iureadan a scris:
Multumesc mult ! Aproape ca banuiam acest raspuns. V-as ruga (daca nu este prea complicat) sa explicitati cum actioneaza in acest caz actele notariale cu denumirea de "donatie", respectiv "testamentul notarial".
Prin donație se transmite proprietatea, de la momentul semnării contractului.
Testamentul este o dispoziție pentru cauza de moarte, care își produce efectele după decesul mamei, astfel încât va trebui dezbătută succesiunea.
Atât donația, cât și testamentul, daca sunt excesive, sunt supuse reductiunii, la solicitarea moștenitorilor rezervatari (descendenții, părinții și soțul donatorului). Dar...
In cazul donatiei, reductiunea poate fi solicitata in termen de 3 ani de la decesul donatorului. Deci este posibil să se întâmple asta, după cum la fel de posibil este ca lucrurile să rămână neschimbate.
In cazul testamentului, cu ocazia dezbaterii succesiunii, prezenta moștenitorilor rezervatari este obligatorie, iar aceștia trebuie să opteze atunci daca renunță la succesiune sau daca inteleg să își pretindă rezerva succesorala si solicita reductiunea testamentului.