avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisia fara preaviz, daune angajator.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisia fara preaviz, daune angajator.

Buna ziua,

Am si eu o intrebare daca ati putea sa-mi raspundeti, va rog.Doresc sa mi dau demisia la zi, fara preaviz, angajatorul are dreptul sa-mi ceara daune? Am semnat si un contract de fidelitate conform caruia primesc suma de 300 de lei lunar, contractul expira in luna martie 2017, daca-mi dau demisia angajatorul ma poate obliga in vreun fel sa platesc despagubiri?

Va multumesc,
Roxana Honcu
Cel mai recent răspuns: HoncuRoxana , utilizator 19:24, 7 August 2016
1. Demisia la zi nu este prevazuta in Codul Muncii.

2. Fie solicitati incetarea c.i.m. cu acordul partilor - art.55 lit.b C.mun., fie prin demisie -art.81 C.mun.

In cazul incetarii c.i.m.cu acordul partilor nu se acorda preaviz. In situatia demisiei ,aceasta poate fi cu sau fara preaviz.

Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

3. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta prin demisie fara preaviz in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. (alin.8 al art.81 C.mun.).

4. La art.40 alin.2 C.mun. sunt prevazute anumite obligatii ale angajatorului , si anume:
acestora.
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.

Daca una dintre aceste obligatii nu a fost indeplinita de catre angajator, atunci salariatul poate demisiona fara preaviz.

5. Ce contine contractul de fidelitate ?
art 1 Salariatul va beneficia de o indemnizatie lunara bruta de (indemnizatie de loialitate) 300 de lei, indemnizatie ce nu este inclusa in salariul de baza lunar brut. Salariatul ve beneficia de indemnizatia de loialitate pe o perioada de dou ani incepand cu data de 01.04.2015 si pana la data de 1.04.2017. Durata acordarii aceste indemnizatii va putea fi prelungita prin acordul partilor.
c) se presteaza munca in favoarea angajatorului pe baza contractului de munca pe o durata de minim doi ani de la data semnarii prezentului act aditional
d) sa nu presteze activitati in favoarea tertilor care si desfasoara activitatea in acelasi domeniu pe intreg teritoriul Romaniei pe durata contracului de munca
Indemnizatia de loialitate nu va fi achitata in cazul in care salariatul s-ar afla in concediu fara plata incapacitatea temporara de munca sau in alte cazuri in care contractul de munca este suspendat de drept prin acordul partilor sau din initiativa uneia dintre parti, cu exceptia situatiei cand salariatul este in concediu de odihna.
In cazul in care raporturile de munca vor inceta inainte de 01.04.2016 din initiativa salariatului sau prin concedierea sa din motive imputabile acestuia Salariatul va fi obligat sa restituie atat indemnizatia de loialitate primita in perioada cuprinsa intre data semnarii si data incetarii raporturilor de munca cat si taxele aferente acestei indemnizatii care au fost achitate de Societate in aceasta perioada.

Acestea sunt clauzele contractuale, clar ar trebui sa platesc conform acestora, ma intereseaza daca exista o lege un articol care sa nu ma oblige la plata.

Multumesc,
Roxana Honcu
c) se presteaza munca in favoarea angajatorului pe baza contractului de munca pe o durata de minim doi ani de la data semnarii prezentului act aditional

Art.3 alin.3 C.mun. : Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.

Doctrina a opinat ca, "Încalcă libertatea muncii, fiind prin urmare lovită de nulitate, clauza din contractul individual de muncă prin care se interzice salariatului să părăsească unitatea o anumită perioadă de timp, fără a exista premisa pregătirii profesionale a salariatului la cererea şi pe cheltuiala angajatorului, în condiţiile art. 195 alin. (1) din Codul muncii - in prezent art.198 alin.1 C.mun. - . (Ion Traian Ştefănescu, Şerban Beligrădeanu, Prezentare de ansamblu şi observaţii critice asupra noului Cod al muncii, în Dreptul nr. 4/2003, p. 64)".

d) sa nu presteze activitati in favoarea tertilor care si desfasoara activitatea in acelasi domeniu pe intreg teritoriul Romaniei pe durata contracului de munca

Clauza este valabila numai pana la incetarea c.i.m.

In cazul in care raporturile de munca vor inceta inainte de 01.04.2016 din initiativa salariatului sau prin concedierea sa din motive imputabile acestuia Salariatul va fi obligat sa restituie atat indemnizatia de loialitate primita in perioada cuprinsa intre data semnarii si data incetarii raporturilor de munca cat si taxele aferente acestei indemnizatii care au fost achitate de Societate in aceasta perioada.

Daca c.i.m. nu a incetat inainte de 01.04.2016, salariatul nu va plati nimic daca data incetarii c.i.m. este o data ulterioara zilei de 01.04.2016.
Ultima modificare: Duminică, 7 August 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Tocmai ce am observat ca am notat gresita data de 01.04.2016, este pana in 01.04.2017, In concluzie eu ca si salariat trebuie sa achit contravaloarea taxelor platite de angajator si a sumei de 300 de lei pe o perioada de doi ani fara a putea invoca art. 3 alin C conform caruia sunt obligata sa mai stau in firma inca o perioada pana la expirarea contractului in caz contrar voi plati daune. Contractul nu devine nul in cazul in care nu se respecta art 3 alin C?

Va multumesc,
Roxana Honcu
HoncuRoxana, utilizator
Il puteti invoca articolul 3 din Codul Muncii.

C.i.m. nu devine nul...in momentul in care ati semnat acel act , clauza respectiva trebuia atatacain instanta.
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Demisie contract pe perioada determinata AlexandruGSS AlexandruGSS Am semnat un contract pe o perioada determinata de 3 luni, cu o perioada de proba de 15 zile, iar la clauze se prevede \'perioada de preaviz in cazul demisiei ... (vezi toată discuția)
Incetare perioada proba The-Borg The-Borg Buna seara, Am un CIM cu o firma, pe perioada determinata de un an incepand cu data de 27.06.2016 si perioada de proba de 90 zile calendaristice. Doresc sa ... (vezi toată discuția)
Demisie SimonaC25 SimonaC25 Buna ziua! As dori sa plec de la jobul care il am momentan.. Am inteles ca se poate prin demisie sau printr-o cerere , unde ambele parti sunt de acord. Atunci ... (vezi toată discuția)