Buna ziua! Sunt nascuta dintr-o relatie extraconjugala.Am fost recunoscuta de tata ,mi s-a platit pensia alimentara dar parintii nu au locuit impreuna si nici nu au fost casatoriti civil sau religios.Nu am tinut legatura cu tatal biologic,nici eu nici mama.
Acum are 80 ani si am aflat ca este bolnav de cancer.El si-a donat casa mamei sale si apartamentul proprietate in urma cu multi aniAprox 20 ani/16 ani. Respectivii proprietari si-au vandut si ei proprietatile.Acestia in schimb il ingrijesc,l-au dus la tratamente si au grija de el.
Eu ca fiia mai am vre-un drept asupra bunurilor sale(pe care le-a donat)
Daca a donat bunurile, nu mai sunt ale sale deci nici despre un eventual drept al mostenitorilor nu poate fi vorba.
Raspunsul postat mai sus este eronat.
Donatia perfectata nu va exclude de la mostenire.
Aveti calitatea de mostenitor daca va exprimati manifestarea de vointa in termen de 1 an de la deces( de la acest moment succesiunea este deschisa prin moarte ),pe cale notariala, ori in mod tacit implict .( exista anumite acte prin care un succesor lasa sa se intrevada vointa de a mosteni ).
Liberatile (actele cu titlu gratuit, donatiile si legatele - actele mortis causa -precum testamentele ), sunt supuse reductiunii, reductiunea poate fi ceruta pe cale notariala, prin buna invoiala, ori pe cale judiciara investind instanta de judecata.(competenta material, teritorial si functional este judecatoria in a care raza teritoriala s-a situat ultimul domiciliu al defunctului ).
Mostenitorii rezervatari ( categoria mostenitorilor rezervatari este formata din sotul supravietuitor, descendentii - linia nelimitata , si parinti ) se pot adresa instantei de judecata, in vederea intregirii rezervei succesorale.
(rezerva succesorala lezata prin perfectarea unui act translativ de proprietate ).
Rezerva succesorala este intregita in natura, ori prin echivalent banesc.
Atacare donatie
dan64
Buna ziua! Am o intrebare;suntem 3 frati din care 2 stam in casa parinteasca,in 2007 parintii mei au facut act de donatie nepoatei minore(fata fratelui ... (vezi toată discuția)