avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Dupa decesul sotului, sotia supravietuitoare se afla in posesia unui document de succesiune in care figureaza ea, si cei doi copii, respectiv un baiat si o fata. Datorita unei raceli (indiferente) evidente a baiatului fata de mama sa, aceasta doreste sa lase mostenire fetei intregul apartament, fara acordul sau instiintarea baiatului. Cum se poate face asta (donatie sau testament), astfel incat actul de vointa sa nu poata fi atacat de fiu. Batrana (mama) este absolut zdravava si la trup si la minte.
Cel mai recent răspuns: iureadan , utilizator 13:45, 13 Iunie 2020
Păi nu are cum să îi lase întregul apartament, fiindcă nu e mama unic proprietar.
Ii poate înstrăina fiicei doar cota moștenită.
Felul actului depinde de vointa reală a părților. Nu exista act care să nu poată "fi atacat".
Multumesc mult ! Aproape ca banuiam acest raspuns. V-as ruga (daca nu este prea complicat) sa explicitati cum actioneaza in acest caz actele notariale cu denumirea de "donatie", respectiv "testamentul notarial".
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bătrâna (mamă) ar putea să aibă max. 5/8 din ap. (dacă ap. a fost bun comun al ei și al soțului ei) sau 1/4 din ap. (dacă ap. a fost bun propriu al soțului).

5/8 = 1o/16

Situația de azi ar fi așa:
10/16 mama + 3/16 fiica (moștenire de la tata) + 3/16 băiatul (moștenire de la tata) = întregul.

(sau poate așa: 2/8 +3/8+3/8)

Oricum ar fi, băiatul are deja o parte din ap.
În orice varianta, fata va avea ceva de împărțit cu fratele ei. Chiar și în varianta în care mama îi dă/lasă fetei tot ceea ce are (max 5/8).

Oare cum crede bătrâna doamnă că vor decurge discuțiile (ostilitățile) dintre frați, privitor la ceea ce vor avea ei de împărțit după moartea dânsei, dacă ...va pune niște paie pe foc?

Căci, o bună parte din avantajul pe care mama l-ar crea fetei s-ar cam duce pe apa sâmbetei într-un eventual proces... Pe care băiatul l-ar putea putea purta și din pur orgoliu...

În funcție de situația de ...viață din speță, poate că ar fi mai bun un partaj făcut cu participarea băiatului. Sau ...cine știe ce altă soluție (în funcție de multe amănunte).


Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Iunie 2020
romascanu, moderator


iureadan a scris:

Multumesc mult ! Aproape ca banuiam acest raspuns. V-as ruga (daca nu este prea complicat) sa explicitati cum actioneaza in acest caz actele notariale cu denumirea de "donatie", respectiv "testamentul notarial".


Prin donație se transmite proprietatea, de la momentul semnării contractului.
Testamentul este o dispoziție pentru cauza de moarte, care își produce efectele după decesul mamei, astfel încât va trebui dezbătută succesiunea.
Atât donația, cât și testamentul, daca sunt excesive, sunt supuse reductiunii, la solicitarea moștenitorilor rezervatari (descendenții, părinții și soțul donatorului). Dar...
In cazul donatiei, reductiunea poate fi solicitata in termen de 3 ani de la decesul donatorului. Deci este posibil să se întâmple asta, după cum la fel de posibil este ca lucrurile să rămână neschimbate.
In cazul testamentului, cu ocazia dezbaterii succesiunii, prezenta moștenitorilor rezervatari este obligatorie, iar aceștia trebuie să opteze atunci daca renunță la succesiune sau daca inteleg să își pretindă rezerva succesorala si solicita reductiunea testamentului.
Multumesc mult, au fost explicatii "indestulatoare", cum spuneti Dv., juristii !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copil provenit dintr-o relatie extraconjugala mfior mfior Buna ziua! Sunt nascuta dintr-o relatie extraconjugala.Am fost recunoscuta de tata ,mi s-a platit pensia alimentara dar parintii nu au locuit impreuna si nici ... (vezi toată discuția)
Testament sau succesiune, care e soluția pentru a intra mai ușor în posesia unei moșteniri? teo.tec teo.tec Situatia initiala: o familie normala formata din 2 parinti plus 3 copii (la tara). Situatia actuala: 1) tatal a decedat (de 10 ani) 2) unul dintre frati a ... (vezi toată discuția)