avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de donatie, revocare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de donatie, revocare

Am o intrebare referitoare la contractul de donatie :poate fi revocat ?
Precizez ca am primit o garsoniera prin contract de donatie, fara obligatii, de la fratele meu , care la vremea respectiva nu era casatorit dar nici in prezent nu este casatorit si nu are copii, dar s-ar putea pe viitor sa aiba si copii .Donatia s-a facut in urma cu 23 ani .Ulterior fratele meu a regretat ca a facut donatia si ma ameninta in repetate randuri ca ma v-a trimite in judecata.
Intre timp garsoniera am vandut-o si am cumparat un apartament pe care l-am renovat in totalitate (multi bani in plus).Pot sa stau linistita sau nu? Eu am o fica care are 18 ani pot sa il vand ,donez ei ,sau alta forma de instrainare astfel incat sa nu mai existe pericolul ca intr-o zi fratele meu ne scoate afara din casa?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: alcormona , utilizator 21:07, 16 Decembrie 2015
Art. 1023 NCC prevede urmatoarele cazuri de revocare

Donaţia se revocă pentru ingratitudine în următoarele cazuri:
a) dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat;
b) dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator;
c) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei.

Rămâne de văzut dacă în cauză nu se aplică prevederile vechiului cod civil având în vedere data încheierii contractului de donație.
Pe vechiul cod erau prevederi care permiteau revocarea pentru naștere de copii.
Chiar daca fratelui dvs. i se va naste un copil in viitorul apropiat, donatia care v-a fost facuta nu va putea fi revocata pentru survenienta copilului, acest caz de revocare a donatiei fiind in prezent abrogat prin intrarea in vigoare a Noului Cod Civil (art. 96 din legea 71/2011).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imobil- revocare donatie nunutzik nunutzik buna ziua! daca un imobil este donat de catre mama pentru fiul e, poate sa isi ceara drepturile inapoi asupra imobilului dupa ce lo donat? (vezi toată discuția)
Cum se poate ataca o donatie in instanta, de catre donator? Cri198 Cri198 Buna ziua. Am si eu cateva intrebari va rog daca ma puteti ajuta. Nasa mea, are doi copii, iar apartamentul l-a donat unuia dintre ei, acesta din urma ... (vezi toată discuția)
Donație gabrielion gabrielion Buna ziua!Dupa ce parintii au donat un apartament unicului copil,cu conditia de uzufruct iar intre timp tatal a decedat,se mai poate ataca in vreun fel ... (vezi toată discuția)