avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de intretinere intre soti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de intretinere intre soti

Buna seara. Am o nelamurire si as avea rugamintea daca poate cineva sa ma ajute: Am niste rude apropiate, mai binezis o familie - sot-sotie - care au in proprietate comuna un apartament. Au o fata casatorita care locuieste separat de parinti. Ambii soti sunt cam bolnavi dar inca pot avea grija unul de altul. De aceea, vor sa incheie un contract de intretinere (sotii intre ei) cu conditia ca la decesul unuia dintre ei, mostenirea care ramane de la decedat (jumatate din apartament) sa ramana sotului supravietuitor. Cica au fost la 2 notari care i-au spus acelasi lucru - ca nu se poate sa faca asa ceva deoarece au un copil (in speta fata). E posibil asa ceva ? Bineanteles ca dupa ce va deceda si cel de-al doilea parinte tot la fata o sa-i ramana apartamentul dar deocamdata ei spun ca ar face asa ceva pt. a proteja fata deoarece sotul ei e un derbedeu, joaca la jocuri de noroc etc. si sa nu ajunga partea din mostenire pe mana lor (a fetei si a sotului acesteia) deoarece o vor face "praf". Deci, aceasta ar fi rugamintea sa-mi spuneti: pot sotii sa faca intre ei acel contract de intretinere cu conditia sa aiba grija unul de altul iar la decesul unuia, mostenirea acestuia sa ramana sotului supravietuitor ? Multumesc mult si va doresc toate cele bune :)
Cel mai recent răspuns: Pilu , utilizator 17:39, 3 Octombrie 2015
sotii isi datoreaza intretinere prin lege. contractul in sine nu se poate face, sa il intretii pe celalalat contra unei cote din ap.
ca sa nu mai zic ca ap e bun comun, ca e proprietate in devalmasie si nu are unul o cota determinata pe care s-o dea. Apoi nu se stie cine si pe cine sa intretina ca nu stiu care va muri primul, teoretic ar trebui doua contracte, oricum varianta pica, nu se poate realiza.
Pt ce vor dansii, ar fi bun un testament ( doua), cu pastrarea rezervei fetei care e de jumatate din cat ar mosteni pe cale legala.

La decesul unuia, sotul ar avea 62, 5% din casa, fata restul, prin testament ii va ramane destul de putin, 19% din valoarea casei ( nu e corect sa exprimi cote in procente, insa va dati seama ce inseamna in bani mai usor). In plus, sotul are drept de abitatie viagera, pana la un eventual partaj.
Multumesc frumos gi-jane2, apreciez, o zi buna va doresc :luck:
Se poate face un testament pe uzufruct si proprietate, insa trebuie vazuta cauza actului.
Multumesc AVLIL :)
Totusi, un act cu o cauza nelegala se desfiinteaza.
Cat despre protectie, protectia o datoram minorului, orice protectie a majorului, nesolicitata de el, suna mai degraba a control. Acum... nu stiu situatia, insa nu pare draguta deloc.

Alte discuții în legătură

Mostenire iureadan iureadan Dupa decesul sotului, sotia supravietuitoare se afla in posesia unui document de succesiune in care figureaza ea, si cei doi copii, respectiv un baiat si o ... (vezi toată discuția)
Labirint Irina Carina Irina Carina O problema cine o poate rezolva? doi batrani parinti a doi copii. la un moment dat batranii hotarasc sa se ''predea '' fiului si norei, nesansa face ca ... (vezi toată discuția)
Se poate sparge un testament ? dar un contract de intretinere cu clauza? florin sebastian florin sebastian Un barbat si o femeie se casatoresc. Din casatorie rezulta o fiica. Dupa un timp parintii se despart si fiica ii revine mamei. Apoi dupa foarte multi ani ... (vezi toată discuția)