avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 958 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legatura dintre ITM si angajatori, angajati, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legatura dintre ITM si angajatori, angajati, inspectori RU

Intr-un topic am facut afirmatia de maijos , iar la sugestia colegului nostru tudorvaleriu, m-am decis sa deschid acest topic
"Eu as pune in balanta si celelalte persoane care vin in contact cu ITM-ul (angajatori, angajati, contabili, inspectori RU)... si d.p.d.v. al profesionalismului as pune spune ca sunt anumiti inspectori ITM care pot da clasa multor capete luminate din organele centrale de specialitate... si ma opresc aici cu acest mic comentariu .. poate cam rautacios, domnule Valeriu ... si stiti de ce".

Chiar as dori sa se poarte un dialog pe aceasta tema, dar sa respectam si prevederile Regulamentului de postare .. Discutia pe aceasta tema, psa o facem fara un atac la persoana, civilizat si argumentat. Chiar daca inspectorii ITM au avut / au o atitudine reprobabila, nu se justifica un comportament jignitor la adresa lor.
Ultima modificare: Joi, 16 Iulie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: ContSters82334 , utilizator 10:08, 1 Octombrie 2009
1. Apreciez, din mai multe motive, gestul colegului nostru @freeelis, de a deschide un astfel de subiect care este foarte fierbinte.
2. Sunt de acord cu propunerile colegului @freeelis si as ruga pe toti care intervin sa posteze lucruri de bun simt, reale, din relatia cu ITM.
3. Ma gandesc ca poate vede si ministrul muncii aceste comentarii si face acea restructurare a Inspectiei Muncii pe care o tot vehiculeaza la televizor.
Sa pornim la treaba! Avem de lucru!
Nu prea stiu ce ai dori exact sa se discute pe aceasta tema , dar din experienta mea pot sa extrag cateva pareri personale, binenteles subiective si limitate la aria mea teritoriala de experienta.

1. cred ca atitudinea inspectorilor ITM estes influentata si de atitudinea inspectotului RU care vine in contact cu ITM
de aceea inclin sa cred ca daca cel care vine din exterior are un comportamenta calm, echilibrat si realist, isi poate rezolva orice problema in limitele legii.

2. trebuie sa fim constienti ca in ITM exista o ierarhie, este un sistem, exista norme si instruiri interne privind raspunsurile si solicitarile care trebuie facute de un functionar de la ghiseu in legatura cu acte depuse sau alte probleme.
Cel putin eu asa am perceput sistemul.

deci, daca nu suntem multumiti de raspunsul unui functionar de la ghiseu, avem acces liber mai sus, la sef de departament, la consilierii juridici si la directorul executiv al ITM si vom gasi intelegerea corespunzatoare.
Eu am gasit mereu.

3. daca eu ca reprezentant al angajatorului nu sunt de acord cu vreo solicitare a ITM, considerand-o abuziva, nu o sa ma apuc sa ma cert la ghiseu, nu? Pentru ca regulile nu se schimba de catre acestia.
Fac frumos o Adresa catre ITM, scrisa, expun problema, punctul de vedere si voi primi un raspuns oficial in scris, avizat de juristii ITM-ului.
Si sa stiti ca functioneaza, se pot schimba astefle unele reguli despre acre multi juristi spun ca sunt peste lege sau inutile.
Valeriu, a facut ceva MInistrul a schimbat Inspectorul general de stat de la IM, care a mai emis niste instructiuni de lucru ... si atat, pana in prezent :) ... unele poate am sa si le postez, altele sunt gasite in M.Of ..... intrucat pe un topic chiar am fost contrazis ca nu se procedeaza la efectuarea unei inscrieri in carnetul de munca , dar avand in vedere ca acei IRU se cred mai presus decat orice ... nu am contracarat cu prevederile acestor instructiuni emise de catre IM chiar la sfarsitul lunii trecute.

# grace_r
am deschis acest topic , intrucat am vazut reticenta multor colegi de pe forum in ceea ce priveste functionarii de la ITM (nu vorbim despre toti functionarii si toti colegii).
S-a spus si se vor spune multe despre acesti functionari... eu as pune o intrebare legata de topic Oare angajatorii , angajatii, inspectorii RU nu au nicio vina in ceea ce priveste aceasta reticenta? ... tare as vrea sa vad si eu pe acel IRU care se duce de buna voie la corpul de control al ITM-ului si sa solicite aplicarea legii pentru nedepunerea in termen a unui act aditional, decizie sau c.i.m. in loc sa incerce sa solutioneze acest lucru pe alte cai ... si tot inspectorii ITM sunt incompetenti :(
Ultima modificare: Joi, 16 Iulie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. Lipsa de profesionalism si de comportament a unor agenti economici(angajatori, inspectori RU, contabili etc.) nu da dreptul functionarilor de la ITM sa raspunda cu aceeasi moneda.
2. Amabilitatea si profesionalismul acestor functionari vor dezarma pe cel mai rauvoitor din fata ghieseului.
3. Un utilizator a spus ca un inspector de munca de la ITM i-a spus ca daca o firma are sub 20 de salariati, cel concediat nu beneficiaza de un salariu compensator(!?). Asta ce arata? (Daca tacea, filozof ramanea!).
Nu pot combate afirmatiile unui utilizator referitor la raspunsurile date de catre functionarii ITM, intrucat nu am fost parte la a cea discutie ... insa nici nu pot sa iau de bun ceea ce se posteaza :) .

Intr-adevar, nu poti raspunde cu aceeasi moneda ... sunt foarte multi functionari ITM care nu cunosc asa de bine legislatia in domeniu care este foarte vasta, dar nici partea cealalta nu sta mai bine ... angajatori care fac ce vor cu salariatii lor, angajati care accepta anumite lucruri peste lege, unii inspectori RU care pot incurca mai mult legatura dintre ITM si angajator intrucat folosesc si alte cai de rezolvarea problemelor lor decat cele legale sau nu au cunostintele minime pentru a-si indeplini sarcinile ce-i revin unei astfel de functii.

Pe un topic s-a intrebat de ce inspectorii RU cand completeaza c.i.m. nu trec si contractul colectiv de munca aplicabil ... s-a dat incercat sa se dea cateva raspunsuri :( ... Pe salariati, ii tot trimitem la prevederile CCMN sau la nivel de ramura sau de unitate cand este vorba despre acordarea unor drepturi , dar nu s-a dat niciun raspuns de genul : In contractul dvs de munca ar trebui sa existe stipulat contractul colectiv de munca aplicabil incheiat la nivelul angajatorului/grupului de angajatori/ramurii/national,inregistrat sub nr. _____ / ____________ la Directia generala de munca si solidaritate sociala, a judetului/municpiului ___________________ / Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale.
In lipsa unui astfel de c.c.m , sunt aplicabile prevederile contractului colectiv de muncă încheiat la nivel superior.
Ultima modificare: Vineri, 17 Iulie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Incetare contract in per proba anca55 anca55 In perioada de proba cf art. 31, al 4, indice 1 CM spune ca \"Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta numai ... (vezi toată discuția)
Control itm la punctul de lucru ContSters159316 ContSters159316 BUNA ZIUA am urmatoarea situatie : punct de lucru deschis , declarat 1 salariat , in fapt pe zona respectiva isi desfasoara activitatea si agentii si ... (vezi toată discuția)
Noutati referitoare la activitatea ru dupa 01.01.2011 Cornel  Vasile Cornel Vasile [b]Haideti sa încercam in acest topic sa punem pe tapet noutatile legate de activitatea RU dupa data de 01.01.2011.[/b] Toata lumea stie ca , potrivit ... (vezi toată discuția)