avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1238 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... precontract casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

precontract casa

Buna ziua! in data de 30.07.2015 am semnat un precontract pentru cumpararea unei case, dand un avans de 2000 euro si urmând ca pana in data de 30.11. 2015 sa dam si restul sumei de 56.000, casa valorând 58.000. Astazi când am fost sa dam restul sumei, vanzatorul a spus ca a vandut casa altcuiva. Cum e posibil asa ceva dc noi aveam un precontract care expira in data de 30 .11. 2015? Ce se poate face in acest caz? Il actionez in instanta? Ce ma sfatuiti?
Cel mai recent răspuns: balasaf , utilizator 22:05, 3 Octombrie 2015
Promisiunea bilaterala de vanzare/cumparare ati incheiat-o la un notariat?
Notarul trebuia sa inscrie promisiunea (antecontractul) in cartea funciara si astfel vanzatorul nu mai avea posibilitatea sa promita sau sa vanda casa si altor persoane.
Pentru neindeplinirea obligatiilor din promisiune vanzatorul trebuie sa restituie promitentului cumparatorul dublul avansului.
Solicitati promitentului vanzator restituirea dublului avansului conform clauzelor din promisiune iar in cazul in care acesta refuza incercati o mediere si apoi actiune in instanta.
Buna ziua,
Daca exista un inscris care sa dovedeasca cele spuse legate de promisiunea bilaterala cat si de suma data, va sfatuiesc sa va adresati instantei solicitand dublul sumei date adica 4000 Euro.
Am facut un precontract printr-o agentie imobiliara, nu am facut la notar. In acest caz mai e valabil ce mi-ati raspuns? Pot sa merg sa inscriu acest precontract in cartea funciara?
Perfectarea actelor de transfer a unei proprietati imobiliare se face prin notariat.
Vanzatorul a putut vinde altei persoane tocmai ptr ca in extrasul de CF nu existau sarcini inscrise (promisiunea de v/c).
Acum este tardiv sa inscrieti in CF precontractul deoarece vanzatirul nu mai este proprietar ci cumparatorul caruia i-a vandut.
Vina ii apartine si agentiei imob care nu v-a informat corect cum se incheie tranzactia dpdv legal.
Daca in precontract nu esre specificata returnarea avansului in cazul neincheierii tranzactiei veti pierde baniu si nu va ramane decat sa ii recuperati pe cale amiabila sau in instanta.
Nu mai puteti inscrie la CF daca a vandut, dar, chiar daca nu este autentificat la Notariat, aveti doua posibiltati:1.Puteti cere instantei de judecata sa pronunte o hotarare care sa tina loc de contract, daca sunt indeplinite toate celelalte conditii de validitate.Dreptul la actiune se prescrie in termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia incheiat.(Art.1.669 NCC).
2.Puteti cere rezolutiunea contractului si dublul sumei platite cu titlu de arvuna.(Art.1.544 NCC)

Alte discuții în legătură

Nerespectare precontract vanzare-cumparare adirotsilvi adirotsilvi buna ziua, am incheiat un precontract de vanzare cumparare, am dat suma mare 10000euro, pt o casa; nu avem contor lumina inca; am prelungit o luna fara ... (vezi toată discuția)
Promisiune bilaterala de vanzare-cumparare nn1953 nn1953 Buna ziua. La data de 19 martie 2015, am incheiat la notar o promisiune bilaterala de vanzare-cumparare pentru un teren de 2200 m.p.,eu fiind cumparatorul. Am ... (vezi toată discuția)
Apartament fara acte, modalitati de cumparare fara riscuri mirelba mirelba buna ziua,vreau sa cumpar un apartament care e in stadiul de constructie.Proprietarul are o ipoteca pe terenul unde se construieste blocul.Notarul m-a ... (vezi toată discuția)