avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1355 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Părinții au cumpărat, pe numele lor, un apartament ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Părinții au cumpărat, pe numele lor, un apartament pentru mine iar surorii mele i-au dat aceeași sumă cash. Acum tata insistă să facem succesiunea după mama ca să treacă imobilul pe numele meu, cum putem rezolva ca să nu am probleme ulterioare?

Buna ziua.
In tinerete,parintii mei mi-au cumparat un apartament iar surorii mele i-au dat aceasi suma,dar in cash.Apartamentul a fost cumparat pe numele parintilor mei,iar dupa ce m-am casatorit,am preferat sa ramana tot asa.De curand,a decedat mama mea si tata insista sa rezolvam problema apartamentului ca sa nu fie probleme dupa decesul lui.
Cum am putea rezolva problema ca sa nu fiu atacat de sora mea sau de sotie in caz de divort?Ma gandeam la un contract de donatie,dar am inteles ca poate sa fie atacat.Ma puteti sfatui care ar fi solutia cea mai buna?
Va multumesc
Ultima modificare: Joi, 30 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: andrey_f_c , utilizator 15:28, 6 Iunie 2019
Dacă un avocat iti spune că un act este "cel mai puternic " înseamnă că...e un avocat slab pregătit.
Bun... de acord cu tine si cu parerea ta.... In urma cu vreo 5 ani, am fost cu batranul meu la notar si mi-a facut testament pe toate bunurile mobile si imobile ale lui stipuland ca fiul sau cu grad de handicap e doar mostenitor rezervatar. Batranul a murit.... succesiunea trebuia dezbatuta ca eu sa intru in drepturi si sa am grija legal de casa si de fiul sau cu grad de handicap (fiul are 58 ani si e pus sub interdictie acum, eu fiindu-i tutore).... Ca sa fiu in drepturi cu acte pe partea lasata mie, a trebuit sa trec timp de 2 ani de la decesul batranului, printr-un intreg uragan de hartogaraie: asistenta copilului, directi sociala de la primarie, notar, judecator, un avocat cu zero interes ptr acte, medici, internari in spital, cadastru de nu stiu cate ori.... politie cu declaratii la procurorul de caz.... sotia nu a mai suportat si a divortat de mine.....
Am dat de un avocat cu o inima de aur si un maxim interes care m-a intrebat: De ce nu ati facut in loc de testament, un contract de Vanzare-Cumparare cu batranul cand a fost in viata si sa fi pus clauza de uzufruct atat pentru el cat si pentru baiat? Si notarul unde s-a dezbatut succesiunea - altul decat cel care a redactat si autentificat testsamentul - a spus acelasi lucru
Da.... dupa vreo 2 ani si.... de la decesul batranului, sunt proprietar pe tot spatiul locuibil si nelocuibil, mai putin pe partea baiatului care are rezerva succesorala administrata de un curator special.
Avocatul a spus ca dupa decesul baiatului (care poate surveni oricand, fiind si diabetic), cota lui o ia statul sau dispune de ea curatorul special.....
Daca aveam la inceput avocat cat de cat bun, nu ar fi trebuit sa trec prin atatea (inclusiv pierderea familiei - sotie si copii....
Iata ce "minuni" poate face un avocat si cat de folositor poate fi....
Ma mai contraziceti acum? :)

raluk0207 a scris:

Dacă un avocat iti spune că un act este "cel mai puternic " înseamnă că...e un avocat slab pregătit.


Da. Si va zic si de ce?
1. Batranii au un "pitic" care consta in certitudinea ca atat timp cat traiesc sa nu ii scoata nimeni in strada si sa ramana casa pe numele lor. Deci la acel moment, testamentul a fost cea mai buna varianta.
2. In testament poate fi mentionata o sarcina pentru legatar (cea a ingrijirii), in timp ce dreptul de uzufruct viager inseamna dreptul de a locui in imobil si atat.
3. Notarul a autentificat actul solicitat de dvs. Ati vrut testament, v-a facut testament.
4. Daca nu se achita un pret la modul efectiv, vanzarea este fix apa de ploaie. Se considera a fi donatie deghizata, urmand regimul juridic al liberalitatilor.
5. Cea mai buna si realista varianta in situatia dvs ar fi fost un contract de intretinere. Batranul va transmitea casa, in schimbul intretinerii lui si al fiului.
6. Vanzarea nu te "salveaza" de absolut nimic, atat timp cat nu e incheiata la modul real.
7. Niciodata un caz nu seamana cu altul. Pentru ca dvs vi s-au intamplat anumite lucruri, nu transforma actul X intr-un panaceu.
Ai un "Like" de la mine :)
Eu am scrio omului clar sa isi ia avocat pentru ca un avocat "face minuni". La mine daca era, facea minuni prin sugestia de a incheia un contract de intretinere cu uzufruct .... Dar nu a fost cine sa ne sfatuiasca atunci si batranul asa a vrut ca asa i-a spus notarul ca e cel mai bine.
Caz inchis. Astept solutia la problema propusa. Sunt interesat de solutie nu de acuze si alte cele.
Succes prietene in solutionare.

raluk0207 a scris:

Da. Si va zic si de ce?

7. Niciodata un caz nu seamana cu altul. Pentru ca dvs vi s-au intamplat anumite lucruri, nu transforma actul X intr-un panaceu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! suntem 3 surori, cea mare nu tine legatura cu noi ... Ralucaa08 Ralucaa08 Buna ziua! Suntem 3 surori, cea mare nu tine legatura cu noi nici cu mama noastra de mai bine de 15 ani refacandu-si viata (tatal fiind decedat) iar mama ne-a ... (vezi toată discuția)
Donatie calin felicia calin felicia Parintii mei au divortat.La decesul tatalui sora mea a luat toata partea tatalui meu, care depaseste ca valoare partea care mi se cuvine mie din donatia ... (vezi toată discuția)
Succesiune VioricaC VioricaC Buna seara, Suntem 2 mostenitori si nici nu are copii. Sora mea este casatorita . iar sotul are 2 copii din prima casatorie. Si eu sunt casatorita Ambii ... (vezi toată discuția)