avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Lipsa teren- cum il recuperam?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Lipsa teren- cum il recuperam?

Buna ziua, am cumparat impreuna cu sotul meu un imobil cu un teren 2100mp,in urma cu 12 ani, am reusit sa construim o casa si ne am mutat anul trecut.Cand am scos hartiile pentru autorizatie de constructie , trebuia sa se faca documentatie topografica in care sa constatat ca din terenul nostru lipseste 140 mp. Avem sanse de recuperare ? Care este procedeul legal? Cu respect
Cel mai recent răspuns: szimisz , utilizator 08:25, 19 Octombrie 2015
Sansele dvs. de reusita depind foarte mult de clauzele contractuale. Deduc ca nu ati facut masuratori topo la momentul cumpararii.

In functie de clauzele contractuale, daca in contract a fost indicata suprafata si pretul pe unitatea de masura, ati putea cere vanzatorului sa va dea suprafata convenita (actiune reala in revendicare, in opinia mea), in temeiul art. 1743 alin. (1) Noul cod civil ( desi cumpararea terenului de catre dvs. s-a realizat sub auspiciile vechiului cod civil care continea dispozitii similare, din cate imi amintesc, daca nu chiar identice).

Totusi, daca acesta nu poate sa va transmita restul de suprafata (de exemplu, nu mai are teren in vecinatatea terenului dvs.), atunci actiunea dvs. ar fi sortita esecului, pentru ca, dupa 12 ani de la incheierea contractului, nu veti putea cere nici reducerea corespunzatoare a pretului, nici rezolutiunea contractului intrucat intervine sanctiunea decaderii din drept (in cazul depasirii termenului de 1 an de la incheierea contractului) cf. art. 1744 Noul cod civil (ar trebui sa verificati dispozitiile vechiului cod civil, totusi).
In cazul dvs.sunt aplicabile preved.art.1019-1021 Conditia rezolutorie din vechiul Cod Civil, conform art.102(1) din Legea 71/2011 ptr.punerea in aplicare Noului Cod Civil"Contractul este supus dispozitiilor legii in vigoare la data cand a fost incheiat in tot in ceea ce priveste incheierea ,interpretarea,efectele,executarea si incetarea sa."
A si dori sa adaug , dupa spusele vecinilor din terenul nostru unul dintre vecini nostrii a modificat hotarul , a pus gardul din nou in favoarea lor.Din masuratori reiese clar ca ei dobandesc un teren mai mare decat au in cartea funciara, se poate recupera sau nu sunt sanse
Atunci problema ar fi mai simpla, cred, formuland o actiune in granituire cu revendicare impotriva vecinului.
Ultima modificare: Marți, 6 Octombrie 2015
Lucian Cojocar, Avocat
Actiunea in granituire cu revendicare impotriva vecinului la primarie trebuie sa depun sau la judecatorie ? Dupa masuratorile topografice si din extras de carte funciara scos recent reiese ca vecinii mei detin portiunea de teren care lipseste din terenul nostru.O fosta vecina care lucreaza la Primarie,mi a zis la cat teren platesc ei impozit ,adica ei detin 1615 mp dupa carte funciara ,dar platesc la numai 900mp.

Alte discuții în legătură

Suprapunere de terenuri lazflo lazflo Buna ziua. In anul 2006 am cumparat un teren in urma unei licitatii publice, primind toate hartiile oficiale de la cadastru: carte funciara, schita, titlu de ... (vezi toată discuția)
Vecinii nu sunt de acord sa fac masuratorile topografice tepes1 tepes1 Am cumpărat o proprietate si am descoperit ca vecinii au mutat ilegal granita proprietatii inainte ca eu sa cumpar proprietatea. Acum doresc sa chem o ... (vezi toată discuția)
Granituire? Nelamuritul Nelamuritul Buna ziua. Am cumpărat un teren intravilan care este mărginit pe trei laturi cu garduri. Ulterior, am măsurat din curiozitate terenul respectiv și am ... (vezi toată discuția)