avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Schimbare nume
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Schimbare nume

Buna ziua. As dori sa stiu care este procedura de a imi schimba numele si tot ce presupune aceasta cat mai clar. Situatia este urmatoarea. Sunt student si am inceput facultatea in Marea Britanie. Deoarece doresc sa imi schimb numele, am adoptat noul nume odata cu aceasta mutare. Formatul noului nume este dupa urmatorul model fictiv: Marin Teodor Protopopescu -> Theodore Johnson (Varianta completa Theodore David Johnson). Toata lumea ma cunoaste sub noul nume; singurul loc in care se regaseste numele vechi sunt evidentele universitatii si abonamentul de telefon. Cum procedez ca sa adopt formal acest nume cat mai repede? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:44, 2 Octombrie 2015
Schimbarea numelui de familie si a prenumelui pe cale administrativa se face conform Ordonantei Guvernului Romaniei nr. 41/2003 privind dobandirea si schimbarea pe cale administrativa a numelor persoanelor fizice, aprobata prin Legea nr. 323/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Competenta de solutionare a cererilor este a presedintelui consiliului judetean, respectiv a primarului general al municipiului Bucuresti, care se pronunta prin emiterea dispozitiei de admitere sau de respingere a cererii de schimbare a numelui, în termen de 60 de zile de la primirea cererii, conform prevederilor art. 13 din O.G.R. nr. 41/2003.

Sunt necesare motive temeinice care sa indreptateaasca solicitantului sa ceara schimbarea numelui sau a prenumelui pe cale administrativa.
In sensul prevederilor art. 4 alin. (2) din O.G.R. nr. 41/2003, sunt considerate ca intemeiate cererile de schimbare a numelui in urmatoarele cazuri:
b) cand persoana in cauza a folosit, in exercitarea profesiei, numele pe care doreste sa il obtina, facand dovada cu privire la aceasta, precum si asupra faptului ca este cunoscuta in societate sub acest nume (poseda diferite acte personale, de studii,de serviciu, militare etc. care nu concorda cu numele prevazut în actele de stare civila). Aceasta prevedere legala aduce în discutie, dupa opinia noastra, caracterul imprescriptibil al numelui. Se pare, asadar, ca o posesie prelungita, în anumite conditii, poate da dreptul posesorului sa-l dobândeasca. Aceste conditii sunt: o folosinta permanenta a numelui; aceasta folosinta sa fie în exercitarea profesiei si sub acest nume persoana sa fie cunoscuta în societate. Consideram ca folosirea permanenta a numelui în profesie presupune o perioada mai îndelungata, mai exact folosinta în timp a numelui trebuie sa coincida cu exercitarea în timp a profesiei. În plus, aceasta folosinta trebuie sa fie continua. Apoi, pentru ca cererea sa fie întemeiata, persoana respectiva trebuie sa fi fost cunoscuta în societate sub acest nume. Aceasta conditie nu credem ca este îndeplinita daca durata de timp este scurta si, deci, persoana nu putea, în mod rezonabil, sa se faca cunoscuta în societate sub acest nume;);

Cererea de schimbare a numelui se va depune la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor aflat în subordinea consiliului local al comunei, orasului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucuresti, în a carui raza teritoriala îsi are domiciliul solicitantul sau la primaria unitatii administrativ-teritoriale unde domiciliaza.
Cererea privind pe cetateanul român cu domiciliul în strainatate se depune la primaria ultimului domiciliu avut în România, iar daca nu a avut vreodata domiciliul în România – la Primaria Sectorului 1 al Municipiului Bucuresti.
La cerere trebuie anexate:
– copii legalizate de pe certificatele de stare civila ale persoanei care solicita schimbarea numelui;
– un exemplar al Monitorului Oficial al României, Partea a III-a, în care a fost publicat, potrivit art. 10, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea caruia sa nu fi trecut mai mult de un an;
– consimtamântul, dat în forma autentica, al celuilalt sot, în cazul schimbarii numelui de familie comun purtat în timpul casatoriei;
– copie de pe decizia de aprobare a autoritatii tutelare, în situatia în care parintii nu se înteleg cu privire la schimbarea numelui copiilor lor minori, precum si atunci când cererea de schimbare a numelui este facuta, pentru minorii si persoanele puse sub interdictie judecatoreasca, de catre tutore;
– certificatele de cazier judiciar si cazier fiscal ale solicitantului;
– orice alte acte pe care solicitantul le considera necesare pentru motivarea cererii sale.


[ link extern ]

Publicarea cererii de schimbare a numelui se realizează pe baza unei cereri-tip cu viza oficiului de stare civilă (viza constă în semnătura ofiţerului de stare civilă şi ştampila oficială a primăriei – cea cu stema României). La cerere se va anexa copia certificatului de naştere şi a cărţii de identitate.




Iată ce trebuie să faceţi:




- fie vă prezentaţi personal la sediul Centrului pentru relaţii cu publicul unde veţi depune cererea de publicare şi veţi plăti taxa de publicare de 21 lei/act.




În ziua în care se publică anunţul veţi putea intra în posesia exemplarului de monitor, achitând 4 lei.


- fie expediaţi cererea prin poştă, anexând în original dovada plăţii taxei de publicare şi a contravalorii exemplarului de monitor (în total 25 lei).


După publicare, exemplarul de monitor vă va fi expediat prin poştă la adresa menţionată în cerere.


Observaţii:


Cererea se trimite sau se depune în original.


Temei legal
O.G. nr. 41/2003 privind dobândirea şi schimbarea pe cale administrativă a numelor persoanelor fizice (publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 68/02.02.2003)
Telefon:

021.401.00.70 tasta 2, 3, 4, 8;
021.401.00.77 sau 021.401.00.78;
021.401.00.74/ 0757024908;
021.401.00.73/ 0757024899;

in link gasiti cerea tip pt schimbarea numelui

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare nume familie ana56 ana56 Sora mea , 60 ani, nu a fost casatorita in acte cu barbatul cu care are un copil.Copilul ,baiat , poarta numele de familie al tatalui. Tatal, in prezent este ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume la 18 ani ! ajutor va rog ! BotDeRata BotDeRata Salut , dupa cum spune si titlul as vrea sa-mi schimb numele . Am 17 ani peste 5 zile implinesc 18 , am un nume foarte urat Cacareaza . Si as vreau sa-l ... (vezi toată discuția)
Adaugare nume surubelnita surubelnita Buna ziua! De ceva timp ma gandesc sa iau, pe langa numele de familie al tatalui, si pe cel al mamei. Nu vreau sa renunt la numele de familie actual pe care il ... (vezi toată discuția)