avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Neplata pensiei de 2 luni
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Neplata pensiei de 2 luni

Am o intrebare, daca fostul nu a mai platit pensia alimentara din luna august si acum e plecat din tara,pot face ceva?
Cel mai recent răspuns: edana , utilizator 11:54, 6 Octombrie 2015
Puteti depune o plangere penala pentru infractiunea de abandon de familie, dar numai daca are venituri si cu rea credinta refuza sa plateasca.

Ori puteti solicita punerea in executare silita a hotararii prin intermediul unui executor judecatoresc daca acesta detine bunuri sau realizeaza venituri care pot face obiectul executarii.
Încercați mai întâi cu executarea silită. În cazul dvs plângerea penală nu vă ajută deocamdată.
Ce se rezolva daca fac,cu executarea sau penal,daca el nu e in tara? cu ce se acopera el,stie foarte bine ca daca nu trimite mai mult de 2 luni ,i se poate face plangere penala,si-a batut joc in nenumarate randuri trimitand in ultima zi a celei de a doua luni, are vreo acoperire legala ? este motiv ca a plecat din tara si nu poate trimite? a plecat la jumatatea lui septembrie,nu a trimis nici pe august,desi avea timp,plus ca are concubina cu care locuieste,are parintii,..
Pensia de intretinere este stabilita in raport de venitul net obtinut, dintr-un venit ce prezinta caracter de continuitate, este drept fundamental al copilului.

In cazul in care tatal, cu rea credinta,eludeaza obligatia legala ce ii incumba, timp de cel putin trei luni, acesta savarseste infractiunea omisiva de abandon de familie.

Actiunea penala este pusa in miscare la plangerea penala prealabila a partii vatamata, impacarea partilor reprezentand un caz prin care este inlaturata raspunderea penala.


De vreme ce a fost exprimata manifestarea de vointa in acest sens, nu mai poate exista o noua pozitie procesuala.

Odata ce este depus un asemenea act de sesizare, cel al plangerii penale prealabile , agentii de politie procedeaza la verificarea inscrisurilor care atesta veniturile permanente , aspectul relevandu-se pozitia subiectiva cu privire la forma de vinovatie a faptuitorului.

Plata partiala reprezinta una dintre modalitatile predilecte prin care nu este indeplinita in mod corespunzator obligatia legala de intretinere.

Daca aceasta obligatie este , totusi, implinita, instanta de judecata va individualiza pedeapsa inchisorii prin amanarea aplicarii pedepsei, legiutorul prevazand in mod expres acest caz special.



Hotararea in materie de pensie de intretinere este executorie de drept.

Asadar, se poate proceda si la executarea silita, poprind veniturile obtinute de catre tatal copilului.

Totodata, daca veniturile obtinute de acesta s-au marit , va puteti adresa judecatoriei in a carei raza teritoriala domiciliati, in calitate de reclamant , pentru a fi majorat cuantumul acesteia.




Succes.
daca declara ca nu realizeaza venituri? a fost stabilita in functie de salarul minim,indiferent ce realizeaza chiar si in afara,nu va declara ,atunci ce ma fac? ce pot sa fac,trimite doar daca are chef sau nu,nu este obligat sa o faca?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere teodora_popescu teodora_popescu am o hotarare judecatoreasca prin care am obtinut pensie alimentara calculata procentual din salariul,dar nu au inclus si primele care mentionez ca au fost ... (vezi toată discuția)
Neplata pensie alimentara mihaelaraboj mihaelaraboj Buna ziua, Am 2 copii in intretinere de 9 si 13 ani, divortata pe cale amiabila. Tatal lor nu mai are loc de munca si nu le plateste cei 150 lei/copil ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara denisa_denis denisa_denis buna, in anul 2004 cer custodia copilului meu munor, il obtin, si pensia alimentara 1/4 din salar, in anul 2005 societatea unde lucreaza tatal primeste ordinul ... (vezi toată discuția)