avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1173 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Depozit garantii. Constrangere munca 10 ore/zi
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Depozit garantii. Constrangere munca 10 ore/zi

Buna ziua,

Am mai multe nelamuriri si sper sa fii gasit " locul" unde intrebarile mele sa capete raspuns. In primul rand, sunt angajata de 3 ani la o firma pe salariu minim de 600 lei. Bonusurile si bonurile nu le mai primim de cateva luni din cauza " crizei". Lucrez pe postul de consultant vanzari si firma a decis sa faca fiecarui angajat un depozit de garantii, care reprezinta 5% lunar din salariu. Banii stransi in acest depozit putem sa ii luam in cazul in care plecam din firma, sau in cazul in care apar lipsuri in gestiune, firma poate dispune de acesti bani. De curand mi-am verificat acest depozit de garantii si am constatat ca mi-au fost sustrasi bani in 3 luni diferite. Am intrebat la contabilitate si mi s-a spus ca in cele 3 luni am avut lispa in gestiune la inventar si ca ni s-a sustras in mod egal, mie si colegilor, din depozitul de garantii suma necesara pt acoperirea lipsurilor. Am intrebat daca nu era normal sa fiu anuntata ca se opresc acesti bani si mi s-a raspuns:" scuze, nu stiam ca nu ai fost anuntata". Intrebare: Eu fiind titular unic de cont ( unde mi se livreaza salariul si depozitul de garantii) firma are accesul la banii mei, practic, fara sa fiu anuntata si sa imi dau acordul? Intr-adevar, in lunile in care am avut lipsuri in gestiune am semnat inventarul ( asa cum semnam in fiecare luna persoanele care lucram in locatia respevtiva). Se poate considera ca prin acea semnatura am recunoscut ca am lipsuri si sa poate pur si simplu sa sustraga banii din contul meu? Repet, sunt unic titular de cont." X- Titular unic"(asa apare cand verific online contul bancar). Am inteles ca trebuie aprobarea mea. In contractul de garantii pe care l-am semnat scrie: "Garanţia va putea fi folosită de către societate pentru acoperirea oricărei pagube cauzată de angajat atunci când paguba nu se acoperă integral în termen de 10 zile de la obţinerea titlului executoriu definitiv. Pentru această eventualitate angajatul împuterniceşte pe dl.X în calitate de administrator să ridice de la bancă în întregime sau în parte sumele reţinute cu titlu de garanţie".

Inca o problema: lucrez de 3 ani si am salariu 600 lei. S-au facut angajari in luna octombrie, anul trecut si cele 3 persoane nou angajate castiga tot 600 lei. Nu se considera discriminare? Adica eu, care am 2 ani jumatate inaintea noilor veniti castig tot cat ei. Iar un alt angajat care are 5 ani de cand lucreaza aici are salalriu 1200 lei ( practic dublu cat mine). I s-a facut contraoferta cand a vrut sa plece. Nu pot sa fac nimic in aceasta privinta?

Si ultima problema :D ( scuze, am scris cam mult, dar sincer ma distrug psihic aceste aspecte): din cauza ca au mai plecat angajati, angajatorul ne contrange sa lucram 10 ore/zi( luni-vineri) iar sambata 7 ore. Cand ne-am plans de program, avand in vedere ca salariul este acelasi, adica 600 lei si nici orele suplimentare nu se platesc, patronul ne-a raspuns: " e criza, nu ne permitem sa platim ore suplimentare. Daca nu va convine sunteti liberi sa plecati, gasim noi persoane dispuse sa lucreze in aceste conditii". In cartea mea de munca, semnata acum 3 ani programul de lucru este de 8 ore/zi, 5 zile/ saptamana. Deci practic sambetele le lucram in plus ( mentionez...neplatite). La inceput, un an de zile am lucrat si duminica 5 ore. Ce pot sa fac?

Multumesc anticipat si sper sa primesc si raspuns.:sorry:
Cel mai recent răspuns: Analore , utilizator 20:10, 23 Iulie 2009
Buna ziua.

In ceea ce priveste salariul dumneavoastra acesta este salariul minim pe economie, asa ca nu este ilegal cum nu este ilegal nici faptul ca la un angajator exista colegi de-ai dumneavoastra pe acelasi post cu salariu mai mare. Tocmai de aceea exista renegocieri salariale.

Nu este legal insa ca angajatorul sa va oblige sa lucrati 10 ore pe zi inclusiv sambata si sa nu fiti remunerati pentru aceste ore suplimentare sau sa nu vi se dea concediu proportional cu timpul lucrat.
Pentru aceasta adresati-va la ITM cu o sesizare in care precizati toate neregulile pe care le-ati semnalat si in acest mesaj.

Avand in vedere faptul ca administratorul societatii a fost imputernicit sa ridice de la banca in intregime sau in parte sumele retinute cu titlu de garantie, inseamna ca nu mai este necesar acordul dumneavoastra. In momentul in care semnati procesul verbal de inventariere inseamna ca dumneavoastra ati fost de acord cu existenta acelor lipsuri in inventar, deci societatea poate sa vi le impute pentru recuperarea pagabei.
Buna ziua,

In ceea ce priveste garantia...eu nu a semnat niciun proces verbal. S-au numarat pur si simplu cate bucati avem din fiecare produs in locatie iar la final, persoanele care am facut acest inventar am semnat acea foaie. Am inteles ca trebuia sa semnez un proces verbal sau altceva in plus in afara de o simpla foaie de inventar. Plus ca nu am fost anuntata. Am aflat intamplator.
gabrielle_24 a scris:

"Garanţia va putea fi folosită de către societate pentru acoperirea oricărei pagube cauzată de angajat atunci când paguba nu se acoperă integral în termen de 10 zile de la obţinerea titlului executoriu definitiv. Pentru această eventualitate angajatul împuterniceşte pe dl.X în calitate de administrator să ridice de la bancă în întregime sau în parte sumele reţinute cu titlu de garanţie".

:O

daca in contractul d-v exista o asemenea prevedere nu este legal ca ei sa aiba acces la contul d-v de garantia, singura modlitate de-a accesa contrul fara acordul d-v este in baza unui titlului executoriu definitiv, deci cereti explicatii banci cum de angajatorul d-v a avut acces la cont fara titlului executoriu definitiv.
Singuri angajati care au gestiune sunt angajatii gestionari........iar in cazul unei lipse in gestiune angajatul trebuie sa fie instiintat, despre aceasta situatie, daca isi asuma aceasta lipsa o acopera si gata dar de buna voie, daca contesta aceasta lipsa angajatorul este cel care trebuie sa demonstreze ca lipsa se datoreaza angajatului .....
In ceea ce priveste diferenta intre salariatii....aici fiecare isi negociaza salariul cu angajatorul:((
Daca angajatorul d-v nu respecta programul de lucru prevazut de contractul de munca, va sugerez o reclamatie la ITM......in rest Mult succes

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este legal retinere din salar pe langa garantia retinuta lunar? ionela1987 ionela1987 Lucrez ca si lucrator comercial la un supermarket.La angajare am semnat un contract de constituire a garantiei ... (vezi toată discuția)
Recuperare garantie de la fostul angajator ramona maria ramona maria Buna, ce trebuie sa fac sa imi recuperez garantia de la un fost angajator? mentionez ca nu mai lucrez la el din august anul trecut. in toata perioada in care ... (vezi toată discuția)
Imputare lipsuri gestiune user_001 user_001 Povestea mea incepe in felul urmator. Am lucrat la o firma de unde am fost disponibilizat in vara anului trecut in baza restructurarilor interne (punctul ... (vezi toată discuția)