avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere disciplinara

Buna ziua.

As dori un sfat legat de o problema cu care se confrunta Asoc. de Propr. de la blocul meu, si anume:

Femeia de serviciu, angajata de aprox. 2 ani, a inceput sa vorbeasca urat cu unii proprietari, sa se planga de faptul ca trebuie sa faca curat, sa refuze unele indatoriri(din fisa postului) precum curatenia la subsol sau pe bloc, sa intarzie. In urma tuturor acestor incidente, s-a incercat discutarea cu ea, pe cale amiabila, ca drept dovada ca nu a fost concediata din prima, insa nu a vrut sa inteleaga si sa isi schimbe atitudinea. Mai mult, dupa ce si-a luat salariul pe luna trecuta, nu a mai aparut la munca, fara sa anunte. Presedintele si ceilalti proprietari si-au dat seama ca nu mai vrea sa vina pt ca nu ii convin conditiile si faptul ca este "mustrata", asa ca s-a incercat contactarea ei telefonica pt a semna un acord amiabil de incetare a CIM. In repetate randuri nu a raspuns, apoi a raspuns spunand ca nu vrea sa vina dar nici sa plece, respectiv sa semneze acordul amiabil, ca ea vrea sa se intoarca in conditiile ei(lucru imposibil de altfel, si mai ales dupa cum s-a comportat cu toata lumea). Mai mult, a facut o plangere si la ITM astfel ca astazi a venit un control. Din fericire toate actele erau in regula, insa este clar ca aceasta femeie este rau intentionata.

Intrebarea este, cum putem sa scapam de ea in mod legal avand in vedere ca absenteaza de la munca de aprox. 1 sapt? In mod evident avem nevoie sa angajam o alta femeie de serviciu, astfel ca ne si prejudiciaza pe aceasta cale. Din ce am citit eu in Codul Muncii, trebuie dispusa intai o cercetare si nu poate fi concediata direct. Imi puteti da mai multe detalii despre procedura? Trebuie trimisa o convocare pt a se prezenta, asta am inteles, intrebarea este, cu confirmare de primire, nu? Daca refuza sa primeasca, se considera tot primit? Daca nu se prezinta am inteles ca se poate emite decizia de concediere, dar daca se prezinta cu documente medicale care i-ar justifica absenta(avand in vedere ca e rau intentionata ne asteptam sa faca ceva de genul), exista vreo parghie totusi sa plece, sau suntem obligati sa acceptam ca nici nu vine(rau intentionat) si nici nu avem femeie de serviciu?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:47, 7 Octombrie 2015
1. Pasii necesari efectuarii cercetarii disciplinare sunt:
- intocmirea referatului de sesizare;
- Constituirea comisiei insarcinate cu efectuarea cercetarii;
- convocarea autorului faptei la efectuarea cercetarii disciplinare;
- ascultarea salariatului;
- intocmirea raportului efectuarii cercetarii disciplinare;
- emiterea deciziei de sanctionare.

2. Un dosar de cercetare va cuprinde:
- referatul de sesizare privind savarsirea abeterii disciplinare
- decizia de numire a comisiei de cercetare disciplinara , care va cuprinde aspectele privind atributiile acesteia, durata cercetarii etc.
- procesul-verbal al comisiei care va contine si propunerea de sanctionare.

3. Codul Muncii
Art. 251:
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un avocat sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

Art. 252
(1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
(2) Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanctionare angajat lungeanuadina lungeanuadina Care sunt pasii pentru aplicarea unei sanctiuni disciplinare? Vreau sa fac o reducere a salariului de baza pe o durata de 3 luni cu 10%. (vezi toată discuția)
Incetarea contractului de munca din vina angajatului mariag68 mariag68 Buna ziua, daca un angajat nu se prezinta 4 zile lucratoare la serviciu, nu anunta , nu prezinta concediu medical si nu poate fi contactat telefonic la nr. ... (vezi toată discuția)
Concediere salariat pe motiv de neprezentare la locul de munca FSimona FSimona un salariat poate sa fie concediat daca nu s-a prezentat mai multe zile la locul de munca nemotivat? dupa cate zile poate sa fie concediat? (vezi toată discuția)