avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Părinții au cumpărat, pe numele lor, un apartament ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Părinții au cumpărat, pe numele lor, un apartament pentru mine iar surorii mele i-au dat aceeași sumă cash. Acum tata insistă să facem succesiunea după mama ca să treacă imobilul pe numele meu, cum putem rezolva ca să nu am probleme ulterioare?

Buna ziua.
In tinerete,parintii mei mi-au cumparat un apartament iar surorii mele i-au dat aceasi suma,dar in cash.Apartamentul a fost cumparat pe numele parintilor mei,iar dupa ce m-am casatorit,am preferat sa ramana tot asa.De curand,a decedat mama mea si tata insista sa rezolvam problema apartamentului ca sa nu fie probleme dupa decesul lui.
Cum am putea rezolva problema ca sa nu fiu atacat de sora mea sau de sotie in caz de divort?Ma gandeam la un contract de donatie,dar am inteles ca poate sa fie atacat.Ma puteti sfatui care ar fi solutia cea mai buna?
Va multumesc
Ultima modificare: Joi, 30 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: andrey_f_c , utilizator 15:28, 6 Iunie 2019
Pana la donatie, trebuie să dezbateti succesiunea după mama dvs.
Mostenitori sunteti tata, dvs si sora.
Cu ocazia asta vedeti si pozitia surorii.
Soția dvs nu are nicio legatura. Bunurile dobandite prin mostenire sunt bunuri proprii.
Si dupa succesiune,solutia cea mai buna ca sa-l trec pe numele meu, este donatia?
Teoretic,nu ar trebui sa am nici o problema cu sora.La vremea aceea a primit si ea aceeasi suma.Singura diferenta e ca eu am un bun imobiliar in care stau,iar ea a vrut cash.Problema e ca nu m-am gandit niciodata ca pe langa casa parintilor,ar putea pretinde ceva si din apartament.
Dar lumea se mai schimba in ziua de azi...
Fiind pe numele meu,dupa moartea tatalui,mai pot sa fiu atacat ?
Sora are încheiat cu parintii un contract de donație pentru bani?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu a fost facut nimic.Am lasat apartamentul pe numele parintilor ca sa nu am probleme in caz de divort.Nu m-am gandit nici o clipa ca as putea avea probleme cu sora mea.In ultimul timp,au fost cateva incidente,mai neplacute intre mine si sora mea.Ea este foarte influentata si de sotul ei.Toate acestea ne-au facut sa ne gandim ca ar exista posibilitatea,. Tatal meu doreste sa rezolve problema tocmai din aceasta cauza,pana e in viata.
Dupa cum v-am spus mai sus, fara dezbaterea succesiunii in momentul de fata, nimeni nu poate face nimic.
Cand se va dezbate mostenirea dupa mama, mostenitori sunt tata, dvs si sora.
Tata are 5/8, dvs si sora 3/8, adica 3/16 fiecare.
Avand in vedere ca nu s-a incheiat un contract de donatie intre dvs si sora pentru acei bani, practic donatia nu exista si da, sora dvs are dreptul legal la succesiunea mamei sale.
Daca tatal dvs decide ca dupa dezbaterea succesiunii sa va doneze cota sa de 5/8, acea donatie poate fi supusa reductiunii.
Mai exact, doar dupa decesul tatalui (in termen de 3 ani) sora se poate adresa instantei solicitand reductiunea donatiei pentru incalcarea rezervei succesorale de 5/32.
Cu alte cuvinte, spus in termeni populari, poate "ataca" donatia pentru cota de 5/32. Insa luand in calcul cheltuielile judiciare, cu expertul, avocatul, taxa de timbru, lunile cat dureaza procesul, slabe sanse sa se deranjeze.

Alte discuții în legătură

Buna ziua! suntem 3 surori, cea mare nu tine legatura cu noi ... Ralucaa08 Ralucaa08 Buna ziua! Suntem 3 surori, cea mare nu tine legatura cu noi nici cu mama noastra de mai bine de 15 ani refacandu-si viata (tatal fiind decedat) iar mama ne-a ... (vezi toată discuția)
Donatie calin felicia calin felicia Parintii mei au divortat.La decesul tatalui sora mea a luat toata partea tatalui meu, care depaseste ca valoare partea care mi se cuvine mie din donatia ... (vezi toată discuția)
Succesiune VioricaC VioricaC Buna seara, Suntem 2 mostenitori si nici nu are copii. Sora mea este casatorita . iar sotul are 2 copii din prima casatorie. Si eu sunt casatorita Ambii ... (vezi toată discuția)