avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 918 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Ordonanta de plata - plata partiala a creantei
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Ordonanta de plata - plata partiala a creantei

Buna ziua. As avea va rog nevoie de un raspuns in aceasta situatie: avem un debitor, care in februarie datora societatii 98.000 de lei (suma din contract, cu facturi, chitante, etc, toate documentele, inclusiv extras de cont confirmat prin stampila si semnatura). Potrivit contractului penalitatile sunt de 1% pe zi intarziere.
I-am trimis somatie cu notificare prin executor, pentru procedura ordonantei de plata. A primit-o, a trecut termenul de 15 zile, si nu a achitat nimic. Ulterior, a achitat suma de 20.000 de lei, in doua transe, pentru ca mai apoi, din luna aprilie si pana in prezent sa nu mai achite nimic. L-am lasat, crezand ca ne va achita de bunavoie, insa acum ne vedem obligati sa inaintam o ordonanta de plata impotriva sa (nu este insolvent). Intrebarea este, avand in vedere ca s-a trimis o notificare in baza art 1015, pentru o anumita suma de bani - 98.000 de lei, iar acum, suma s-a micsorat - 78.000 lei, pentru ca a achitat cei 20.000, va trebui repetata procedura de notificare pentru noua suma?
De asemenea, daca in somatia de atunci nu am calculat penalitatile, ci doar am specificat ca la debitul de 98.000 lei se vor calcula si penalitatile contractuale,prin ordonanta de plata le vom putea solicita? Este necesar sa le calulam noi la momentul introducerii ordonantei?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: nyusziful , utilizator 10:09, 3 Februarie 2016
Intocmiti cererea de chemare in judecata conform procedurii ordonantei de plata, anexati notificarea pentru intreaga suma, anexati copie extras de cont, certificat conform cu originalul - prin care aratati ca a achitat partial debitul (acoperiti celelalte plati din extras, lasati numai plata efectuata de debitor), copii contracte, copii facturi restante (conform cu originalul si semnati/stampilati in josul paginii).
Capete de cerere:
- obligarea la plata sumei de 78.000 lei reprezentand debit;
- obligarea la plata penalitatilor de 1% pe zi de intarziere in suma de.... lei, calculate de la data scadenta si pana la data platii pentru suma achitata cu intarziere de 20.000 lei (anexa mod de calcul penalitati intarziere);
- obligarea la plata penalitatilor de 1% pe zi intarziere, calculate de la data scadenta a fiecarei facturi si pana la data la platii pentru suma neachitata de 78.000 lei;
- obligarea la plata cheltuielilor de judecata (onorariu avocat - daca este cazul si taxa judiciara de timbru in suma de ....lei).
Va multumesc foarte mult!
Si as mai avea o intrebare: in caul in care in contract am specificat ca in cazul litigiilor instanta competenta este cea de la sediul meu, la aceasta procedura aordonantei de plata sunt tinut sa ma judec la sediul debitorului?
Buna ziua, revin cu problema mea, la care mi-ati oferit raspuns acum ceva timp. Nu am inaintat ordonanta de plata pana la acest moment, pentru ca s-au mai tot efectuat plati. Insa de cateva saptamani nu se mai achita nimic. Asadar voi face demersul de inaintare a cererii de chemare in judecata. Ceea ce nu inteleg este: oare se va aplica procedura ordonantei de plata, avand in vedere ca platile partiale pe care le-a tot efectuat debitorul au fost facute de terte persoane (persoane fizice, pentru debitorul care este o persoana juridica)? Pe extrasul de cont apare XY(persoana fizica) plata pentru mine - firma, contravaloarea facturii numarul xxx. Asadar imi apare factura cu numarul insa plata e facuta de altcineva decat debitorul, insa pentru el.
Apoi, de asemenea, sunt plati unde spre exemplu ne-a scris gresit numele, adica XY (persoana fizica) plata pentru mine (cu numele gresit), si nu mai evidentiaza nici numarul facturii...insa noi stiam ca este vorba de debitor pentru ca el ne anunta cand facea cate o plata...
Ne e teama sa nu fim trimisi pe procedura de drept comun, insa totusi, debitorul a confirmat extrasul de cont....Ma gandeam eventual nu as putea sa fac capatul de cerere: obligarea la plata sumei de xxxx cu titlu de debit conform facturilor restante neachitate, si confirmate prin extrasul de cont semnat si stampilat de debitor, si obligarea la plata penalitatilor din contract? Va rog si va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare creanta restanta societate nyusziful nyusziful Buna ziua, as avea va rog nevoie de o indrumare in aceasta privinta: Firma la care lucrez, are un debitor, care datoreaza societatii o suma de bani destul de ... (vezi toată discuția)
E corect intocmita cererea cf oug 119/07? catgirl catgirl Catre, JUDECATORIA ___ Domnule Presedinte, Subscrisa S.C. _______ S.R.L., având sediul ... (vezi toată discuția)
E corect intocmita cererea cf oug 119/07? catgirl catgirl Catre, JUDECATORIA ___ Domnule Presedinte, Subscrisa S.C. _______ S.R.L., având sediul ... (vezi toată discuția)