Buna dimineata. Vreau sa va expun cat se poate de scurt speta mea, in speranta ca voi primi ceva indrumari spre solutia optima.
Deci:
In anul 1918, tatal strabunicului meu a cumparat prin act de vanzare-cumparare autentificat la notar, un imobil (casa si curte in total de 400 mp, suprafata de teren nefiind specificata in actul respectiv. Este specificata doar adresa).
De atunci, s-a mostenit pana astazi.
In certificatul de mostenitor al strabunicului, decedat inainte de a intra in vigoare legea 58/1974 (a decedat in ianuarie 74, legea intrand in vigoare in noiembrie), figureaza 'casa si 400 mp' la masa succesorala, 'bunuri imobile'.
In certificatul de mostenitor dupa strabunica, sotia strabunicului, figureaza 'casa si 220mp' la acelasi capitol. Strabunicii mei au avut 3 fete, ultima din cele 3 murind acum o luna. pentru care si vrem sa dezbatem mostenirea. (Din cele 3 fete, una a murit neavand copii, celelalte 2 avand fiecare un singur copil.
Deci, noi, cei 2 mostenitori ramasi, vrem sa obtinem inapoi terenul de 180mp (respectiv curtea) pentru o eventuala vanzare. Cum e mai bine sa facem si care ar fi solutia cu cea mai mare rata de castig?
1. Ordinul prefectului ?
2. Instanta pe uzucapiune 10-20 ani, (avand un titlu autentic) ?
Probabil ordinul prefectului. Spun "probabil" deoarece depinde de mai multe detalii, care lipsesc din descrierea dvs.
daca s-au facut in decursul anilor toate succesiunile necesare, nu vad de ce va mai trebuie ordinul prefectului si nu puteti sa folositi certificatul de mostenitor???
Pe ultimul certificat de mostenitor, al strabunicii, apare 'casa si 220 mp'. Nu apare suprafata intreaga de 400 mp (curtea). Eu curtea vreau sa o obtin ca sa vindem casa si suprafata de 400 mp.