avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie din functie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie din functie

Buna seara,

As avea urmatoarea situatie. Am fost angajata in urma cu cateva luni, intr-un post de referent, post care are o valabilitate de 2 ani , ca urmare a faptului ca aceasta este durata maxima de derulare a proiectului, din fonduri europene nerambursabile.
Intrebarea mea ar fi, daca imi gasesc un alt post si doresc sa imi dau demisia din postul pe care il ocup momentan, ce consecinte va trebui sa suport, asta pentru ca la angajare printre formulare mi-a fost oferita si o declaratie, prin care, nu voi pleca mai repede de implinirea a celor 2 ani, atat cat dureaza proiectul.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:28, 7 Octombrie 2015
Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

1. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. mun. Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta prin demisie fara preaviz in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca (alin.8 al art.81 C.mun.) sau in situatia in care angajatorul renunta total la termenul de preaviz. (alin.7 al art.81 C.mun.)

2. La art.40 alin.2 C.mun. sunt prevazute anumite obligatii ale angajatorului , si anume:
acestora.
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.

Daca una dintre aceste obligatii nu a fost indeplinita de catre angajator, atunci salariatul poate demisiona fara preaviz.

3. Art.3 C.mun.
....
(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
....

Încalcă libertatea muncii, fiind prin urmare lovită de nulitate, clauza din contractul individual de muncă prin care se interzice salariatului să părăsească unitatea o anumită perioadă de timp, fără a exista premisa pregătirii profesionale a salariatului la cererea şi pe cheltuiala angajatorului, în condiţiile art. 195 alin. (1) din Codul muncii - in prezent art.198 alin.1 C.mun. -. (Ion Traian Ştefănescu, Şerban Beligrădeanu, Prezentare de ansamblu şi observaţii critice asupra noului Cod al muncii, în Dreptul nr. 4/2003, p. 64)

Aveti prevazuta si o clauza de formare profesionala in c.i.m. ? sau postati textul exact al acelei clauze.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisia fara preaviz, daune angajator. HoncuRoxana HoncuRoxana Buna ziua, Am si eu o intrebare daca ati putea sa-mi raspundeti, va rog.Doresc sa mi dau demisia la zi, fara preaviz, angajatorul are dreptul sa-mi ceara ... (vezi toată discuția)
Preaviz Gina Lupu Gina Lupu Buna! In cazul in care mi se desfiinteaza postul,mai e obligatoriu sa stau in preaviz? Mi s-a propus ocuparea unui post inferior,dar nu doresc asta si as ... (vezi toată discuția)
Demisie la zi respinsă Deya901201 Deya901201 Buna seara. Daca doresc sa demisionez deoarece părăsesc orașul iar angajatorul dorește sa-mi semneze demisia doar cu preaviz iar eu doresc acest lucru ... (vezi toată discuția)