oamenilor "binevoitori" care se invart in jurul ei si care urmaresc sa ii ia casa. Mentionez ca acestia nu au nici un grad de rudenie cu ea. Este posibil sa aiba ei vreo sansa dpdv juridic sa obtina casa atat timp cat eu am actul de proprietate si testamentul?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 23:15, 27 Noiembrie 2013
Daca aveti deja un contract de vanzare cumparare, deoarece acte de mostenitor nu va putea face din moment ce este in viata, puteti pune o interdictie la cartea funciara.
Din cele relatate sunteti proprietar cu acte in regula. Verificati sa aveti contract de vanzare-cumparare autentificat la notar, sa aveti cadastru si inscrierea in cartea funciara iar pe rolul fiscal sa fiti trecut dvs.

Este diferit in a face un contract de vanazre si a face un certificat de mostenitor.

Actul de vanzare se face de catre proprietari in viata iar succesiunea se face cand proprietarul a decedat de cater mostenitorii lui.
Multumesc de raspuns!
Nu am facut acte de vanzare-cumparare. Am doar actul de mostenire care bineinteles ma va face proprietar dupa decesul ei...
De asta am pus intrebarea daca ar putea cineva sa profite de senilitatea ei si sa o pacaleasca sa semneze vreun act din moment ce actele casei sunt in posesia mea (dar nu pe numele meu).
Din cate stiu pt o vanzare-cumparare este nevoie sa se mearga la notar si proprietarul de drept sa detina actele casei pentru a incheia tranzactia?
Vreti sa spuneti ca aveti testament. Acesta nu este act de mostenire.Mostenirile se deschid prin moarte. Testamentul daca nu a fost revocat de doamna este valabil . Este autentic adica facut la notar sau olograf adica scris datat si semnat de mana doamnei? Matusa mai are si alte rude in Afara de dvs? Este casatorita?
In principiu acel testament nu o obliga la nimic , poate sa vanda sa doneze oricui bunul sau sa revoce testamentul printr o declaratie autentica la notar daca testamentul este autentic sau prin intocmirea altui testament al Carui beneficiar sa nu Mai fiti dvs.
Pt a intocmi acte de vanzare cumparare trebuie cadastru intabulare actele de proprietate in original, certificat fiscal, certificat energetic, adeverinta ASoc proprietari daca imobilul este apartament. Aceste acte se fac la notar.
Da, aveti dreptate, am testament.
Matusa nu a fost casatorita, nu a avut copii, fratii ei au decedat...singurele rude ramase sunt copiii fratilor ei.
Ea mi-a facut testament dorind ca dupa moartea ei apartamentul sa imi revina, testamentul este facut la notar.
Ea in continuare doreste sa imi ramana mie atat ap cat si bunurile conform testamentului. Nu doreste sa schimbe acest lucru, nu doreste sa lase altcuiva. Temerea mea este ca avand momente de senilitate din cauza varstei ar putea fi pacalita sa semneze vreun act. Si din moment ce ea nu are actul de proprietate (acesta fiind la mine) ma gandesc ca nu se va putea realiza nici o tranzactie?
RoxanaRAM a scris:


avand momente de senilitate din cauza varstei


Detineti documente medicale care sa sustina si sa probeze starea de sanatate a persoanei ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire Stoica Gabriela Madalina Stoica Gabriela Madalina Buna ziua, Matusa mea,sora bunicii mele,in varsta de 78 ani,doreste sa ne faca acte pe proprietatea ei,sotul a decedat cu ceva ani in urma,iar unicul ei fiul ... (vezi toată discuția)
Cumparare teren girbeaionicavioleta girbeaionicavioleta X este proprietarul unui teren + casa dar pe care l-a lasat drept mostenire prin testament unicului fiu. Atat X cat si fiul acestuia doresc sa vanda terenul ... (vezi toată discuția)
Testament sau act de vanzare lauriancului lauriancului buna ziua,am o matusa care nu are urmasi si mie mi-a fost facut un testament prin care imi lasa apartamentul acum 5ani,dar anul trecut a facut acelasi lucru cu ... (vezi toată discuția)