avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... problema casco asiban - furt total
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

problema casco asiban - furt total

Buna ziua!

As dori sa va prezint urmatoarea situatie:
La 20 iunie 2009 i-a fost furata masina prietenei mele (opel astra CC) asigurat la Asiban pt aprox 18500eur + jante aliaj 850 eur. Contractul a fost incheiat la inceputul lunii mai 2009 fara fransiza pt furt total, existand doar o fransiza de 100 eur/ eveniment.
Furtul a fost anuntat la politie si la Asiban in termenul precizat in contract.
La data de 13 iulie 2009 proprietarul s-a prezentat la politie pt a primi o Adeverinta prin care se dovedea ca a anuntat furtul si care era stadiul cercetarilor. De aici a fost informata ca Asiban va transmite o adresa catre Politie prin care va solicita la 30 de zile de la furt Stadiul Cercetarilor. Intrucat acest document s-ar fi trimis in mod normal prin posta si ar dura destul de mult i s-a recomandat sa il solicite si sa il duca personal la Politie.
Ziua urmatoare s-a prezentat la Asiban unde a depus Adeverinta emisa de Politie si a solicitat respectiva Adresa. Inspectorul de daune initial a refuzat sa ii ofere acest document motivand ca nu are cunostinta de un asemenea document, singura adresa catre politie urmand a fi trimisa la 60 de zile. Dupa alte insistente a revenit cu o Adresa catre Politie semnata de director si de un consilierr juridic.
Dupa ce i-a fost adus acest document a fost rugata sa semneze pe dosarul de dauna in ALB. Era completat doar numele prietenei mele, lipsind informatii legate de suma primita ca despagubire. Prietena mea a refuzat sa semneze intrucat pe dosar se putea nota ulterior orice suma, existant si o mentiune prin care ar fi renuntat la dreptul de a emite alte pretentii catre Asiban. Vazand ca refuza sa semneze, inspectorul de asigurari i-a cerut sa scrie: "Refuz sa semnez pana la finalizarea cercetarilor in acest caz" (cercetarille in cazuri de furt dureaza mai mult de 60 de zile- termen la care trebuie sa plateasca firma despagubirea). Prietena mea a refuzat si acest lucru, scriind : "Refuz sa semnez intrucat nu au fost completate toate informatiile pe acest document".
Intrebat de suma care ar trebui sa fie platita ca despagubire, inspectorul nu a putut sa ofere informatii clare, spunand ca in mod normal din suma asigurata se scade fransiza de 100eur si se retine diferenta de rate pana la finalul contractulu DAR din cate stie s-au schimbat niste reguli intre timp si nu stie daca mai este valabila acesata varianta.

Din pacate de la politie si de la Asiban nu am primit informatii clare asupra pasilor care trebuiesc urmati in acest caz. Impresia mea a fost ca vor sa intarzie rezolvarea dosarului (plata despagubirilor)
Va rog daca se poate sa ma ajute cineva cu cateva sfaturi

Multumesc

Cel mai recent răspuns: costelo_ckr , utilizator 17:09, 1 Ianuarie 2010
Prietena poate merge direct cu un avocat sa medieze cazul.
In primul rand, trebuie sa revedeti clauzele contractului de asigurare, pentru a indeplini toate obligatiile care va revin, in calitate de asigurat, in caz de furt al autovehiculului asigurat. Va trebui sa predati cheile si actele masinii. De regula, in caz de furt, Asiguratorul are obligatia de a achita despagubirea dupa trecerea unui termen de 60 zile de la data producerii furtului, in cazul in care autoturismul nu este recuperat de organele in drept si predat detinatorului. Tot de regula, in continutul clauzelor contractuale, se prevede o anume fransiza, in caz de furt al bunului asigurat. Suma pe care ar trebui sa o primeasca asiguratul e suma la care s-a perfectat contractul de asigurare. Daca au intervenit modificari ale contractului initial, dar nu au fost comunicate si semnate de asigurat, acestea nu vor fi opozabile lui si nici instanta nu va recunoaste acele modificari.
Insa, inainte de a incrimina firma de asigurari, verificati daca asiguratul si-a indeplinit obligatiile care ii revin. Numai dupa indeplinirea prevederilor contractului de asigurare veti putea incepe "lupta".X-(
Ultima modificare: Vineri, 17 Iulie 2009
Doinita Stingaciu, Avocat
Furtul a fost anuntat la politie in momentul in care a vazut ca masina lipseste din parcare. Asiguratorul a fost insiintat in mai putin de 24 de ore de la momentul furtului, deci termenul prevazut in contract a fost respectat.
Initial s-a prezentat la politie unde a depus o plangere insotita de copii ale contractului ce casco, talon si carte de identitate masina dupa care aceste documente au fost depuse la Asiban insotite si de cele 2 chei ale masinii.
In contractul de casco nu este inclusa nici o clauza privind fransiza in caz de furt.
Eu nu am incriminat firma de asigurari. Am observat in schimb ca nu exista o procedura clara privind pasii care trebuiesc urmati intr-un asemenea caz sau... daca exista, ea nu i-a fost adusa la cunostinta asiguratului. In prezent au trecut 20 de zile de la data evenimentului

Tot in contract scrie: "6. În caz de furt al autovehiculului, despăgubirea cuvenita se acorda după trecerea unei perioade de 60 de zile de la data înştiinţării ASIBAN S.A, dar numai dupa depunerea la dosar a documentului privind stadiul cercetarii furtului dupa aceasta perioada cu respectarea prevederilor art. 9.2 din Conditiile Generale;" si art "9.2. Asigurătorul are, de asemenea, obligaţia să stabilească şi să plătească despăgubirile cuvenite, în baza documentaţiei complete privind cauzele şi împrejurările în care s-a produs riscul asigurat.
Asigurătorul va presta serviciile care îi incumbă în cadrul unei perioade de maximum 15 zile lucrătoare de la primirea cererii de
despăgubire. Dacă se constată că Asiguratul trebuie să mai prezinte
documente pentru determinarea cauzelor şi a împrejurărilor în care s-a
produs evenimentul asigurat, precum şi a întinderii pagubei, termenul de 15 zile lucrătoare se va calcula de la data primirii ultimului document.
"
daca abia au trecut 20 de zile, va trebui sa asteptati trecerea celorlalte 40. Insa, in a 55-a zi mergeti dvs. sa ridicati adresa de la Politie unde se va indica nr. dosarului de cercetare penala deschis, daca autorii au fost descoperiti si cine sunt acestia sau daca bunul a fost recuperat sau caz in care autorii furtului nu au fost descoperiti si cercetarile continua. Cu acest document veti completa dosarul de dauna deschis , veti indica un nr. de cont unde sa vi se faca plata, suma pe care intelegeti sa o primiti , intreband, totodata, ns[pectorul de dauna daca dosarul e complet. Firesc ar fi ca problema sa se rezolve in acest mod si sa primiti banii ce vi se cuvin.
Va multumesc pentru informatii.
Cand am fost ultima data la Politie mi s-a spus ca ei vor emite 2 documente privind stadiul cercetarilor. Primul dintre ele in momentul in care vor primi solicitarea din partea Asiban pe care am ridicat-o deja si pe care o vom duce noi la Politie iar cel de-al 2-lea se va emite la 60 de zile.
Totusi in contract nu este specificat ca trebuie sa asteptam 60 de zile pt a primi documentul privind stadiul cercetarilor. Din cate inteleg eu din cele 2 articole pe care le-am citat mai sus, se face referire la termenul de 60 de zile doar ca termen minim la care se va face plata despagubirii.
Asiguratorul, in caz de furt total, plateste dauna, daca nu s-au gasit faptasii, dupa trecerea a 60 zile .In acest termen, la trecerea primelor 30 zile, asiguratorul solicita in scris Politiei, date despre stadiul cercetarilor(intrucat raspunsul dureaza legal tot 30 zile maxim)Odata cu raspunsul primit, in care este calificata fapta , cu autor cunoscut sau AN, este intrunita conditia de plata in termen de inca maxim 15 zile.
Daca eveti noroc, faptasii pot fi depistati mai devreme si atunci termenul de 15 zile curge de la primirea instiintarii de la politie( cu autor si nr.dosar inaintat procuraturii)
Conditia platii oricarui dosar este stabilirea/dovedirea producerii oricarui risc.Pana la raspunsul Politiei care intreprinde cercetarile, riscul produs este semnalat numai, pe baza afirmatiei/declaratiei dv.
Revin: logica celor 60 de zile este - 30 Politiei pentru cercetari si tot 30 Politiei pentru a raspunde la solicitarea asiguratorului, care are si el 15 zile la dispozitie pentru a intocmi formalitatile de plata.Toate termenele partiale sunt termene limitative si nu minime.Asta nu inseamna ca lucrurile nu pot evolua/finaliza mai repede.
Ultima modificare: Vineri, 17 Iulie 2009
nucu$, utilizator

Alte discuții în legătură

Procedura - plata despagubire casco alexwspp alexwspp Buna ziua As dori sa stiu care este procedura de recuperare a despagubirii pt o masina asigurata casco. Mentionez ca in contract este cuprinsa si o clauza ... (vezi toată discuția)
Furt auto oblio oblio Buna seara. Mi-a fost furata masina din fata blocului , am fost la politie sa depun plangere si la asigurare sa-i informez de furt unde am depus toate actele ... (vezi toată discuția)
Nelamurire suma asigurata - caz de dauna totala alexgh alexgh Buna ziua In luna mai am incheiat un contract de casco la Asiban. Suma asigurata trecuta in polita de asigurare este de 18428 eur la care se mai adauga ... (vezi toată discuția)