Buna ziua. Am cumpărat un teren intravilan care este mărginit pe trei laturi cu garduri. Ulterior, am măsurat din curiozitate terenul respectiv și am constatat că lipsește cu aprox.100 mp, adică....20% din teren. Fostul proprietar nu știe care ar fi motivul. Vecinul terenului de pe latura fara gard, are mai mult teren decât ar trebui, după niște măsurători aproximative făcute de mine. Spunandu-i acestuia despre lipsa mea de teren, a zis că și el are lipsa dar n-are bani pentru întocmirea documentelor cadastrale.
Ce șanse aș avea ca in urma unei acțiuni juridice de granituire, sa dobândesc terenul lipsa, din surplusul vecinului? Terenul cumpărat de mine nu are acte cadastrale, am chemat un topograf sa imi faca actele respective însă....după ce sa lămurit cu lipsa terenului, a refuzat să continue cu actele spunandu-mi că nu vrea să umble prin tribunale. Ar trebui sa caut un alt topograf autorizat sau sa merg direct in instanta?
Buna ziua!
Daca aveti acte pe teren, suprafata din acte nu corespunde cu cea existenta si suspectati vecinii ca au intrat* pe terenul dvs., atunci discutati cu un avocat, chemati toti vecini in instanta, printr-o actiune de granituire, instanta va solicita o expertiza judiciara si va decide...Nu mai cheltuiti aiurea banii pe topograf, expertiza, masuratorile si comparatia cu actele...o va face expertul numit de instanta.
am inteles ca "vecinul" cu latura neimprejmuita stie/confirma ca diferenta este la el...
Practic daca limita nu e materializata, sre poate face de catre topograf un proces verbal de vecinatate.
in varianta proces... intrebati unul/doi avocati cat va costa reprezentarea si pentru maasurarea ambelor terenuri sau cum vi se recomanda a terenurilor tuturor vecinilor, cate mii va ia expertul judiciar... (scuze, expertul judiciar nu va cere nici un ban, domnia sa depune un onorariu la instanta si instanta va cere banii) si puneti in balanta costurile acestea cu o documentatie de intabulare (chiar si a vecinului).
daca terenul a facut obiectul legilor proprietatii, sunt la primarie planuri de punere in posesie, Iar unele primarii asigura sprijin daca se solicita repunerea in posesie.
daca terenul e rezultat in urma unei parcelari, exista un plan anterior... etc.
Bună ziua,
dacă si lipseste teren din suprafata Dvs. totala, actiunea corecta este de revendicare (de la cel care il detine, in speta vecinul), cu un capat accesoriu privind granituirea.
Insa simplul fapt ca un vecin are mai mult teren nu inseamna neaparat ca surplusul este al Dvs.; practica a aratat multe conflicte legate de proprietati si vecinatate care izvorau din, de exemplu, nerespectarea latimii căii de acces.
Solutia preventiva cea mai eficienta este o masurare prealabila a proprietatilor in urma careia sa identificati sursa problemei si abia apoi calea de urmat pentru rezolvare.